2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Három megye hat településén több mint ezren voltak a Civil Napokon
2021. 08. 23. 00:00

Már ez első héten több mint ezren vettek részt a Civil Tanács Egyesület, a RomNet és az aHang által szervezett „Civil Napok a Civil Tanáccsal” jelszóval indult országos közéleti beszélgetéseken.

A mindennemű pártpolitikától mentes rendezvénysorozat célja, hogy a helyi roma közösségekben erősítse a közösségi aktivizmust és a már jól működő civil kezdeményezésekre, jógyakorlatokra ráirányítsa a figyelmet. Az egy hónapon át tartó közösségi kampány az első hetében Pest, Borsod és Nógrád megye hat településére jutott el, és a helyszíneken a roma közösségek mellett a települések polgármesterei, megyei és helyi cigány önkormányzati elnökök és képviselők, civil szervezetek aktivistái, vezetői is megjelentek.

 

Civil Napok-plakát


A résztvevők, a „megfigyelők”, és a helyszíni élő tudósításokból bárki meggyőződhetett arról, a Civil Tanács Egyesület, a RomNet és az aHang közös kampánya nem szól egyetlen jelölt, politikai szervezet mellett, vagy ellen sem, kizárólag arra hívja fel a figyelmet, hogy a választópolgárok, és a roma közösséghez tartozó emberek is tudatos állampolgárok legyenek.
Alattyán civil nap
Az országjáró rendezvénysorozat a Szolnok megyei Alattyánból indult augusztus 14-én. A nyitóeseményen több mint 200 ember vett részt, és egy bográcsozás mellett kötetlenül beszélgettünk a közösségekért tevékenykedő civilekkel. A helyiek őszintén beszéltek a településüket érintő problémákról, és a térségben erősödő cigányellenességről is. A következő alkalommal már a Pest megyei Mendén találkoztunk több mint száz másik emberrel. A mendei közéleti beszélgetésre Ráckeve, Kóka, Sülysáp, Nagykáta, Kistarcsa, Kerepes, Nagykőrös, Dabas, Üllő és Valkó településekről is érkeztek résztvevők, akik a több mint két órás fórumon azt hangoztatták: nagy örömmel veszik, hogy végre olyan civilek beszélgetnek velük, akik nem azzal a céllal érkeztek hozzájuk, hogy valamelyik politikai párt, vagy annak jelöltje mellett, vagy ellen kampányolnak, hanem őszintén és egyenesen beszélgetnek velük a romák aktív szerepéről helyi, országos és közéleti szinten, nem pedig kihasználják, becsapják őket, ahogy azt az elmúlt két-három évtizedben minden kampányidőszakban rendszerint teszik a politikusok és aktivistáik. A rendezvényen jelen volt Rafael Pál, a Pest megyei Roma Önkormányzat elnöke, és Kövesdi János, a Nagykörösi cigány önkormányzat vezetője, aki egyben a Pest megyei roma önkormányzat alelnöke is.
Mendei civil nap
Nógrád megyében, Nagylócon és Sóshartyánban nemcsak a helyi civil szervezeti és kisebbségi önkormányzati vezetők, hanem a települések polgármesterei is ellátogattak az eseményre. A községek vezetői a közéleti fórum keretében őszintén beszélgettek a környék általános problémáiról, a helyi ügyek közös megoldási lehetőségeiről és eddigi eredményekről, sikerekről. Szőrös Vilmos, a Nógrád megyei cigány önkormányzat vezetője szervezőként és résztvevőként is segítette a két közéleti fórum megtartását.
Borsod megyében, Girincsen és Rudabányán a Civil Napok rendezvénysorozatán a helyi aktivisták ismertették azokat a jógyakorlatokat, példaértékű programsorozatokat, amelyek gazdagítják az adott közösség kulturális és közéletét, elősegítik a társadalmi integrációs folyamatokat, és amelyek arra ösztönzik a fiatal generációt, hogy a későbbiekben aktívabb közösségi életet éljenek, vagy szerepet vállaljanak a település fejlődésében.
Girincs civil nap
Rudabányára ellátogatott Hernádszentandrás polgármestere is, aki azt hangsúlyozta: abba rokkan bele az ország, hogy csak négyévente fontos valaki, de a mindennapi élet problémáival csak kampányidőszakban foglalkoznak, pedig a problémák, gondok megoldása nem pusztán pénz, hanem akarat kérdése. Üveges Gábor meggyőződése, hogy ügyekért kell dolgozni, és ebben a romáknak és nemromáknak közösen kell részt venniük, partnerként kell együttműködniük, de ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, nem szabad csodát sem hirdetni. A polgármester azért látogatta meg a rendezvényt, mert a közösségi médiában látta az esemény meghívóját, és kíváncsi volt a civilek rendezvényére. Üveges Gábor azt mondta, csak a civil erő tudja elősegíteni a közösségi aktivizmust, és apró pici közösségek tudnak sarkából kimozdítani ügyeket.
Rudabányai civil nap
A „Civil Napok a Civil Tanáccsal” jelszóval indult rendezvénysorozat első heti eredménye, a több mint ezer részvevő aktív jelenléte is jól példázta, hogy a roma közösség tagjai is fogékonyak, aktívak és érdeklődőek a közélet alakulásával kapcsolatban, szükségük van a hiteles információkra, a tájékoztatásra, és lehet úgy aktív, és értékes közösségi programot szervezni, hogy az nem a zenéről és a táncról szól.
Nagylóc civil nap
A Civil Tanács az aHang támogatásával a településeken 50 iskolatáskával segítette a hátrányos helyzetű gyermekek iskolakezdését. Minden helyszínen bográcsban közösen főzött ebéddel láttuk vendégül a fórum résztvevőit, és közben baráti, családias hangulatban folytattuk a beszélgetéseket.
Sóshartyán civil nap
A 2021. augusztus 14. és szeptember 17. között „Civil Napok a Civil Tanáccsal” jelszóval megvalósuló rendezvénysorozat szakmai lebonyolítója és kommunikációs felelőse a RomNet.
Rudabányán így zajlott a közéleti fórum: