2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Országos hálózat alakult a roma nők aktív közéleti szerepvállalásáért
2021. 08. 16. 00:00

A roma nők aktívabb és hangsúlyosabb politikai, közéleti szerepvállalását ösztönözve országos hálózat alakult az NDI segítségével,. A közösségépítő kezdeményezés országos konferencián mutatkozott be.

Vajda Violeta rezidens programmenedzser, az NDI magyarországi vezetője a tanácskozás zárónapján, a vasárnapi nyilvános konferencia köszöntőjében elmondta, a National Democratic Institute kezdeményezésére a roma női hálózat több hónapos előkészítő munkát követően azért jött létre, hogy segítse a roma nők politikai építkezésének folyamatát, és támogassa, hogy a roma nők minél aktívabb hangokká váljanak a magyar közéletben. Megemlítette, az NDI egy olyan nonprofit, pártoktól független, nem kormányzati szervezet, amely öt  kontinensen működik együtt különböző szereplőkkel a demokratikus intézmények és gyakorlatok létrehozása és megerősítése érdekében. Az amerikai kongresszus által 1983-ben létrehozott szervezet egyik, Magyarországon is hangsúlyos törekvése: elősegítsék, hogy a nők, azon belül is a roma nők aktív hangokká válhassanak a közösségükben és a társadalomban.

 

 

Az NDI által életre hívott, a közéletben aktív roma női hálózat első hivatalos eseményén az ország különböző részeiről több mint 50 ember vett részt, hogy megosszák ismereteiket, tapasztalataikat.

 

A budapesti Hélia Hotelben tartott rendezvényen az önkormányzatiságról, a roma politikai képviseletről és a nőket érintő közéleti kihívásokról tartott panelbeszélgetésben Dr. Lakatos Rozália, Halmajugra polgármestere saját közéleti pályáját ismertetve arról beszélt, hogy nőként, a roma kisebbséghez tartozóként a legnagyobb kihívás számára gyakorlott közszereplőként és településvezetőként egyaránt az, hogy tudatosítsa az emberekben, a nők is elláthatnak irányító szerepeket.

 

Dr. Lakatos Szilvia, a Khetanipe a Romák Összefogásáért Egyesület vezetője, a Pécsi Tudományegyetem oktatója szintén arról beszélt, hogy a férfiak még a 21. századi demokráciában is nehezen tudják elfogadni, hogy a nők aktív politikai szerepet lássanak el, egyrészt a kulturális sajátosságok, de főként az egyéni érdekekek, ambíciók miatt. Véleménye szerint ez a fő oka annak, hogy ma is elenyésző a roma nők aránya a közéletben annak ellenére, hogy egyre több diplomás, jól képzett szakember kerül ki a nemzetiségi közösség tagjaiból. Megemlítette, hogy első generációs értelmiségiként, cigány közösségből származó nőként közéleti pályáját még a ’90-es évek második felében kezdte, de több mint két évtized elteltével, még ma is szembesül ezekkel az előítéletekkel. Dr. Lakatos Szilvia, aki volt Pécs város önkormányzati képviselője, de helyi, megyei és országos cigány önkormányzati képviselő, minisztériumi szakértő, előadásában aláhúzta, a fiatalokat és a nőket a települések életébe kell elsősorban bevonni, mert a romák életét is befolyásoló legtöbb döntések helyben születnek, de a mainstream politikában is részt kell venniük. Hozzátette, az érdekképviseletben egyfajta generációváltásra van szükség, és így presztízzsé válhat a roma nők szerepvállalása is.

 

 

Dr. Lakatos Rozália polgármester annak a véleményének adott hangot, hogy mélyreható változásokat csak akkor tudnak a nők elérni, ha a közigazgatás és a közélet területén aktív és független szakértőkre, elhivatott emberekre építkeznek. Hozzáfűzte, a fejlődéshez hozzátartozik, hogy kiszélesedett látótérrel rendelkező, megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkező nők vállaljanak és kapjanak szerepet, ezáltal példát is mutatva a társadalomnak.

 

Arató Gusztávné egy 240 fős Somogy megyei település, Szabadi volt önkormányzati képviselője és kisebbségi vezetője azt hangsúlyozta, a közösségi, nem pedig az egyéni érdekeket kell szem előtt tartani. Felhívta a figyelmet arra, hogy öt év önkormányzati képviselőség után azért nem vállalt többet ilyen jellegű közéleti szerepet, mert a települést és a környező falvakat ellepő korrupció és „dilettantizmus” ellen nem tudott hatékonyan harcolni.

 

A három előadó azt üzente a roma nőknek és a fiatal generációnak, a közéleti szerepvállalásra készülő férfiaknak is egyaránt, csak akkor tudnak hitelesek maradni, ha nem felejtik el honnan indultak, megválasztásuk után nem adják fel értékeiket, és azt tartják szem előtt, hogy a hatalommal élni, nem pedig visszaélni kell.

 

A “Romák a környezetvédelemben” címmel tartott előadást Magyar Tiborné, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy 150 ország több mint 11 ezer tudósa írta alá a klímaválságról szóló nyilatkozatot, figyelmeztetést, de sok ország politikai érdekei miatt felmonda és kilépett az egyezményből, veszélyeztetve ezzel a gyermekek és a Föld jövőjét -tte hozzá a Nyírbátorból érkezett aktivista.

 

Bari Judit roma aktivista véleménye szerint a klímakatasztrófa, a környezetszennyezés hatása főként a legszegényebbek között csapódik le, és az eszköztelenség, az információ hiánya miatt nem tudnak hatékonyan fellépni ez ellen. Hangsúlyozta, a környezettudatosság, és az igazságosság nincs kellően hangsúlyozva a közbeszédben, hogy változásokat lehessen elérni a politikai és gazdasági érdekekkel szemben.

 

Az aktivista, Bari Judit ismertette az NDI kezdeményezésére 2020. nyarán készült kutatás eredményeit is, amelynek célja az volt, hogy felfedje a COVID-19 járvány hatásait a magyarországi roma közösségekre, és rávilágítson a fennálló egyenlőtlenségekre, esetleg arra, hogy ezeket tovább mélyítette a kialakult krízis. Az eredmények összegzésével pedig ajánlásokat fogalmaztak meg. A tapasztaltok szerint a legtöbb beavatkozás rövidtávú megoldásként a humanitárius segítséget tudta felkínálni a bajba került közösségeknek, amely azonban nem ad válaszokat a járványügyi intézkedések mentén kialakult krízisekre, hosszútávon hátrányt okozó problémákra, sőt a régóta fennálló rendszerszintű kirekesztésre és a diszkrimináció következményeire, amelyre a járványhelyzet még inkább ráirányította a figyelmet.

 

A Covid-19 elleni védőoltással kapcsolatos, a romák körében jelen lévő attitűdökről mesélve Dr. Orsós Zsuzsanna, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, egyetemi oktató arról beszélt, hogy a koronavírus az egész világ mindennapjait megváltoztatta. Magyarországon 30 ezer ember vesztette életét a fertőzés következtében, de a legszegényebb embereket és sérülékeny csoportokat sújtotta legjobban a betegség. Az egyetemi oktató ismertette 2200 fős minta alapján végzett kutatásának eredményét is, amelyet 2020 decemberében végzett. Ennek egyik kimagasló eredménye, megállapítása az volt, hogy a válaszadó roma nők 39% a nem értett egyet azzal, hogy a védőoltás hatékony, ez a férfiaknál 65%-os eredményt mutatott, és a nők közel 90%-a aggódott az oltás következményei miatt. Megjegyezte, ebben az időszakban még csak az egészségügyi dolgozók kapták meg a védőoltást, az országos kampány és a vakcinák beadása több hónappal később történtek. A kutatás szerint a romák közötti magas védőoltás elutasítási arány főként a közösségi médiában terjesztett álhírek miatt történt.

 

A biológus végzettségű Dr. Orsós Zsuzsanna azt hangsúlyozta: „amíg nem lépünk ki a szegénységből, nem tudunk egészségtudatosságról beszélni, ezért azt kell elérnünk, hogy az egészség érték legyen”.

 

 

Az NDI a következő időszakban szeretné szélesíteni a most formálódó roma aktivista női hálózatot, és képzésekkel, programok támogatásával segíteni szerepvállalásukat.