2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma nők a közéletben – konferencia
2021. 08. 13. 00:00

A roma nők aktívabb politikai és közéleti szerepvállalását előmozdító három napos országos konferenciát tart az NDI amelynek keretében a legaktuálisabb közéleti kérdésekre keresik a választ.

 

A szervezők tájékoztatása szerint a három napos konferencia célja az, hogy lehetőséget biztosítsanak a résztvevők számára, hogy meghallgassák és megismerjék a roma nők gondolatait, illetve tudását néhány olyan fontos kérdésről, mint például az önkormányzatiság, a roma politikai képviselet, a nőket érintő kihívások a közéletben. A tanácskozáson - amelynek csak az utolsó, vasárnapi programja lesz nyilvános - olyan aktuális témákkal kapcsolatban is kifejthetik véleményüket, mint a környezetvédelem, környezeti igazságosság vagy a koronavírus járvány hatásai a roma közösségre, illetve a védőoltáshoz való viszonyulások a cigányság körében.
NDI
Az előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket egyaránt a formálódó roma női hálózat tagjai tartják, ugyanakkor az augusztus 15-ei esemény nyitott lesz minden érdeklődő számára. Augusztus 15-én vasárnap 9:30-tól a Hélia Hotelben, (1133 Budapest, Kárpát utca 62-64.) megrendezésre kerülő eseményre nem csak nőket, hanem férfiakat és a sajtó munkatársait is várják a szervezők. A programterv szerint a vasárnapi nyilvános tanácskozás “Nők az önkormányzatokban” címmel tartandó kerekasztal-beszélgetéssel kezdődik, , majd “Romák a környezetvédelemben” címmel tart előadást Magyar Tiborné. A pandémia hatásairól a roma közösségekre Bari Judit tart előadást, majd a Covid-19 elleni védőoltással kapcsolatosan a romák körében felmerült attitűdökről beszél Dr. Orsós Zsuzsanna, biológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, egyetemi oktató.
A National Democratic Institute kezdeményezésére a roma női hálózat azért jött létre, hogy segítse a roma nők politikai építkezésének folyamatát, és támogassa, hogy a roma nők minél aktívabb hangokká váljanak a magyar közéletben.
Az NDI egy nonprofit, pártoktól független, nem kormányzati szervezet, amely öt kontinensen működik együtt politikai pártokkal, kormányokkal, parlamentekkel és civil csoportokkal a demokratikus intézmények és gyakorlatok létrehozása és megerősítése érdekében.
Az amerikai kongresszus által 1983-ban létrehozott és finanszírozott National Democratic Institute egy közép -európai regionális kezdeményezéssorozat részeként különös hangsúlyt fektet a romák politikai részvételére és érdekérvényesítésére, partnerséget kötve a roma közösségekkel. A Nemzeti Demokratikus Intézet a világ 156 országában és területén dolgozott eddig, és 16.000 civil szervezet, 925 politikai párt és szerveződés, 10 000 törvényhozó és 1300 női szervezet erőfeszítéseit támogatta.