2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szavak, melyek tettekhez vezettek – Kiállítás a vészkorszak roma áldozatinak emlékére
2021. 08. 02. 00:00

Szavak, melyek tettekhez vezettek címmel, szabadtéri kiállítással emlékezett a roma holokauszt áldozataira a Phiren Amenca, az Uccu Alapítvány, a RomNet és a Civil Tanács Egyesület Budapesten.

A Phiren Amenca nemzetközi igazgatója, Herfort Marietta megnyitó beszédében arra emlékeztetett: "minden a szavakkal kezdődött. Szavakból törvények születtek, majd azok, szabadon értelmezve, tettekhez vezettek. Olyan tettekhez, amelyek Európa történelmének legsötétebb korszakát hozták el". Felhívta a figyelmet, a kirekesztést megvalósító rendelkezések nem az utcákon, hanem a magyar országgyűlés épületében lettek elfogadva, és bár csaknem 100 év telt el, "az elnyomó retorika és politika ma is jelen van társadalmunkban".

 

Szavak, melyek tettekhez vezettek - Kiállítás

 

A rendhagyó kiállítás megnyitóján Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija beszédében a kolozsvári Halberstam rabbi emlékét idézte fel, akinek a nácik feleségét és tíz gyermekét is a halálba küldték, ő pedig munkaszolgálatosként élte túl a vészkorszakot. A háború után mégis rögtön hozzálátott a közösségépítéshez, először Kolozsváron, majd Izraelben, úgy vélte ugyanis, hogy a zsidó nép győzött azzal, hogy túlélte a holokausztot.

 

Szavak, melyek tettekhez vezettek - Köves Slomó rabbi

 

Beer Miklós, a váci egyházmegye nyugalmazott püspöke azt mondta, augusztus 2. az emlékezés döbbenetes napja, és a távolból ma is a jelennek üzen. Fontos végiggondolni, hogyan lehet az, hogy emberek azon kezdjenek gondolkodni, kinek van joga az élethez, és kinek nem, mindenki Isten gyermekeként születik ugyanis a világra - emelte ki a püspök.

 

A beszédeket követően a Tudás Hatalom névre hallgató csoport tagjainak előadása után menyitott kiállítás este 19 órág volt látható az Egyetem téren.

 

Szavak, melyek tettekhez vezettek - Kiállítás-Beer Miklós püspök

 

A Phiren Amenca 2020-ban a fővárosi Nehru parton lévő roma holokauszt emlékmű előtt egy 24 órán át tartó megemlékezéssel adózott a vészkorszakban elpusztított emberek emléke előtt. Augusztus elsejétől másodika estéig, 24 órán keresztül, szünet nélkül azoknak a roma származású áldozatoknak a neveit olvasták fel önkéntesek, aktivisták, civil szervezetei vezetők, és közéleti személyiségek részvételével, akiket a vészkorszakban különböző koncentrációs táborokban gyilkoltak meg.

 

Szavak, melyek tettekhez vezettek - Hidvégi-B. Attila  Szavak, melyek tettekhez vezettek - A kiállítás

 

Idén egy rendhagyó kiállítás keretében azért az Egyetem téren tartották a rendezvényt, mert az ELTE jogi karának épülete, és maga a tér is a magyar felsőoktatás, és a törvényalkotási első lépésének a szimbóluma.

 

Herfort Marietta, a Phiren Amenca nemzetközi hálózat igazgatójának emlékező beszéde:

 

Szavak, melyek tettekhez vezettek - Kiállítás-Herfort Marietta

 

Tisztelt emlékezők!

Minden a szavakkal kezdődött. A szavakból törvények születtek, majd azokat szabadon értelmezve, tettekhez vezetett. Olyan tettekhez, amelyek Európa történelmének legsötétebb korszakát hozták el.

 

A szavaknak súlya van. Sokszor egyetlen mondat, vagy egyetlen szó képes akár megrengetni a világot. A kimondott szavak (de ha ezeket a szavakat nem megfelelően használják) félelmet, gyűlölködést és halált hozhatnak. Éppen ezért meg kell állítanunk minden rendelkezésünkre álló eszközzel, hogy ezek a szavak, a gyűlölet motiválta közbeszéd ne hangozhasson el se a közterületeken, se oktatási intézményekben, hivatalos helyiségekben, vagy akár a törvényt hozó parlament épületében.

 

Ne feledjük, a kirekesztést megvalósító rendelkezések nem az utcákon, hanem a magyar országgyűlés épületében lettek elfogadva és bár közel 100 év telt el, az elnyomó retorika és politika ma is jelen van társadalmunkban, és hasonló törvények születnek.

 

Egy népcsoport bűnbaknak kikiáltása, megfélemlítése, majd a faji törvények megalkotása készítette elő, hogy emberek millióit anyagi javaiktól, emberi méltóságuktól, aztán (végül) életüktől fosztották meg. Ezek a jelenségek jelen voltak már több évszázaddal ezelőtt is. A kiállításunk azt mutatja meg, hogy az 1700-as évektől kezdve a szavak és a törvények hogyan tekintettek a cigányokra. Szavak vezettek oda is, hogy több százezer, millió embert pusztítottak el Európában. 

 

1944. augusztus 2-án Auschwitz-Birkenauban több, mint 4300 romát, köztük nőket és gyerekeket gyilkoltak meg. Ezen a tragikus napon, rájuk emlékezünk, és arra az 500 000 – 1,5 millió roma emberre, akiket a második világháború alatt táborokban, mezőkön és jelöletlen árkokban gyilkoltak meg Magyarországon és Európában. Rendhagyó kiállításunkkal rájuk emlékezünk.

 

A mai főhajtással célunk az is, hogy emlékeztessük önmagunkat és az utókort egyaránt, egy kegyetlen rendszer, egy politikai ideológia hogyan és miért akart pusztán származásuk miatt véglegesen eltörölni, kiirtani emberi népcsoportokat, vagy megsemmisíteni a másképpen gondolkodókat. Személyes felelősségünk és feladatunk mindannyiunknak, hogy szembe szálljunk mindenféle elnyomásra, kirekesztésre törekvő ideológiákkal, és szavakkal. Mert minden a szavakkal kezdődött. A szavakból pedig tettek születtek.  Ha nem figyelmeztetünk időben, ha nem állítjuk meg a szavakat, senki nem marad, aki emlékezhet.

 

2021. augusztus 2-án a Phiren Amenca, az Uccu Alapítvány, a RomNet és a Civil Tanács Egyesület közös kiállítással emlékezik.

 

A kiállítás megnyitóját a RomNet a facebookos oldalán élőben tudósította:

Itt visszanézhető: https://fb.watch/78K75kVK-0/