2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Civil gyermektábor Farkaslyukon
2021. 08. 01. 00:00

Ötven gyermek részvételével nyolc napos gyermektábort rendezett a Borsod megyei Farkaslyuk üdülőjében a Civil Tanács Egyesület, a Dikh Tv és a RomNet.

A 10 és 15 év közötti gyermekek, akik Rudabánya, Viss, Domony, Budapest, Miskolc, Gyöngyös és Girincs településekről érkeztek, a tábor ideje alatt média, ének, tánc és videókészítés foglalkozásokon, játékos programokon vettek részt. A napközbeni csoportfoglakozásokat képzett trénerek, médiaszakemberek és a Dikh Tv munkatársai közösen tarották.

 

 

A táborban reggeltől késő estig jókedvű zenés programokkal, ügyességi vetélkedőkkel, videoklip-készítésekkel és kézműves foglalkozásokkal szórakoztatták, illetve foglalták el a gyerekeket, de egy teljes napon át strandolhattak az ózdi fürdőben. A jókedvet a trénerek már az ébresztő pillanatában meghozták: a Dikh Tv facebookos csatornáján élőben közvetítve zenés ébresztőt tartottak, gitárral, kannával és egyéb hangszerekkel kísérve, énekelve ébresztettek minden gyermeket a tábor házaiban szobáról-szobára járva. Az ébresztő utáni játékos reggeli torna, majd étkezés után pedig megkezdődtek a különböző szakmai programok, foglalkozások.

 

A korosztály és képesség szerint összeállított csoportokkal a trénerek stúdiófelvételeket készítettek, videóklipeket gyártottak, de tábori olimpiát és kézműves kiállítást is tartottak. Az esti pótvacsora után tábortűz mellett énekeltek, játékos vetélkedőket tartottak.

 

Civil Tábor Farkaslyukon - SzületésnapCivil Tábor Farkaslyukon - Koncert

 

Az utolsó előtti este, azoknak a gyerekeknek, akik a tábor ideje alatt ünnepelték születésnapjukat, a Civil Tanács egy meglepetéssel készült: egy feldíszített teremben igazi születésnapi partit szerveztek, hogy megajándékozzák őket, és vendégül lássák a tábor minden lakójával együtt. A 20 méteres ünnepi asztalról a gyümölcskosarak, apró sütemények és üdítők mellett természetesen a torták sem hiányoztak.

 

A szülők számára egy nyílt napot is rendeztek, ahol a átborba ellátogató felnőtteket a Romano Glaszo együttes koncertjével várták, és a felnőttek azt is megnézhették, a gyerekek mit alkottak az egy hát alatt.

 

A gyerekek közül korábban még szinte senki nem volt táborban, így számukra tejesen új élményt adott ez az egy hét kikapcsolódás. Megismerkedhettek az ország más részéből érkezettekkel, feltöltődhettek, és egy éltre szóló élménnyel gazdagodhattak. A táborlakóknak szinte ez az egy hét volt az igazi nyaralás, mert nem volt, és nem is lesz más lehetőségük ahhoz, hogy kikapcsolódjanak, mert szüleik anyagi lehetőségei nem teszi lehetővé, hogy akár csak néhány napra is elutazzanak. Sokan még életükben nem voltak strandon sem, így teljesen új élményt szerezhettek a tábor szervezői ezeknek a gyerekeknek.

 

A hátrányos helyzetű gyermekek számára teljesen ingyenes táboroztatást a Civil Tanács főként magánemberektől gyűjtött adományaiból valósítja meg, de a programot támogatta az Országos Roma Önkormányzat, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Phiren Amenca nemzetközi szervezet és a RomNet, de Borsod megyei civil szervezetek, de magánemberként roma és nem roma származású politikusok, közszereplők is hozzájárultak a gyermektábor megvalósításához. Ennek köszönhetően több gyermeknek cipőket, ruhákat és játékokat, ajándékokat vásárolhattak, és a napi ötszöri étkezés mellett az esti pótvacsorát is biztosítani tudták az 50 gyereknek.

 

Radics József, a táborvezető, a Civil Tanács Egyesület elnöke azt mondta, példamutató volt ez az összefogás, hogy szinte a semmiből megvalósulhatott a gyerektábor, és az a szeretet és öröm, amit a gyermekektől kapott, erőt és inspirációt adott nemcsak számra, hanem valamennyi trénernek is, hogy jövőre hasonló tábort szervezzenek, és újabb élménnyel gazdagíthassák a hátrányos helyzetben élő gyerekeket.

 

A tábori élményekről a Dikh Tv szeptemberben több adást is készít, és bemutatják majd azokat a videoklipket, amelyeket a farkaslyuki táborban készítettek.

 

A RomNet a tábor egyik napját az alábbi filmjével mutatta be:

 

 

A farkaslyuki gyerektáborról a Facebookon több élő tudósítás és készület, az alábbi linkeke kattintva látható néhány:

 

 

Esti táncház és vetélkedő:

https://www.facebook.com/romnet.romnet/videos/1266674910419749

 

A meglepetés-estre készülve:

https://fb.watch/78O6dmAVrw/

 

Születésnapi Party:

https://fb.watch/78O4NPIlJJ/

 

Tábori híradó:

https://fb.watch/78O8MwZ7Ty/

 

Reggeli ébresztő:

https://www.facebook.com/dikhtv/videos/2279504022180095

 

A Romano Glaszo koncertje:

https://www.facebook.com/romnet.romnet/videos/1282460035521321