2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma szószóló: nem hagyható kisebbségek félelemben tartása
2021. 02. 15. 00:00

Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadulásának évfordulójára emlékezett meg az Országgyűlésben.

Arra is emlékeztetett, hogy az 1990-es években skinheadek járták az utcákat és romákat bántalmaztak, köztük későbbi jobbikos politikusok is voltak. Felidézte a szocialista kormányok idején elkövetett romagyilkosságokat is, hozzátéve: máig találgatások tárgya, kik voltak ezek felbujtói. Az akkori kormány hagyta a Jobbikhoz közeli Magyar Gárda masírozását - fogalmazott -, majd a baloldal a nyilvánosság előtt is összeállt a Jobbikkal - közölte.

 

Farkas Félix

 

A jelenlegi kormány azonban nem asszisztál a rasszizmushoz és zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben - szögezte le.
    

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára az áldozatokra emlékezve elmondta: a feladat, hogy a rettenet még egyszer ne fordulhasson elő, sem az, hogy skinheadek járják az országot, vagy az, ami a szocialista kormányok idején, hogy a Magyar Gárda a Jobbik vezetésével félelemben tartotta a romákat.
    

Ugyancsak nem fordulhatnak elő a romagyilkosságokhoz hasonló esetek sem - hangsúlyozta.
    

Hozzátette: a jelenlegi kormány volt az, amely felszámolta az egyenruhás bűnözést, és zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen.

 

Farkas Félix felszólalása: