2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Sikkasztás gyanúja miatt letartóztatták Siklósnagyfalu polgármesterét
2021. 01. 21. 00:00

Kosztics Józsefet 2006-ban már elítélték egy másik ügy miatt, 2019-ben pedig másfél éves börtönbüntetést kapott szintén sikkasztás, valamint közokirat-hamisítás miatt.

Jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás gyanúja miatt letartóztatták egy baranyai kistelepülés polgármesterét – közölte a Pécsi Törvényszék. A bíróság közleményében azt írta, hogy a férfi letartóztatását csütörtökön egy hónapra rendelték el.

 

Az MTI információi szerint Kosztics Józsefről, Siklósnagyfalu független polgármesteréről van szó.

 

A gyanú szerint a polgármester az általa irányított önkormányzatnak 7,3 millió, a helyi szociális szövetkezetnek 6,9 millió forint kárt okozott. A pénzt részletekben a saját bankszámlájára, majd egy részét onnan tovább, az élettársa számlájára utalta. A polgármester az átutalt összegek egy részét szerencsejátékra, a többit saját szükségleteire használta fel.

 

A közleményben jelezték, hogy a gyanúsított többször állt már bíróság előtt hasonló bűncselekmények elkövetése miatt.

 

Kosztics József 2006-ban lett először polgármester Siklósnagyfalun, de közvetlenül a megválasztása után elítélték, akkor 10 hónapot ült börtönben közokirat-hamisításért. 2010-ben lett újra a község vezetője.

 

2019 decemberében a bíróság másfél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Koszticsot: a polgármestert és három társát költségvetési csalásban és sikkasztásban találták bűnösnek.

 

A bíróság szerint a polgármester 2011-ben felújíttatta a település iskoláját, majd arra másodszor is állami támogatást kért, aminek egy részéből azonban az önkormányzat épületére építtetett új tetőt, a másik részét pedig elsikkasztotta.

 

Az ítélet akkor nem volt még jogerős, a polgármester ezért (függetlenként) a 2019-es önkormányzati választáson is elindult, és nyert.