2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigány szószóló: nem meglepő, hogy a cigányság a Fideszre szavaz
2020. 11. 03. 00:00

Farkas Félix szószóló az Országgyűlésben sajnálatosnak nevezte, hogy bár az alaptörvény rögzíti a faji diszkrimináció tilalmát, mégis vannak még pártok Magyarországon, amelyek ezt megteszik.

Elmondása alapján, a szerencsi időközi parlamenti választás után a Jobbik egyik politikusa azt mondta, „sosem győznétek a cigányok nélkül". A szószóló szerint azonban semmi meglepő nincs abban, ha a cigányság arra szavaz, aki segíti az életét, és nem arra, aki kirekesztő megjegyzéseket tesz.

 

Hangsúlyozta, nem felejtik el, hogyan riogatták a romákat és nem romákat a Nemzeti Gárdával, Jakab Péter Jobbik-elnöknek is voltak rasszista kijelentései, és ehhez most a magát liberálisnak nevező baloldal asszisztál. Egyet is értenek ezzel? – kérdezte.

 

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára válaszában azt mondta, tipikus baloldali kettős mérce, hogy a Jobbik a cigányság ellen uszít, és ez a párt szövetségeseit nem zavarja. A cigány családok sorsa egyáltalán nem érdekli a baloldalt, amikor kormányon voltak, semmit nem tettek az érdekükben. A felzárkóztatáshoz legszükségesebb területeken is „pusztítottak", nem készítettek roma felzárkóztatási stratégiát, emelték a rezsiárakat, csak a segélyt adták, munkát nem kínáltak.

 

A Fidesz-KDNP kormány viszont segély helyett munkát adott, kedvezményes, ingyenes étkezést biztosít az iskolásoknak a szünidő alatt is, minden nappali tagozatos diák idén ingyen tankönyvet kap, megalkották a roma stratégiát, amely Európában követendő példa, és 900 ezerrel csökkentették a szegénységi küszöb alatt élők számát.

 

Ander Balázs jobbikos képviselő az előbbiekre reagálva kiemelte: Farkas Félix roma nemzetiségi szószólónak a teljes cigányságot kellene képviselnie, nem csak a fideszes cigányságot. Ezzel szemben, a parlamenti felszólalásában a szószóló hűségesküt tett a kormánynak – vélte.

 

Közölte: a szószóló nehezményezte, hogy az ellenzék nem örült a borsodi választás eredményének. Ezzel szemben, inkább Farkas Flóriánhoz kellett volna kérdéseket intéznie, vagy a kormányt kellett volna kérdeznie a halmozottan hátrányos helyzetű cigányok segítéséhez nyújtott állami támogatások elvonásáról  – mondta.

Forrás: MTI