2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Elhunyt Balogh Lajos Paci, roma aktivista
2020. 11. 02. 00:00

Életének 28. évében elhunyt Balogh István Lajos, közismert nevén „Paci”, roma aktivista, a Józsefvárosi Önkormányzat képviselője, roma folklór zenész, a Lashe Shave együttes vezetője.

Paci október 20-án kevéssel éjfél előtt a Facebook oldalán osztotta meg a hírt a követőivel, hogy kórházba került COVID-19 fertőzéssel. Később a családtagoktól, barátoktól tudtuk meg, hogy állapota súlyosbodott, lélegeztetőgépre került.

 

Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján tett említést arról, hogy a Covis-19 fertőzés miatt hétfő reggelre elhunyt 70 ember között egy 28 éves férfi is van.  Balogh Lajos Paci halálhírére a teljes roma közélet megdöbbent.

 

 

Balogh Lajos Paci közismert aktivista volt, jelen volt minden fontos roma közéleti eseménynél, szinte az egész ország ismerte. Népszerűségéhez nagyban hozzájárult az is, hogy a Dikh Tv alapítójaként a közösségi médiában gyakorta megjelent, zenészként pedig az ország szinte minden részén koncertezett. Számos videóklipben szerepelt, együtt játszott minden ismert roma zenésszel.

 

Paci ott volt minden roma holokauszt emléknapi megemlékezésen, a romák elleni sorozatgyilkosság áldozatinak megemlékezésein, roma büszkeségnapi felvonuláson, tüntetéseken, vagy kulturális rendezvényeken. A RomNet segítőjeként közösen szerveztünk gyertyagyújtást a kárpátaljai romák elleni támadássorozat áldozataiért a budapesti Ukrán Nagykövetség előtt, ott volt az Országos Roma Önkormányzat székháza előtt tartott korrupcióellenes tüntetéseken, szót emelet a szervezet politikai cselekedete és Farkas Flórián tevékenysége ellen, de felszólalt ellenzéki tömegtüntetéseken is.

 

Kampányt indított a szavazatvásárlások ellen, aktív közéleti szerepvállalásaiban a társadalmi béke megteremtése volt az elsődleges célja, amit életküldetésének tekintetett. Legutolsó, roma fiatalok számára a Phiren Amenca és a RomNet által szervezett országos konferencián hosszútávú terveiről beszélt, amelyek között egy olyan aktivista közösségi hálózat megteremtését vázolta fel, amely segítette volna a diplomás fiatalok aktív és valós közéleti szerepvállalását.

 

Balogh Lajos Paci a Demokratikus Koalíció jelöltjeként, de a teljes ellenzék támogatásával egy évvel ezelőtt lett a főváros VIII. kerületének önkormányzati képviselője. Kemény küzdelem volt, mert győzelmében szinte senki nem bízott. Józsefváros 5. számú választókörzetének egyéni képviselőjeként a Közösen Józsefvárosért frakció tagja lett, a Kulturális és oktatási bizottság vezetője, roma és nemzetiségi tanácsnok volt.

 

Az Országos Roma Önkormányzati választáson is jelöltként indult a Roma Polgárjogi Mozgalom színeiben, de a lista hatodik helyéről nem jutott be a 47 fős testületbe, mert a szervezetnek csak 5 képviselője nyert mandátumot.

 

 

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon búcsúzott el Balogh Lajos Pacitól:

"Alig hiszem el, alig találom a szavakat a megrendültségtől. 28 évesen vitte el a vírus ezt a nagyszerű fiatalembert, a legbátrabbak egyikét. Minden erejével, szóval és tettel küzdött a megkülönböztetés minden formája, a kirekesztés és a gyűlöletkeltés ellen, a cigány és nem cigány magyarok együttéléséért. Balogh Lajos, a „Paci”, a civil, az aktivista, a zenész, a kultúrember. Letaglózóan rövid életében hatalmas és súlyos örökséget hagyott ránk, megfelelni neki, hitét és akaratát tovább vinni a mi kötelességünk immár. Isten veled, barátom!" – írta Karácsony Gergely.

 

A Józsefvárosi Önkormányzat is a közösségi oldalán osztotta meg a szomorú hírt:

 "Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ma elhunyt Józsefváros önkormányzati képviselője, Balogh István Lajos. Balogh István Lajos, vagy ahogyan a legtöbben ismerték, Paci a kerület több intézményében tanított zenét, és civil aktivistaként is dolgozott. Elfogadhatatlanul fiatalon, 28 évesen hunyt el. Józsefváros 5. választókörzetének egyéni képviselője, a Közösen Józsefvárosért frakció tagja, a Kulturális és oktatási bizottság vezetője, roma és nemzetiségi tanácsnok volt. Balogh István Lajost az önkormányzat saját halottjának tekinti." – tudatta a kerületi önkormányzat.

 

Pikó András polgármester, aki szintén Koronavírus-fertőzés miatt fekszik kórházban, egy fotót osztott meg a Facebookon, melyen egymás mellett ülnek és Paci neki gitározik. A képhez ezt írta:

"Ezzel a közös képünkkel búcsúzom Tőled, drága Paci. Ezt szeretted Te is, én is a legjobban - Te már akkor is roma politikus voltál, aktivista, csupa szív harcos, én még csak készültem. Egy éjjel, munka után fogtad a gitárod és csak játszottál, amíg mindketten mosolyogni nem kezdtünk - akkor voltál elemedben, ha Te adhattál. Büszke vagyok erre a Veled végig küzdött egy évre, és kimondhatatlanul fáj, hogy nem lehet már több. Nyugodj békében, barátom!"

 

Az Országos Roma Önkormányzat szintén közleményt adott ki, amelyben azt írták: „Mindannyiunk számára felfoghatatlan hírt kaptunk. Néhány nappal ezelőtt, még bizakodva néztük Paci kiírását, vegyük komolyan a járványügyi védekezés betartását. Bíztunk benne, hogy a közösségi, mindig lelkes, tenniakaró ember a légzőmaszk mögül hamar erőre kap, és folytatja azt, amit mindeddig tett. Értünk, romákért tett. Fiatal volt, mégis rengetegen ismerték, szerették. Tavaly ilyenkor önkormányzati képviselőként felvállalta azt, hogy a józsefvárosi romákért is dolgozik. Tette a dolgát becsületesen, lelkiismeretesen. Bárki állította meg az utcán, segítséget kérve tőle, nem tétovázott. Intézkedett. Az önkormányzati üléseken akár éjszakába nyúlóan érvelt, javasolt. És amikor csak tehette zenélt. Mert ő igazi zenész ember volt. Bárhol kezébe akadt egy hangszer, hangulatot teremtett. Nemcsak egy fiatal cigány fiút veszítettünk el. Egy zenészt, egy közösségi embert, egy politikust. Vele együtt a lelkünk is elveszett, és a jövőnk is” – írta búcsúztatásként az ORÖ.

 

A Fővárosi Roma Önkormányzat elnöke, Csóka János Pál közleményében azt írta: „mélyen megrendültek Balogh Lajos "kis Paci" zenész, politilus (28) tragikus halálán. Õszinte részvétünk a családnak, és barátoknak” – írta az FCÖ elnöke.

 

Balogh Lajos Paci halálhíréről esőként a Roma Sajtóközpont számolt be, családtagok tájékoztatása alapján. Halálhíréről szinte a teljes magyar sajtó beszámolt, az RTL Klub híradója külön tudósításban tett róla említést.

 

 

A RomNet, amelynek lelkes és aktív támogatója, segítője volt Paci, megdöbbenve értesült a közismert aktivista haláláról, és őszinte részvétét fejezi ki a családtagoknak, rokonoknak, szeretteinek, minden barátjának, zenésztársának és barátainak.

 

Paci halála nagy veszteség a roma fiatalság és a cigány közösség számára.

Nyugodjon békében!

 

Hidvégi-B. Attila