2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

ET: az áldozatokra emlékezés segíti a rasszizmus és diszkrimináció elleni küzdelmet
2020. 07. 31. 00:00

A roma holokauszt áldozataira való emlékezés kulcsszerepet játszik a társadalom széles rétegeiben táplált rasszizmus és diszkrimináció elleni küzdelemben - jelentette ki az ET emberi jogi biztosa,

A strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet honlapján közzétett közleményében az emberi jogi biztos kiemelte, a folytatódó küzdelem elengedhetetlen a romaellenes megnyilvánulások visszaszorítása és emberi jogaik védelme érdekében.
    

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus okozta világjárvány a romák fokozott sebezhetőségére, emberi jogaik sérülékenységére világított rá. A kényszerkilakoltatások, a társasdalom széles rétegeiben terjedő gyűlöletbeszéd és a romákat célzó diszkriminatív rendőri visszaélések nem álltak le. Ezért arra szólította fel az Európa Tanács tagországainak kormányait, hogy a válság idején is fordítsanak gondot a roma kisebbségek szükségleteire, és biztosítsanak számukra egyenlő védelmet.
    

A megbékélés és a bizalom előmozdítása érdekében elengedhetetlen a múlt feltárása és a vonatkozó információk megismertetése a társadalommal - tette hozzá közleményében az Európa Tanács emberi jogi biztosa.
    

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Vera Jourová jogérvényesülésért felelős biztos, valamint Helena Dalli egyenlőségért felelős biztos közös nyilatkozatban kiemelte: Európa erkölcsi kötelessége emlékezni a náci időszak minden üldözöttjére, köztük a romákra, akik a mai napig rasszizmussal és hátrányos megkülönböztetéssel szembesülnek.
    

Európának kötelessége megvédeni kisebbségeit nyitottsággal, elfogadással, a gyűlöletbeszéd és a gyűlöletből elkövetett bűncselekmények felszámolásával. A kirekesztést az emberi méltóság tiszteletben tartásával, és a holokauszt oktatásával kell felváltani - szögezék le.
    

Az Európai Bizottság arra szólít fel minden tagállamot, hogy tegyenek ígéretet a romákat sújtó rasszizmus és a diszkrimináció minden formájának megszüntetésére. Kötelezzék el magukat egy új uniós roma stratégia keretén belül megvalósuló befogadó társadalom kialakítása mellett, hogy általa a társadalmi igazságosság és az egyenlőség megvalósulhasson - húzták alá.
    

Augusztus 2. a roma holokauszt emléknapja, amelyet 1972 óta tartanak meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján arra emlékezve, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóan több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban.