2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Csóka János Pál lett az FCÖ elnöke
2020. 07. 16. 00:00

Egyhangú szavazással Csóka János Pált választotta elnökévé a Fővárosi Cigány Önkormányzat csütörtöki közgyűlése, miután az eddigi elnök, Tar József lemondott megbízatásáról és mandátumát is visszaadta

Tar József, a Fővárosi Roma Önkormányzat vezetője múlt év októberében került az FCÖ élére, de a roma vezető szerdán visszaadta mandátumát és megbízatását. Lemondását azzal indokolta, hogy a testület tagjaival nem tudta maradéktalanul végrehajtani a választói felé tett ígéretét, mert a 7 fős képviselőtestület egyes tagjai akadályozták, illetve nem értékelték munkáját, amit a budapesti roma közösségért eddig példamutatóan tett. Tar József a RomNet-nek azt mondta, a jövőben kizárólag a Ferencvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzatban és civil szervezetében kíván dolgozni.


Tar József lemondását az FCÖ csütörtöki közgyűlése tudomásul vette, és a testületi ülésen egyhangú szavazással úgy döntött, az előző időszak elnökét, Csóka János Pált bízzák meg a fővárosi roma önkormányzati grémium vezetésével.

 

(Csóka János Pál)

 

A múlt év októberében tartott fővárosi nemzetiségi választáson a Csóka János Pál által vezetett lista 985 szavazatot kapott, így az Eötvös társaság 2, az RPM szintén 2 mandátumot szerzett a 934 szavazatával. A testületben egy-egy mandátumot kapott a Lungo Drom a 463 szavazattal, a Phralipe 269 szavazattal, és a Jövőt Alakítók Szövetsége 400 szavazattal.

 

Képviselő lett a lista sorrendje alapján Csóka János Pál, és Lakatos László, az RPM színeiben Lakatos Attila és Tar József, a Lungo Drom színeiben Abházi József, a Phralipéből Jakab Sándor, a JASZ színeiben pedig a fővárosi romaügyi biztos, Nagy Sándor. Az alakuló ülésen viszont akkor Tar Józsefet választották elnöknek, aki nyolc hónapig vezette a testületet. Megüresedett mandátumának betöltésére 30 napon belül a az RPM tehet javaslatot.

A RomNet információ szerint minden bizonnyal Bokor Sándor, soroksári képviselő kerül majd a 7 fős testületbe.

 

Az FCÖ vezetője, Tar József lemondását indokolva szerdán a RomNet-en keresztül tájékoztatta a közvéleményt, és a fővárosi roma választópolgárokat.

 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat Közgyűlése
részére
1081 Budapest, Szilágyi utca 5.

Tisztelt Közgyűlés!

A nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 108. § (1) bekezdés d) pontja alapján — mely szerint az elnöki megbízatás megszűnik az elnöki tisztségről való lemondással — elnöki tisztségemről 2020. július hónap 15. napjával lemondok.
Tudomással bírok arról, hogy a lemondás 2011. évi CLXXIX. törvény 108. § (3) bekezdése értelmében nem vonható vissza.

Lemondásom indokai:

- 2020. júniusában megtett feljelentés óta a képviselőtestület tagjai között nagy egyet nem értés alakult ki. Ahogy az ügyvéd megbízásra került és a feljelentést megtettem, ezután több képviselő személyem ellen fordult.
- Képviselő testület semmiben nem segítette és nem értékelte a munkámat, pedig sikerült ez alatt a néhány hónap alatt olyan eredményeket elérni, amire eddig még nem volt példa.
- Sokszor valótlan kommunikációt terjesztettek a képviselők saját önkormányzatukról, ezzel bizonyítva, hogy az önös érdek számukra fontosabb a választópolgárok képviseleténél.

 

Eredmények:
- Kapunk új, nagyobb székhelyet ingyen, aminek közüzemi és fenntartási költségei nem a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzatot terhelik a jövőben,
- szintén nem az FRNÖ költségvetését terheli majd egy főállású titkári munkatárs, amelyet a Fővárosi Önkormányzat finanszíroz helyettünk,
- kapunk ügyviteli rendszert és számítástechnikai eszközöket ingyen,
- megfelelőbb, több javaslati ponttal bővült együttműködési megállapodás jön létre az FRNÖ és a Fővárosi Önkormányzat között, amely a budapesti választópolgáraink érdekeit szolgálja,
- megtörtént az FRNÖ átvilágítása, melynek eredményeként a valós pénzügyi és gazdasági helyzet feltérképezésére is sor került, annak ellenére, hogy a szabályos átadás nem történt meg a korábbi elnök részéről, a szakértők feltárták, hogy a korábbi ciklusban több mint 200 millió forint tartozást halmoztak fel. Az ügyben feljelentés történt,
- A NAV végrehajtást sikerült megállítani 2019. novemberétől ez idáig szakértői közreműködéssel. Az eddigi végrehajtások, amik felhalmozódtak az előző ciklus alatt a tavalyi évben már az inkasszálásnak és a számlánk zárolásának meg kellett volna történnie, sikerült késleltetni, illetve felfüggeszteni, hogy ne menjen csődbe az önkormányzat,
- civil szervezeteket és civil tanácsadókat sikerült társadalmi munkában bevonni az FRNÖ munkájába,

összegezve néhány hónap alatt sikerült olyan intézkedéseket megtennem, amivel közel annyit tudtunk spórolni, mint az egész éves költségvetésünk, továbbá olyan pozitív eredményeket elérni, amikre korábban nem volt példa.

 

Sajnos ezzel a képviselőtestülettel nem tudok és nem is akarok a jövőben együttműködni, mert úgy érzem nem lehet, mivel a többség nem eredmény és sikerorientált sajnos, továbbá az elnöki átadás-átvétel sem tudott megtörténni a mai napig. Nem szeretnék a jövőben tagja lenni egy ilyen testületnek, mert ez méltatlan képviselet, ahol azt gondolja mindenki, hogy csak az elnöknek kell dolgozni, de amikor eredményeket sikerül felmutatni akkor azt nem tudják értékelni.



Budapest, 2020. július 14.
Tar József István
elnök