2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Túl az ötezredik család megsegítésén az Országos Roma Civil Tanács!
2020. 05. 10. 00:00

Nógrád megyében, Nagylócon 60 család számára adományozott tartós élelmiszert, cipőket és a gyermekeknek csokoládét az Országos Roma Civil Tanács, ezzel túllépte az 5000. család megsegítésének számát.

Az ORCT közleménye:

 

Számunkra is szinte hihetetlen, de a mai napon túlléptük az ötezredik család megsegítésén, ami azt is jelenti, hogy az Országos Roma Civil Tanács közvetlenül mintegy 30 ezer embernek adott segítséget eddig a koronavírus terjedése miatt elrendelt rendkívüli veszélyhelyzet kihirdetése óta. Visszatekintve az elmúlt két hónapnyi, több mint 500 települést elért intenzív tevékenységünkre, kellő szerénységgel, de az óriási munkánkra és elért eredményünkre való tekintettel büszkén kijelenthetjük: az Országos Roma Civil Tanács az ország legátfogóbb és legaktívabb önkéntes segélycsapatává vált.

 

Először is szeretnénk tiszteletteljes köszönetet mondani a felajánlásokat tett magánszemélyeknek, szervezeteknek, az adományozóknak, és nem utolsó sorban az önkénteseinknek, akikkel az ország összes régiójában több tonna tartós élelmiszert, tisztítószereket, ruhaneműket, cipőket, szájmaszkokat, tableteket és számítógépeket, varrógépeket, tüzelőt, gyógyszert, és egyéb jellegű segítséget vihettünk a rászoruló embertársainknak, köztük nagyon sok kisgyermeknek.

 

 

Mint ahogy országunkban, és a világ minden pontján az emberek, az új, rendkívüli helyzethez igazodva kellett átalakítani, átrendeznie az életét. A 168 civil szervezet és több száz magánember csatlakozásával létrejött csoportunk is kénytelen volt alkalmazkodni, és látva, felismerve embertársaink elkeseredését, szociális rászorultságát, vállalva a kockázatot, karitatív tevékenységbe fogott. Az Országos Roma Civil Tanács célja az adományok eljuttatásával és koordinálásával az volt célja, hogy a közösségi aktivizmus erősítése mellett felébressze az emberekben a szolidaritást, és cselekvésre, összefogásra ösztönözze, illetve az óvintézkedések és szabályok betartására hívja fel a figyelmet. Az Országos Roma Civil Tanács nem rendelkezik önálló anyagi forrással, karitatív tevékenységéhez állami anyagi jellegű támogatást nem kapott, ezért az általa osztott és koordinált adományokat kizárólag önkénteseink magán felajánlásaikból, vagy támogató szervetek, magánszemélyek hozzájárulásából tudja megvalósítani.

 

Az Országos Roma Civil Tanács az elmúlt két hónapban több kint 500 településre jutott el, és vitt valamilyen mértékben segítséget, juttatott el információkat a védekezéshez. A mindennemű pártpolitikától független szerveződésünk közel 300 településen olyan 5-8 fő önkéntes akciócsoportot hozott létre, akik koordinálják és segítik az adott településen felmerülő problémákat, és jelentkeztek saját településükön a polgármesteri hivatalban, az operatív törzsnél és védelmi bizottságnál, hogy szükség esetén származástól, életkortól függetlenül minden embernek segítséget nyújtsanak. Az 1Magyarország kezdeményezés segítségével a koronavírus elleni védekezéshez információs palátokat helyeztünk ki több száz településen. Több tucatnyi helyen önkénteseink és támogatóink mosható szájmaszkokat varrtak, amelyik szintén kiosztásra kerültek.

 

Szeretnénk elsőként köszönetet mondani Polgár András úrnak, aki több esetben is jelentős összegű adomány megvásárlásával segítette célunk megvalósítását, Gyöngyöspata mellet számos más településre több száz család számára vásárolt tartós élelmiszert, és anyagi támogatásával hozzájárult az adományok eljuttatásának költségéhez. Köszönet Bodó Viktor Jászai-díjas rendezőnek, akinek felhívására a művészvilág is megmozdult, és rangos színészek, színházigazgatók segítették jótékonysági akciónkat. Donáth Anna EP-képviselőnek, Agócs Jánosnak, az ORÖ elnökének, Hegedüs István volt ORÖ-elnöknek, és Schatzné Kovács Mariannak, a Dikh Tv egyik tulajdonosának, akik magánemberként nagyobb összegek adományozásával segítették karitatív akcióink megvalósítását.

 

Azokkal a negatív, sokszor személyeskedő megjegyzésekkel nem kívánunk foglalkozni, amelyeket önös, vagy politikai érdekekből tesznek egyesek önkénteseink, vagy segítségnyújtó akcióink ellen. Az Országos Roma Civil Tanács nem politikai tömörülés, nem gyűjt személyes adatokat, jótékonysági tevékenységét kizárólag emberségből, szükségből végzi. Sajnáljuk, hogy néhányan politikai jellegű támadást éppen azok az emberek teszik, akik maguk sem most, sem korábban nem voltak élenjárók, de a segítséget nyújtó ember sorában sem álltak eddig.

 

Szervezetünk minden egyes beérkező és kimenő adományról részletes tájékoztatást ad és adott, abban az esetben is, ha az adományozók kifejezetten kérték, hogy nevüket ne említsük. Fotó és videóbeszámolót kizárólag azért készítettünk és publikálunk, hogy a segítségnyújtás, amelyet szívügyünknek tekintünk, szélesebb örökhöz eljusson. Ennek köszönhető, hogy neves közéleti személyiségek is felkarolták akcióinkat, és önmaguk is segítenek a környezetükben élőknek, rászorulóknak.

 

Hisszük, hogy a bajban mutatott szolidaritással, önkéntes tevékenységgel sokkal nagyobb erővel és hatékonysággal tudjuk lebontani az előítélet láthatatlan, de erős falait, és a veszélyhelyzet elmúltával egy békésebb társadalmi helyzetbe tudhatjuk magunkat és családunkat, és egy szolidáris, befogadó és elfogadó társadalmat, egy közös és nem megosztott országot építhetünk! A bár nevében roma szerveződés az ország minden pontján annak szellemiségében tevékenykedik, hogy a vírusfertőzésben nem lehet és nem szabad szétválasztani a társadalmat származás alapján, így egyformán kell segítséget nyújtani a rászoruló roma és nem roma származású embereknek.

 

A Nógrád megyei faluban Európa és a Béke napján példamutató összefogással adhattunk támogatást: Szalai Gábor Nagylóc polgármestere, Baranyi István, a helyi és Szőrös Vilmos, a megyi roma önkormányzat elnöke, valamint Gazsi Károly helyi civil segítő közreműködő tevékenységével 60 roma és nem roma rászoruló családnak nyújtottunk segítséget. Az adományok szállításában Lakatos György, a Romano Glaszo együttes vezetője segített.

 

 

Cserhát dombjai között található mintegy 1500 fős településen nyújtott segítséggel az Országos Roma Civil Tanács túllépte az 5000. család megsegítésének számát. Tevékenységünkkel ezen magas szám ellenére nem állunk le, amíg bírjuk, és igény van rá, és amíg támogatást kapunk, tovább fogjuk segíteni a rászoruló rom és nem roma embertársainkat az ország minden régiójában.

 

Köszönetet mondunk az ORCT oszlopos tagjainak, Orgován Lászlónak és Csébi Károlynak az áldozatos munkájukért, akik sokszor hajnalig tartó munkával segítik az adományosztást, és az elmúlt két hónapban, több ezer kilométert utaztak, hogy a több tonnányi élelmiszer, a tisztítószer és az egyéb jellegű adomány eljusson a rászorulókhoz. Köszönet Molnár Gabriellának, aki az Országos Roma Civil Tanács teljes adminisztratív feladatait ellátja, a Tankuckó Oktatási és Kulturális Egyesület vezetőjének Lakatos Izabellának, és Kalocsai Erikának, akik koordinálják az ORCT munkáját, valamint Hidvégi-B. Attilának, aki mind az adományosztásban, mind a kommunikációban segíti szervezetünket!

 

Még egyszer szeretnénk köszönetet mondani minden önkéntes segítőnknek, támogatónknak, adományozónknak! Munkánkat a szabályok betartásával továbbra is folytatni fogjuk. Büszkeség, hogy az elmúlt hetek alatt az ország legátfogóbb önkéntes segélycsapatává nőtte ki magát az Országos Roma Civil Tanács.

Vigyázzanak magukra, óvják saját maguk és embertársaik egészségét, és lehetőleg maradjanak otthon!

 

Budapest, 2020. május 09.

 

Radics József, az Országos Roma Civil Tanács alapítója