2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Közel 3000 családnak segített eddig az Országos Roma Civil Tanács
2020. 04. 19. 00:00

A koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet kezdetet óta közel 3000 család, (pontosabban 2897) számára nyújtott eddig segítséget az ország különböző településein az Országos Roma Civil Tanács.

Szeretnénk köszönetet mondani a különböző felajánlásokat tett magánszemélyeknek, szervezeteknek, adományozóknak és önkénteseknek, akiknek köszönhetően tisztítószereket, élelmiszert, szájmaszkot és egyéb jellegű támogatást, segítséget tudtunk adni. Segítségünk eddig több mint 10 ezer embert ért el közvetlenül. Az ORCT önkéntesei, segítői minden egyes nap segítséget nyújtanak az egész ország területén, így a támogatásban részesülők száma óráról-órára növekszik. A mindennemű pártpolitikától független szerveződésünk létrehozta az Országos Roma Civil Tanácshoz csatlakozott szervezetek és magánszemélyek székhelyén és lakhelyén az 5-8 fős önkéntes akciócsoportot, akik koordinálják és segítik az adott településen felmerülő problémákat.

 

A képen a következők lehetnek: 9 ember

 

Szeretnénk felhívni a figyelmet ismételten, hogy az Országos Roma Civil Tanács nem rendelkezik önálló anyagi forrással, ezért az általa osztott és koordinált adományokat kizárólag önkénteseink magán felajánlásaikból, vagy támogató szervetek, magánszemélyek hozzájárulásából tudja megvalósítani. Szervezetünk minden egyes beérkező és kimenő adományról részletes tájékoztatást ad és adott. 

 

Az elmúlt egy hónapban végzett tevékenységünkről most szeretnénk egy összesítést adni, ezzel is megköszönni az adományozók és az önkéntes segítők munkáját, és arra biztatni embertársainkat, hogy a saját közösségükben lehetőségeikhez mérten ők is próbáljanak segítséget nyújtani a rászorulóknak. Az Országos Roma Civil Tanács nem kíván társadalmi feszültségeket kelteni azzal, hogy bár nevében roma szerveződés, így kizárólag csak a roma nemzetiséghez tartozóknak segítene, éppen ezért az ország minden pontján annak szellemiségében tevékenykedik, hogy a vírusfertőzésben nem lehet és nem szabad szétválasztani a társadalmat származás alapján, így egyformán kell segítséget nyújtani roma és nem roma embereknek, mert a betegség nem válogat!

 

Az Országos Roma Civil Tanács szeretne kiemelt köszönetet mondani Polgár András úrnak, aki több esetben is jelentős összegű adomány megvásárlásával segítette célunk megvalósítását. Polgár András első támogatásaként 1.000.000 (Egymillió forint) támogatást nyújtott az Országos Roma Civil Tanácsnak, hogy tartós élelmiszer vásárlással segíthessünk a bajba jutott embereken. További nagy összegű felajánlásaiból tisztítószereket és élelmiszert vásároltunk, amelyt Gyöngyöspatán és több más vidéki kistelepülésen, valamint Budapesten a XIV. és XV. kerületben, és Vecsésen, Gyálon és Soroksáron településen osztottunk szét a rászoruló családok számára.

 

Nagyon megtisztelő számunkra, hogy Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője saját születésnapját ajándékozta nekünk: EGYMILLIÓ forinttal segítette adományosztó munkánkat, és arra kérte, biztatta ismerőseiket, a magyar állampolgárokat, ők is vegyenek részt ebben a támogató akcióban. Donáth Anna EP-képviselő támogatásából az ország 20 településén 800 csomag tartós élelmiszert, és 60 tisztítószer-csomagot tudtak szét osztani Húsvétkor az ORCT munkatársai.

 

Köszönjük mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy aze elmúlt két hétben további több mint 500 család életminőségén javítsunk Nógrád, Borsod és Szabolcs megye 10 településén. Köszönet azoknak, akik ezer forinttal, vagy élelmiszer vásárlással, vagy nagyobb összeg felajánlásával segítették és segítik a karitatív akcióinkat. Minden fillér jó helyre kerül, és nagy segítséget jelent a nélkülöző családoknak.

 

Néhány helyszent és adományosztó cselekedetet szeretnénk most megemlíteni:

Gyöngyöspatán a több mint 150 családnak juttatott élelmiszeradományon felül hozzájárultunk a gyermekek digitális oktatáshoz is 2 db laptoppal.

Közel 100 család számára vihettünk élelmiszer adományt a Szabolcs megyei Napkor településen. Az Országos Roma Civil Tanács és a Közös Esély Egyesület összefogásával megvalósult karitatív akció lebonyolítását egy helyi közösségszervező, Nagy Erzsébet Emese segítette. Köszönet a közreműködő önkénteseknek, az adományozó Élelmiszerbanknak, és Emesének, aki már sokadszorra tesz tanúbizonyságot önzetlenségéről.

Gál Éva egy mély szegénységben lévő családot támogat havi 50 ezer forinttal addig, amíg tart a vírusveszély miatt elrendelt rendkívüli jogrend.

Miczura Csilla Kétegyházára adományozott egy varrógépet, így ott is elkezdődött az arcmaszkok varrása és szétosztása.

Sajnos történtek olyan szomorú esetek is, amikor temetési költségekhez kellett hozzájárulnunk.

 

Az 1 Magyarország Kezdeményezés jóvoltából kaptunk információs plakátokat, amit minden egyes településen kihelyeztünk a közterekre, ezzel is tájékoztatva a lakosságot a védekezési lehetőségekről.

 

A települések/ intézmények ahová eljutottunk: Sáp, Hajdúszovát, Fábiánháza, Dunavecse, Olaszliszka, Kazincbarcika, Rakaca, Felsődobsza, Farkaslyuk, Ózd, Érd, Gyál, Tiszaörs, Kótaj, Békés, Kerecsend, Napkor, Komádi, BUDAPEST X. Kerület, Soroksár, BUDAPEST Szent Imre Kórház

 

Né szerint is szeretnénk megköszönni a támogatását, segítségét a következőknek:

Kerpel-Fronius Gábor,  Kiss Kornél, Németh Krisztina, Csaba József, Pikk-Pakk Bau Kft., Wiegandt Eszter, Kozák Dávid, Bene Nikoletta, Zékány Levente, Csürke Kata, Emmer Éva, Zotter Dávid Ágnes, Korda Orsolya, Kleiszné Spischák Ildikó Piroska, Dános Zsolt, Ács Attila Rafael, Tóth Gábor László, Körmendi Ágnes, Földes György Zoltán, Mclean Alíz, Yandó Péter, Csöndes Áron, Szakálos György, Harmatos Csilla, Fazekas István, Rab Judit, Geiger Marco, Tálos Gábor, Lukács Eszter Andrea, Walde Mihály, Srenczik Tamás, Bognar Csaba, Horváth László, Réti Olga , Pocsuvalszki Alíz. Köszönjük, Polgár Andrásnak, a folyamatos segítségét. Önzetlensége szívet melengető.

 

Külön köszönet Molnár Gabriellának, aki az Országos Roma Civil Tanács teljes adminisztratív feladatait ellátja.

 

A képen a következők lehetnek: 6 ember, túra/szabadtéri

 

Az Országos Roma Civil Tanács célja, hogy a közösségi aktivizmus erősítése mellett felébressze az emberekben a szolidaritást, és cselekvésre, összefogásra ösztönözze, illetve az óvintézkedések és szabályok betartására hívja fel a figyelmet.  A segítségnyújtást szívügyünknek tekintjük. Hisszük, hogy a bajban mutatott szolidaritással, önkéntes tevékenységgel sokkal nagyobb erővel és hatékonysággal tudjuk lebontani az előítélet láthatatlan, de erős falait, és a veszélyhelyzet elmúltával egy békésebb társadalmi helyzetbe tudhatjuk magunkat és családunkat, és egy szolidáris, befogadó és elfogadó társadalmat, egy közös és nem megosztott országot építhetünk!

 

Még egyszer szeretnénk köszönetet mondani minden önkéntes segítőnknek, támogatónknak, adományozónknak! Munkánkat a szabályok betartásával továbbra is folytatni fogjuk. Büszkeség, hogy az elmúlt hetek alatt az ország legátfogóbb önkéntes segélycsapatává nőtte ki magát az Országos Roma Civil Tanács.

 

Vigyázzanak magukra, óvják saját maguk és embertársaik egészségét, és lehetőleg maradjanak otthon!

 

Budapest, 2020. április 19.

 

Radics József, az Országos Roma Civil Tanács alapítója

 

 

A képen a következők lehetnek: 7 ember, túra/szabadtéri