2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A magyarországi cigányság karácsonyi gálája
2019. 12. 21. 00:00

Egy rég várt pillanat teljesedett be a cigányság történetében: az országot átölelő civil összefogással került megrendezésre az ORÖ székházában a magyarországi cigányság karácsonyi gálája.

Örömteli volt látni a sok boldog gyermeket, felnőtteket, akik végre birtokba vehették a cigányság székházát, és egy szép ünnepet tarthattak, méltó műsorral, megemlékezéssel, díjátadással, koncerttel. Persze az ajándékozás sem maradt el. Minden gyermek kapott ajándékot, és Mága Zoltán hegedűművész felajánlásával mindenkit megajándékoztak a művész Best of CD-jével és a Budapesti Újévi Koncert egyik DVD-jével. Biztató volt az is, hogy az országos és a fővárosi roma elnök együtt, közösen áll ki egy nemes ügy mellett, és az önkormányzaton belüli nézeteltéréseken is felül tudtak emelkedni, hogy közös örömünnepként tarthassák meg az első igazi roma karácsonyi gálát.   Az ország legtávolabbi pontjairól, Vásárosnaménytól Szegeden át Nagykanizsáig képviseltették magukat a romák. Ezúttal nem apolitikáé, hanem valóban az ünnepé és a gyermekeké, na és persze a díjazottaké volt a főszerep.

 

 

A Műsorvezető, Molnár Gabriella a főszervező Radics József Figyelő nevében így köszöntötte a sok száz résztvevőt.

 

Kedves vendégek!

Egy rég várt pillanat teljesedik be a magyarországi cigányság történetében: az országot átölelő civil összefogással rendeztük meg a magyarországi cigányság karácsonyi gáláját. Nyolc megyéből 95 civil szervezet összefogásával sok száz gyermek van velünk. Ez most egy valódi ünnep. Örömteli, méltóságteljes. Az Országos Roma Önkormányzat, a Fővárosi Cigány Önkormányzat és a roma táradalom nevében a civilek együtt szerveznek egy programot, pártpolitikai hovatartozástól függetlenül. Erre az elmúlt két évtizedben nem került sor. A rendezvényünk célja éppen az is, hogy a teljes magyar társadalom számára megmutassuk, milyen értéket és fontosságot képviselünk mi, romák, akik államalkotó tényező kisebbségként részei vagyunk a hazának, a nemzetnek.

 

A karácsony a szeretet ünnepe. Ez az ünnep alkalmat ad arra is, hogy tiszteletünk és megbecsülésünk jeleként elismerjük és megköszönjük azoknak az embereknek a sok évtizedes munkáját, akik példaképként nagyon sokat adtak és tettek a magyarországi cigányságért, és a teljes magyar társadalomért. Létrehoztunk egy díjat, amelyet civilek ítélnek oda olyan kiemelkedő személyeknek, akik valódi példaképek a világ cigánysága számára, mert életútjuk, munkásságuk örök időkre megmarad.

 

Első díjazottunk a cigány népünk tanítója, aki 1994-től a Kalyi Jag Nemzetiségi iskola tanára, és számos középiskolában tanít roma népismeretet, irodalmat és romani nyelvet. Elismert író, költő, műfordító. Műfordítói munkásságáért, a lovári cigány nyelv gondozásáért, fejlesztéséért, valamint pedagógiai, szépirodalmi tevékenységéért 2007-ben megkapta a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztjét. 2013. március 15-én a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki. Írásai közül kiemelkedik Madách Imre: Az ember tragédiájának fordítása cigány nyelvre, mellyel a párizsi Sorbonne egyetem által meghirdetett irodalmi pályázaton második lett. Díjazottunk Lakatos Menyhért és Choli Daróczi József író, költő szellemi örököse, és a nagy elődök méltó utóda. Közéleti tevékenységével, gondolataival összefogásra, bátorításra inspirálja a fiatalságot, és kritikus hangjával egységre szólítja fel a romákat. A cigányság múltjára való utalással, a roma értelmiségnek címzett rövid verse éppen ezért intő jel és figyelmeztetés nemcsak a jelen, hanem az utókor számára is. Így hangzik: „Zümmögünk, akár a méhek, egymásba döfjük a mérget, és aki szúrni mer az nyer! Minket az Isten ekképp ver!” A magyarországi cigányság méltán lehet büszke ara az életútra, amit díjazottunk bejárt, és támogatjuk azt a kezdeményezést, hogy március 15-én irodalmi munkásságáért József Attila díjjal jutalmazzák. A civilek díjat kapja: Nagy Gusztáv költő.

 



Kedves vendégek! 

Elég, ha annyit mondunk, a cigánydal éneklés koronázott királynője, és mindenki tudja kiről van szó. A magyar kultúra ikonikus alakja 50 évvel ezelőtt robbant be a magyar zenei kultúrába, és az eltelt fél évszázad alatt töretlen sikerrel népszerűsíti és képviseli a cigányzenét. Nevét a világon mindenhol ismerik, és neve egybeforrt a cigányzenével, a nótával. A 100 tagú cigányzenekar énekeseként a világ számos részén koncertezett, de meghódította Amerikát, Franciaországot, ahol több évig is élt. Megszámlálhatatlan rádió és televízió felvételek, nagylemezek, CD lemezek őrzik egyedi és csodálatos hangját, amely hála Istennek, örök időkre fennmarad az utókornak. A magyar cigányzene egyik legeslegnagyobbja művészi munkája elismeréseként megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjét, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, a Magyar Toleranciadíjat, a Fonogram díjat, Magyar örökség díjjal tüntették ki, és 2006-ban megkapta a művészeknek járó lehető legmagasabb elismerést, a Kossuth-díjat. Hosszú életet és jó egészséget kívánva szeretnénk köszönetet mondani a magyar és a roma kultúráért és a cigányság megbecsüléséért, népszerűsítéséért végzett fél évszázados tevékenységéért, avval a reménnyel, hogy még ugyanennyi időn keresztül szerezzen örömöt, jókedvet embertársaink millióinak hazánkban és szerte a nagyvilágban. Köszöntsük a cigánydal éneklés koronázott királynőjét, Versend és Vásárosnamény díszpolgárát, a Lyra-, és a Kossuth-díjas Bangó Margitot!

 

 


Tisztelt vendégek!  

Itt van körünkben az az ember, aki zeneművészeink kiemelkedő személyiségeként a világ legnagyobb és legrangosabb koncerttermeiben telt ház előtt tartott hangversenyeivel erősíti a magyarságról kialakult pozitív képet, és művészi küldetéstudatából fakadóan határainkon belül és kívül egyaránt méltón képviseli a magyar kulturális hagyományokat, nemzeti értékeinket, szellemi kincseinket. Zenei missziója, amely gyakorta egybeforr karitatív cselekedeteivel, a teljes magyar nemzetet és kultúráját képviselve olyan értéket közvetít, amely rangot és elismerést ad Magyarországnak. Hegedű előadó-művészeti tevékenységével, életútjával példát mutat a következő nemzedéknek, és arra inspirálja az új generációt, hogy zenei kultúránk és hagyományunk ápolásával, tovább örökítésével megóvják és fejlesszék a hagyományos cigány népzenét, a magyar klasszikus zenét egyaránt. Pályáját a világhírű Rajkó Zenekarban kezdte, és a Zenekar vezető prímásaként Európa szinte minden fővárosában, Amerikában és a Távol-Keleten koncertezett. Farkas Gyula bácsi, a Rajkó vezetője mellett a legnagyobb prímásoktól és cigányzenészektől, mint például Járóka Sándortól tanult. Előadóművészi diplomáját 1997-ben kapta meg népzene szakon, melyet Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművésztől, Kállai Kis Ernő Kossuth-díjas klarinétművésztől vehetett át. Hogy példát mutasson, és az ú generációt is a tanulásra ösztönözze, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán 2013-ban hegedűművészi diplomát, 2016-ban pedig Mesterfokozatot szerzett. Öt kontinens, közel száz országában adott már koncertet, játszott királyoknak, államfőknek, és világsztároknak egyaránt. Meghívták olyan világhírű koncerttermekbe, ahol csak kivételes alkalmakkor és csak a legkiválóbb művészek adhatnak koncertet.  Zeneművészként és közszereplőként maradandót alkotott, és gazdagította Magyarország kulturális életét. Integratív személyiségként sokak példaképe. Gazdag és sikeres pályája útmutatás a fiatal zenészeknek, a kitörni vágyó fiataloknak. Elhivatottsága, a művészet iránti alázata, teherbírása és igyekezete példaként áll művésztársai előtt is. Páratlan sikerű Budapesti Újévi Koncertjeivel már 11 alkalommal töltötte meg az Arénát, és néhány nap múlva, január elsején is 13 ezer emberrel köszöntheti az új esztendőt, és Bécsben már hatodik alkalommal tart újévi gálaestet. Ezeken a kimagasló színvonalú rendezvényeken mindig teret kap a cigányzene, amely szerves része az egyetemes magyar kultúrának.

Díjazottunk soha nem felejtette el honnan indult, és soha nem tagadta meg származását. A szegény körülmények közül indult művész megszámlálhatatlan karitatív cselekedeteivel roma gyermekek tízezreinek nyújt minden évben segítséget nemcsak iskolakezdéskor, hanem az év más időszakában is. A másodszorra zajló 100 templomi koncertsorozata révén sok száz millió forint értékben nyújtott segített, kiváltképp súlyosan beteg gyermekeknek, tanulni vágyó fiataloknak. Jótékony cselekedeteiért személyes apostoli áldásában részesítette már XVI. Benedek és Ferenc pápa is. Számos szakmai és állami elismerése mellett kiemelkedik a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje, az Arany Érdemkereszt, a Tisztikereszt, a Pro Carite-díj, valamint a kimagasló értékteremtő tevékenységének elismeréseként idén március 15-én kapott Liszt Ferenc-díj. Reméljük, munkássága elismeréseként hamarosan a Kossuth-díjas művészeink sorában köszönthetjük majd a Királyok és a Szeretet hegedűsét, Budapest és Szolnok díszpolgárát. Most mi, civilek, azt is demonstrálva, hogy a magyarországi cigányság mögötte áll, bátorítja és erősíti, szeretnénk köszönteni példamutató tevékenységéért. Kedves vendégek, harmadik díjunkat kapja Mága Zoltán hegedűművész.

 

 

Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat elnöke és Tar József, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke csak a díjátadást követően mondott rövid köszöntőt. Ezt követően a meghívott zenekarok és előadók adtak ünnepi koncertet a résztvevőknek.