2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak
2019. 07. 23. 00:00

Európa kormányaink és politikusainak fogalmaztak meg ajánlásokat és javaslatokat a szerbiai Újvidéken a Phiren Amenca által szervezett nemzetközi ifjúsági találkozó résztvevői.

Európa roma ifjúsági fővárosa lett egy teljes héten át, 2019. július 16. és 21. között a szerbiai Újvidék (Novi Sad) a Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat és szerb partnere, a Minority Voice programjának köszönhetően. Az Európa Ifjúsági Fővárosa programsorozathoz kapcsolódó egy hetes rendezvényen 10 országból érkezett több mint 150 fiatal vett részt. A rendezvénysorozat keretében szakértők és aktivisták workshopokat és előadásokat tartottak az emberi jogok oktatásával és közösségi aktivizmussal kapcsolatban, de a roma és nem roma ifjúsági szervezetek tagjai különböző oktatási anyagokat is megismerhettek például az emlékezetpolitika fontosságáról, valamint jól működő gyakorlatok és oktatási eszközök bemutatására is sor került. Újvidék bevárosában különféle közösségi aktivizmussal, flashmobokkal, kulturális rendezvényekkel színesítték az Európa Ifjúsági Fővárosa programját, hidat képezve a roma és nem roma társadalmi csoportok között.

 

újvidéken

Az uniós, és a csatlakozásra váró országokból érkezett fiatalok arra is keresték a választ, hogy hogyan tudnak a tagországaikra nyomást gyakorolni, hogy aktív részeseivé válhassanak nemzeti politikájuk alakításában. Kezdeti sikerként értékelték, hogy a 2018-as és 2019-es választások során a több ország parlamenti képviseletébe és kormányzatába bekerültek roma fiatalok, és az Európai Parlamentben is mandátumot szereztek.

 

Csoportkép

 

A rendezvénysorozat résztvevői, akik a tagországokban működő és tevékenykedő roma civil szervezetek vezetői, aktivistái, megvitattak és kidolgoztak egy hét pontból álló javaslatcsomagot a most készülő Nemzeti Roma Integrációs Stratégiákhoz, az európai és hazai szintű ifjúsági és/vagy roma politikákhoz.  A 35 civil szervezeti vezető által elfogadott ajánlások között szerepel, hogy a roma ifjúság, 16-30 év közötti korosztály az EU-s stratégiákban kiemelet célcsoportként jelenjen meg, és szerepet kapjanak a döntéshozatali folyamatokban, a nemzeti stratégiák kidolgozásában, az ifjúsági szervezetek képviseltethessék magukat a nemzeti roma platformokban, és a többségi pártok politikájában is jelenjenek meg a roma ifjúsági kérdések. A konferencia résztvevői kiemelt feladatnak tekintették, hogy a többszörösen diszkriminált csoportok, a roma nők, és az LMBTQ csoportok védelmét a kormányzatok stratégiai kérdésként kezeljék, és a társadalmi integráció legnagyobb gátjának számító cigányellenesség leküzdésére olyan stratégiát dolgozzon ki az Európai Parlament, ami a tagállamokra nézve kötelező érvényű legyen. A So keres, Europa?! rendezvénysorozaton részt vett fiatalok azt is fontosnak tartották, hogy az országok kormányai, parlamentjei mind szakmai, mind pedig anyagi támogatással segítsék a jövő nemzedékének számító fiatalokat, és az őket képviselő civil szervezeteket.

 

 

A nemzetközi találkozó részvevői által kidolgozott javaslatot a zárónapon képviselőkkel és tisztségviselőkkel, valamint politikai döntéshozókkal egy szakmai beszélgetés keretében is megvitatták. Járóka Lívia, az Európai Parlament alelnöke egy 15 perces videó üzenetben értékelte az elmúlt öt év roma politikai eredményeit, és a következő ciklusra vonatkozó uniós kihívásokat, majd a Phiren Amenca rendezvényén résztvevőknek küldött újabb üzenetében - üdvözölve a konferencia résztvevőit – azt írta: „a fiatal roma vezetőkkel is kezdjük a felkészülést az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) készülő, romák helyzetével foglalkozó jelentés kidolgozására, ahogy az IRU (International Romani Union) és az ERIO (European Roma Information Office) is ezen dolgozott az ötéves EP-mandátummal összhangban szervezett konferenciáikon júniusban.”

 

Vavrek István szlovák parlamenti képviselő  

 

A So keres, Europa rendezvénysorozat zárófesztiválján beszédet mondott Jelena Jovanoviæ, vajdasági parlamenti képviselő, Vavrek István, a szlovák Híd párt roma szakpolitikusa, parlamenti képviselő, akik beszédükben mérföldkőnek nevezték a roma fiatalok által kidolgozott uniós javaslatcsomagot, és ígéretet tettek arra, hogy a dokumentumot eljuttatják országuk és pártjuk vezetéséhez. Videó üzenetben köszöntötte a rendezvénysorozat részvevőit Ismael Cortes spanyol parlamenti képviselő, valamint levélben köszöntötte a rendezvény résztvevőit Romeo Franz német szinti Európai Parlamenti képviselő, és Dobrev Klára, az Európai Parlament alelnöke is. Dobrev Klára uniós képviselő levelében azt írta: “eddigi munkám során a társadalmi esélyegyenlőséget, a kisebbségi jogok tiszteletben tartását, ezen belül a roma közösség jogos igényeinek érvényesítését is mindig szívemen viseltem. Így lesz ezután is.”

 

 

Herfort Marietta, az RGDTS-Phiren Amenca igazgatója elmondta, ez a rendezvény egy kezdő lépése annak a fontos lobby tevékenységnek, amit több európai országban, partnereikkel terveznek, hogy a roma fiatalok és a döntéshozók szorosabb és stratégikusabb együttműködéseket alakítsanak ki. Előremutatónak nevezte, hogy a találkozón részt vett 10 országból érkezett fiatallal olyan egységes ajánláskat tudtak megfogalmazni, amelyek  az adott országokban is stratégiai fontosságú az önszerveződés és az érdekérvényesítés területén.

 

 

Az Európai Unió és a Visegrád Alap támogatásával szervezett Európa Ifjúsági Fővárosa program keretében Újvidék belvárosában flasmobot tartottak, kiállítást és kulturális rendezvényt rendeztek a Nikola Tesla egyetem épületében, valamint idegenvezetők kalauzolásával a találkozó résztvevői is megismerték az egykori magyar város nevezetességeit. A Brod Teatar nevű nyári hajószínpadon több száz résztvevővel tartott zárófesztiválon nemzetközi zenekarok, hagyományőrző roma együttesek és tánccsoportok szórakoztatták a program résztvevőit, valamint a város lakosságát. A zenei fesztiválon a magyar zenekarok közül színpadra lépett a Romano Glaszo (Emberi hang) nevű művészeti csoport és a Karaván Família, az olasz ternYpe Dance, a szerb Romano Ternipe, valamint az RT Volvodine nevű újvidéki tamburazenekar.

 

 

A Phiren Amenca (Járj velünk) az Európai Bizottság és az Európa Tanács támogatásával 2015-ben szervezte meg első alkalommal „So, keres, Europa?!” elnevezésű eseményét, több mint 400 fiatal részvételével Kolozsváron, azzal az elhatározással, hogy megteremtsék a roma és nem roma fiatalok együttműködéseinek alapját. Az első Európa Roma Ifjúsági Fővárosa rendezvénysorozaton több mint 100 magyarországi fiatal vett részt. Második alkalommal Bulgáriában, Várnán tartottak szintén egy hetes rendezvénysorozatot szintén közel 150 fiatal részvételével.

 

Az Újvidéken megrendezésre kerülő eseményre Magyarországról 30 fiatal utazott külön autóbusszal.

 

A So keres, Europa?! nemzetközi rendezvény médiapertnere volt a RomNet és a Dikh Tv.


 

 

A budapesti székhelyű Phiren Amenca roma és nem roma önkéntesek és önkéntes szervezetek hálózata, akik elkötelezettek a rasszizmus és az előítéletek leküzdése mellett. Szervezet közel 20 európai országban és Kanadában tevékenykedik: évente több emberi jogi képzést, szemináriumot, képzést, ifjúsági cseretábort és kulturális programot szervez és koordinál Európa több városában. Közel egy évtizede minden esztendőben Lengyelországban, Krakkóban és Birkenauban egy teljes héten át tartó rendezvénysorozattal 20 országból érkező több száz fiatallal emlékeznek a roma holokauszt évfordulójára.