2024 April 16., Tuesday/Csongor napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Országhódító útra lép a Dikh Tv
2019. 06. 29. 00:00

Profi szintre lépve országhódító útra indul szeptembertől a Dikh Tv, ezzel valódi történelmet írva megvalósulhat a több évtizedes álom: a romáknak 24 órán át sugárzó önálló televíziós csatornája lesz

Július elsejétől az egész országban óriásplakátok, köztéri hirdetések hívják fel a figyelmet, hogy Magyarország első Roma TV-je hamarosan  előérhető lesz a legnagyobb kábelszolgáltatókon keresztül szinte minden család otthonában. A plakátokról egy feltűnően szép roma lány mosolyog majd a járókelőkre. A Dikh Tv a 2016-os facebookos indulása után most profi szintre lépve valódi televízióként és valódi műsorként informálja és szórakoztatja majd a nézőközönséget a nap 24 órájában, önálló televíziós csatornaként. A Dikh Tv a társadalmi előítéletek sokszor látható, érezhető falainak lebontásában így akár markológépként tevékenykedhet a jövőben, mert a legszélesebb közönséghez juthatnak el műsorai, szereplői, és ami a legfontosabb: a cigányok valódi hangja.

 

A műsorgyártás már javában zajlik. Ismert és új arcok jelentkeznek majd egy teljesen új műsorstruktúrában. Mélyebb és profibb interjúk, beszélgetések készülnek fontos társadalmi helyzetekről, emberi sorsokról. Megújulva, valódi filmstúdióban készülve folytatódik az első cigány szappanopera, a Minden álmod című reality-sorozat. A roma kultúra minden ága teret és lehetőséget kap majd a bemutatásra, a megismertetésre. Profi videoklipek, koncertfelvételek, riportok, tudósítások szórakoztatják és informálják majd a több százezres nézőközönséget a nap 24 órájában a Dikh Tv és a Sláger Tv összefogásának köszönhetően. Magyarország legtávolabbi pontjairól, a határainkon túlról egyaránt.

 

 

 

Szeptembertől új időszámítás kezdődik a romák történelmében

Szeptembertől megváltozik a médiapiac. Minden bizonnyal ezért megváltozik a reklámpiac is. Felismerik végre a multinacionális cégek, hogy a cigányság is potenciális vásárló, célcsoport, és érdemes lesz megcélozniuk a romákat is, sokkal konkrétabban, és igenis, szükség lesz arra, hogy romákkal reklámoztassanak egy-egy terméket.

 

Szeptembertől minden bizonnyal megváltozik nagyon sok minden. Remélhetőleg főként az emberek előítélete.  

 

Choli Daróczi József, az öreg bölcs cigány, a néptanító, az író, költő, aki egy évvel ezelőtt hunyt el, a társadalmi előítéletek valódi gyökerét megfogalmazva azt hirdette: „Míg Én rólad mindent, Te rólam semmit nem tudsz”. Valóban: a cigányok, a romák az iskolában a magyar nyelvet és irodalmat, történelmet tanulják, a cigányokról viszont szinte semmilyen tudást nem szerezhetnek a tankönyvekből. Igaz, voltak erre kísérletek, például a romák kulturális sajátosságaként bemutatni a hangoskodást, a munkakerülést és a döghúsevést... A hivatalos adatok szerint Magyarország mintegy 10 millió lakosából több mint félmilliós lélekszámú a cigányság, de egyes kutatások és felmérések szerint közel egymillió magát romának valló ember él hazánkban. És nem beszélve az elszakított országrészekben élő szintén több százezer fős magyar ajkú romákról, akikről még mindig nem tudni, hogy teherételt, vagy erőforrást jelentenek Magyarországnak.

 

 

Hosszú évtizedeken át hallhattuk és halljuk ma is a roma vezetőktől, értelmiségiektől, politikusoktól, kormányzati szereplőktől, hogy a romáknak nincs megfelelő képviselete, reprezentációja semmilyen szinten, és az identitás erősítésében, az összefogásban, vagy csak az információáramlásban nagy szükség lenne egy önálló, független médiumra, főként egy saját televízióra. A közszolgálati Magyar Televízió heti 26 perces, hajnalban sugárzott Roma Magazinja édes kevés ahhoz, hogy kitöltse azt az űrt, ami a többségi médiából hiányzott. Ellenpólusként a 26 perc nem kompenzálhatja, hogy a cigányok csak vágóképként, a szegénység illusztrációjaként kerülhetnek a képernyőre, és főként bűneseteknél szerepeltetik a romákat előszeretettel. Ma is. A közszolgálati médium cigánytalanítása pedig tovább mélyítette az árkot. A kereskedelmi televíziókban futó műsorok - kiemelve a Mónika-, és Győzike show adásait - megteremtették azt az alapot, hogy a cigányságról, felerősítve az amúgy is nagymértékű társadalmi előítéletet, egy olyan kép alakuljon ki a többségben, hogy „degenerált, szubkultúra alatti tenyészetként” emlegessék embertársainkat. A folyamatos negatív kép, a bírósági tudósítások, a gyűlöletre építő politikai retorika és médiahecc pedig elvezetett odáig, hogy Molotov-koktélokkal és sörétes fegyverekkel vadásztak az éj leple alatt emberekre. Hat ártatlan áldozat, öt súlyos sérült. Ismerjük a részleteket, épp 10 éve, hogy véget ért a terrorhullám.

 

Az Országos Cigány Önkormányzat Médiacentruma is elhalt, az állami éves költségvetési támogatás inkább a képviseli zsebekbe vándorol. Nincs se havi lap, se weboldal, se tudósítás, forgatás még a saját eseményekről sem.  Újságíróként számos sajtótájékoztató részt vettem másfél-két évtizeddel ezelőtt, amikor még az akkori kormányzat uniós politikusokkal közösen egy Európai Roma TV felállításában gondolkodtak. De a több száz millió eurós költségvetésű álmaik olyan merészek és nagyívűek voltak, hogy a tervezésnél és a koncepció kialakításánál soha nem jutottak tovább. Így volt ez sok mindennel, és így van ez sajnos ma is. Mindig csak nagy, óriási dolgokat akarnak egyszerre, arra nem gondolnak, hogy a házak is téglákból épülnek fel, a piramisokat sem egyetlen kifaragott kőből építetek egyetlen éjszaka alatt. Cigány színházat, de az legyen akkora, mint az Operettszínház. Kiállítótermet, mint a Néprajzi múzeum, egyetemet, de mint az ELTE, politikai képviseletet, önálló parlamenti frakciót…

 

Aztán szembesülünk azzal, hogy mindezekből szinte semmi nem lett és nem lesz, és ha kisebb dolgok megvalósulhatnak, azok rendre kóklerek kezébe, irányítása alá kerül.

 

 

Hibáztathatjuk a politikai elitet, a mindenkori kormányokat az elmúlt 30 évből, a cigány vezetőket, a megmondóembereket, a roma értelmiséget, de a tény az tény marad: a romák mindig a sült galambra vártak, de már arra is lusták lettek, hogy a szájukat kinyissák, hogy belerepüljön. Mindig másoktól várták el, hogy kiharcolják számukra a jót, az eredményt, aztán olykor szinte habzó szájjal kritizálták az eredményt. A romáknak soha semmi nem jó, és nem elég, főként, ha azt romák csinálják. Bezzeg az elnyomóik ellen nem mernek kikelni. Főkét azokat támadják, akik segíteni, előre haladni próbálnak egy közösség, egy nép, egy ország jövője érdekében, miközben ők sok eseten saját családjukért, vagy önmagukért sem tesznek semmit. A már meglévő jogokért sem állnak ki, nemhogy intézményekért, vagy akár a jövőért.

 

Az, hogy mára ilyenné vált a roma közélet, ilyen mérhetetlen mértéket öltött a közöny, arról főként maguk a cigányok tehetnek.  Nem védték és nem őrizték mindazt, amit nagy nehézségek árán megszerezhetek, kiharcoltak eleink, vagy próbálták útjára indítani. Így nem lett az ország elit cigány gimnáziuma a pécsi Gandhi, így nem lett cigány főiskola, vagy egyetem sehol. Szép csendben és némán meghalt a Rádió C, kifulladt a Roma Sajtóközpont, megszűnt a Romano Kher, a MACIKA, az Amaro Drom lap, a bezárás szélén áll a Romaversitas, nincsenek jogvédő intézményeink, szervezetink. Pedig az identitáserősítésben, a jövő alapozásába ezek elengedhetetlenek. Csak ezekre lehet építeni. Ha nincs iskolai képzés, nem lesz új generáció, aki építi a társadalmi bázist, a civil világot, hogy újra legyenek hiteles, értelmes, elismert politikusainak, képviselőink, vezetőink.

 

Ha a romáknak nincs önálló médiuma, hogyan közvetíthetné a hangját a cigányság az országon át, vagy a világ számos pontjára? A többségi média nem fog soha olyan mélyen és gyakorisággal foglalkozni a cigányokat érintő kérdésekkel, mint azt kellene, mert nem érdeke. Vajon mikor veszik majd észre és mikor veszik komolyan az ország 10 százalékát? Kiüresített árucikként, másodrendű állampolgárként nem lesz érdekérvényesítő ereje egy népnek soha.

 

Ki kell végre mondanunk azt is: a cigánynak a cigány a legnagyobb ellensége. A romák jelenlegi helyzetéért és a jövőjéért elsősorban maguk a cigányok a felelősek. Megalkudtak, meghunyászkodtak, prostituálódtak. Kizárólag önös érdekből. Nem fontos számukra a jövő, csak a ma, és az, hogy kizárólag ő, vagy a legszűkebb környezete gyarapodjon, élvezze a pillanatnyi előnyöket.

 

A RomNet másfél évtizedes működése alatt azért nem tudott előre jutni és valódi médiummá válni, mert mindig akadt olyan jó helyzetben és pozícióban lévő cigány, aki meggátolta a fejlődést, elgáncsolta az igyekvőket. Így történt ez legutóbb is. Amikor valódi fejlesztés, lehetőség előtt állhatott volna, akadtak olyanok, akik önös érdekből, saját anyagi hasznukat sokkal fontosabbnak tartották egy közös célnál. Mindemellett az a „magasztos cél” is vezérelte őket, hogy nem szabad engedni felnőni, erősödni valamit, ami akár belé is haraphat.  Addig, amíg korlátozott, szűkös saját anyagi erőforrásból, kizárólag társadalmi munkára alapozva gazdálkodhat egy szervezet, nem tud olyan feladatot ellátni, mire valóban hivatott lenne Igaz, csak így lehet megőrizni a valódi függetlenséget. És ez sokkal fontosabb és értékesebb, mint bármi. Mert elgáncsolók mindig voltak, és lesznek is.

 

Emlékszem a Dikh Tv indulására, a lekicsinylő, becsmérlő megjegyzésekre, nyilatkozatokra, hogy ugyan már kik ezek és mit akarnak? A „dikh mán ez is TV” gúnyos megjegyzésekre, ahogy a RomNet-et a cigány „kurucinfóként” is nevezték egyesek.  Az egyszemélyes online szerkesztőség mégis betört a mainstream médiába, százezreket, milliókat informálva megkerülhetetlen, hiteles médiummá vált. A Dikh Tv a Facebookon mobiltelefonnal közvetített élő videói, kezdetleges, amatőr tudósításai százezrekhez jutott el naponta, és lett országosan ismert és elismert név, brand. Jó volt néha közösen dolgozni, egy-egy fontos ügy mellett közösen kiállni, segíteni, például a végtagjait amputált Lakatos Viktorka ügyére, a megemlékezésekről szóló tudósításokra... Mert ez előre vitt.  

 

A megmaradás viszont kizárólag a kitartásnak, a hitnek, a hivatásszeretetnek, a küldetéstudatnak köszönhető. Ha nem eltökélt, tűzön-vízen át harcoló embereken, hanem pusztán a cigányokon múlna, ma már, vagy még ennyi sem lenne.

 

Szeptembertől megváltozik a Dikh TV, és megváltozik sok minden más is. Most majd a rosszakarók, az irigyek, a becsmérlők nagyot nézhetnek.

 

Figyeljétek az utakat, nézzétek szeptembertől az adást, és figyeljetek egymásra, hogy megláthassátok a jövőt!

 

Sok sikert Dikh TV, sok sikert Magyarország első Roma TV-jének az igazgatójának, a Kispesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat vezetőjének, Balogh Eleknek, és a stáb minden egyes tagjának!

 


Hidvégi-B. Attila – a RomNet főszerkesztője

Budapest, 2019. június 30.