2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Túlerőben voltak a Nemzeti Légió ellen tiltakozók Szegeden
2019. 06. 03. 00:00

Két ellentüntetést is szerveztek a Mi Hazánk beharangozta Nemzeti Légió megalakulása ellen. Toroczkai „cigánymaffiázott”, a roma tiltakozók a tíz évvel ezelőtti terrort emlegették.

Karnyújtásnyira voltak egymástól a tiltakozók és a Nemzeti Légió megalakulására összehívottak, csak a hadseregnyi rendőr választotta el őket. A résztvevőket tehát fizikailag elzárták egymástól. A balhé teljesen kizárt volt.

A Nemzeti Légió megalapítására Toroczkai László pártja egy olyan helyszínt választott Szeged belvárosában, ahol egy 56-os emlékmű áll. Ráadásul csak egy kapun át lehet megközelíteni, amelyet a rendezvény szervezői is biztosítottak a rendőrök mellett. Így csak az mehetett be, akiket az őrök átengedtek. A gyülekezőt már két órára meghirdették, de még három órára is alig ötvenen jöttek el.

Május közepén jelentette be a Mi Hazánk, hogy megalapítják a Nemzeti Légiót, lényegében a Magyar Gárda reinkarnációjaként. A Gárdát a magyar bíróságok 2009-ben betiltották. A tiltást a strasbourgi Emberi Jogok Bírósága is megerősítette. A Nemzeti Légió megalapítását azért Szegeden tartották, mert innen indult a Horthy Miklós nimbuszához kapcsolódó „szegedi gondolat”, ami a Mi Hazánk egyik ideológiai alapvetése.

 

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke hivatkozott arra, hogy épp száz éve, hogy Horthy a városból elindulva a Nemzeti Hadseregével „megtisztította” az országot a kommunistáktól. A pártvezér szerint ma is anarchia felé halad az ország, csak most nem a kommunisták, hanem a cigányok vezérletével.

 

Š 

 

Mivel a Magyar Gárda egyenruhája tiltott viselet, így többnyire, legalábbis a szervezők, fekete „légiós” pólókban, terepmintás nadrágokban feszítettek, itt-ott feltűnt egy-egy szürke terepmintás egyenruha. Később kiderült, hogy lényegében a Nemzeti Légónak két szervezete lesz, az egyikben a szürke terepmintás lesz a formaruha, ezt az elitet vezeti majd a francia légióban edzett bajtársuk, a másik társaság  lesz a közlegények csapata.

 

A „közlegények” vezetője, Dorogi György azt is bejelentette, hogy most elindítják a szervezet megalakulását, de csak egy hónap múlva derül  ki, hogy hivatalossá válhat-e a Nemzeti Légió. Azt csak nem hivatalosan hallottuk, hogy még a bejegyzési kérelem benyújtásához szükséges létszám is éppen csak hogy összejött. Toroczkai László az ellentüntetőkről annyit mondott, hogy azokat a jogvédő szervezeteket, amelyek hisztériát keltenek, szerinte a "cigánymaffia" irányítja.

 

Š 

 

Mindeközben a Szegedi Tudományegyetem központi épülete elé a romajogi aktivista, Balogh Lajos hívta össze a tiltakozókat, ötven méterrel arrébb pedig a Magyarországi Cigányok Fóruma szervezett ellentüntetést. Együtt nagyjából háromszor is annyian voltak, mint ahányan a Mi Hazánkra voltak kíváncsiak.

 

Donáth Anna, Momentum
Š 

 

Eljött a civilekhez a DK-s Arató Gergely, az egykori LMP-s Szél Bernadett, és a nemrég a Momentum jelöltjeként európai parlamenti képviselőnek megválasztott Donáth Anna. Mindhárman a tiltakozó petíció aláírására buzdítottak, Arató pedig azt is kilátásba helyezte, hogy jogi lépéseket fognak tenni, amennyiben bejegyzik a Nemzeti Légiót.

 

Egy sarokkal odébb a Magyarországi Romák Fórumának tagjai gyülekeztek, ők nagyjából ötvenen voltak, udvariasan kivárták a szomszédos tüntetés beszédeit, addig muzsikáltak. Itt többen is a tíz évvel ezelőtt történt gyilkosságok miatti rettegést idézték fel, amiből többet nem kérnek. Egy fiatal egyetemi oktató is kiállt, csak annyit mondott, hogy a szegediek többsége elfogadja a romákat és szereti a kultúrájukat.