2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A kazános videó miatt Pócs lemondatását követelik Orbántól
2019. 03. 26. 00:00

Setét Jenő roma polgárjogi aktivista, az Idetartozunk Egyesület elnöke írt a miniszterelnöknek, mondassa le Pócs Jánost.

Ahogy megírtuk, eljutott a 444.hu-hoz egy 2008-ban készült videó, amelyen az látszik, hogy Pócs János fideszes országgyűlési képviselő kazánba zárja vállalkozásának egyik roma alkalmazottját, és azon "viccelődik", hogy felgyújtja, mert a férfi ivott.

 

A lap munkatársai ellátogattak Jászapátiba, hogy beszéljenek a videóról a politikussal, aki nem tagadta, hogy az ő hangja hallható a videón. Azt is mondta, hogy a felvétel vidám, ironikus, a kazánban guggoló férfi pedig a barátja volt, s az ő kérésére vették fel a jelenetet.

 

A videó Pócs szerint már "lerágott csont", amivel már korábban is megpróbálták lejáratni. Úgy tűnik, Setét Jenő roma polgárjogi aktivista eddig nem ismerte a felvételt, mert most kemény hangú levelet küldött miatta Orbán Viktor miniszterelnöknek, Fidesz-elnöknek.

 

Setét, az Idetartozunk Egyesület elnöke jelzi: mélyen felháborodtak a videó láttán, és javasolják Orbánnak, hogy pártelnökként kezdeményezze Pócs lemondását a képviselői mandátumáról.

 

"Tisztelt Miniszterelnök Úr!

 

A napokban napvilágot látott Pócs Jánosról, a Fidesz országgyűlési képviselőjéről egy videó, melyben egy honfitársunkat, egy cigány nemzetiségű magyar embert kazánba zárt és felgyújtással fenyegetett, illetve minden olyan cigányt, akire haragszik. Ehhez kapcsolódóan egyesületünk nevében a legmélyebb felháborodásunkat tolmácsoljuk, egyben javasoljuk, hogy pártelnökként kezdeményezze Pócs János lemondását a mandátumáról.

Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy az ügyben jogi lépések megtételére már nincs mód. Azonban nagyon reméljük, hogy tettének politikai következményei lesznek, mert azt reméljük, hogy az országban még élni kell annak a minimumnak, hogy egyetlen emberrel, egyetlen alkalmazottal sem bánhat így egy polgármester, egy képviselő, egy közszereplő, és bízunk abban, hogy a magyarázat, miszerint "a videó szerencsétlen" nem elégséges és nem elfogadható.

Pócs János tettére nem magyarázat az a sületlenség, hogy a traumát elszenvedő fél a barátja volt, sőt maga kérte e videó elkészítését. Már csak azért sem, mert az érintett elhunyt, így "nem áll módjában személyesen cáfolni" Pócs János állításait.

Az emberi méltóság védelme, 74 évvel az áldozatokat elégető holokauszt után közös és keresztényi kötelezettségünk. Kérjük Önt, tegyen lépéseket ezügyben, ugyanis meggyőződésünk, hogy a politikai következmények elmaradása szégyenletes lenne mind az országra, mind a Fideszre, mind Önre nézvést!

Tisztelettel:
Setét Jenő"