HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Már kamasz lenne a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt kisfiú

betűméret csökkentése betűméret növelése
2019 Február 23    Forrás: Index


Ez a cikk archív

Nagyszabású megemlékezést tartanak szombaton a tíz évvel ezelőtt elkövetett tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság évfordulóján, hogy az áldozatokra, köztük az akkor lelőtt öt éves Robikára emlékezzenek. Elkészült egy applikáció is, valamint egy Facebook-oldal, ahol a romákat sorozatban gyilkoló bűnözők egyik túlélője is megszólalt.

Hirdetmény

Jóska, gyertek gyorsan, kiirtják a családomat!

 

– mondta kétségbeesetten a telefonban 2009. február 23-ra virradó éjszaka idősebb Csorba Csaba a dabasi rendőrkapitánynak Tatárszentgyörgyről. Az idősebb Csorba szomszédságában lakott a fia és az unokája, ekkor már mindketten halottak voltak, a házuk pedig lángokban állt. A kiérkező rendőrök botrányos helyszínelést végeztek: a hóban fellelhető nyomokat összejárkálták, levizelték, s egy cseppet sem zavarta őket, hogy mellettük halottak hevernek.

 

A kiégett, elhagyott ház Tatárszentgyörgyön
A kiégett, elhagyott ház Tatárszentgyörgyön
Fotó: Barakonyi Szabolcs

 

A gyilkosok hidegvérrel végeztek a 27 éves Csorba Róberttel és ötéves gyermekével, Robival. A támadást túlélte Csorba felesége és kislányuk, a helyszínelő rendőrök őket győzködték arról, hogy biztos valami baleset miatt haltak meg a szeretteik, nem pedig a sörétektől. Aztán kiderült, hogy itt bizony szörnyű gyilkosság történt.

 

EGY GYEREK ÉS AZ ÉDESAPJA ÉRTELMETLEN HALÁLA KELLETT AHHOZ, HOGY AZ EMBEREKET EGYÁLTALÁN ÉRDEKELNI KEZDJÉK AZOK A SZÖRNYŰSÉGEK, AMIK EKKOR MÁR EGY IDEJE JAVÁBAN ZAJLOTTAK.

 

Ezeknek a sorozatgyilkosságoknak az áldozatai egytől egyig cigányok voltak, az elkövetők pedig a tatárszentgyörgyi támadás előtt már legalább nyolc helyszínen csaptak le. Ennek ellenére a nyomozók nem rakták össze a mozaikokat, nem gondoltak arra, hogy sorozatgyilkosokkal van dolguk. A tatárszentgyörgyi tragédia után még Tiszalökön és Kislétán gyilkoltak az elkövetők, akiket végül 2009 augusztus 21-én egy debreceni szórakozóhelyen fogtak el a nyomozók. 

 

Idősebb Csorba Csaba néhány évvel ezelőtt, 51 éves korában hunyt el, de unokájára és fiára a mai napig megemlékezéseket tartanak. Így lesz ez most is, a gyilkosság tizedik évfordulóján.

 

A szomorú évfordulóra egy külön Facebook-oldalt is létrehoztak roma civil szervezetek, nemzetiségi önkormányzatok és aktivisták. Céljuk, hogy közösen állítsanak "méltó emléket Csorba Robikának és a romák elleni sorozatgyilkosság összes áldozatának". Az oldalon tragédiasorozatra emlékező bejegyzések mellett a tíz éves évfordulóhoz kapcsolódó rendezvényekkel kapcsolatos információkat osztanak meg.

 

IV0C4133
Fotó: Barakonyi Szabolcs

 

Közzétettek például egy videót, amelyben az egyik túlélő meséli el, hogyan akarták megölni. Rontó Krisztián elmondta, először azt hitte a lövésekről, hogy petárda, később azonban lábon lőtték. Összeesett, beverte a fejét. Szerencsére a szülei és a szomszédok a segítségére siettek. Kórházba került, de hosszú ideig tartott, amíg újra dolgozni tudott. 

 

Szombaton 17 órakor a II. János Pál pápa téren tartanak nagyszabású megemlékezést. Művészek lépnek fel, beszédeket mondanak, majd lesz egy fáklyás felvonulás, a résztvevők egy templomba vonulnak, ahol misét tartanak az áldozatok emlékéért. A szervezők szeretnék, ha minél több fiatal venne részt a megemlékezésen, mert sokan közülük nem tudják, mi történt tíz évvel ezelőtt, de ezen az eseményen erről is kapnának információkat. 

 

A szervezők még egy olyan, RomApp néven futó telefonos applikációt is fejlesztettek, amellyel azok is megemlékezhetnek a romagyilkosság áldozataira, akik nem tudnak jelen lenni a szombati eseményen. Aki letölti az alkalmazást, az egy térképen látja majd, hogy világszerte hol gyújtanak gyertyát az áldozatok emlékére. Ezen kívül a sorozatgyilkosságok állomásainak a rövid leírását is elolvashatják az applikáción. (Az androidos applikációt itt lehet letölteni, az IOS-est itt.)

 

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt