HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságokról szóló konferencia miatt tiltakozik a Fidelitas

betűméret csökkentése betűméret növelése
2019 Február 14    Forrás: mérce.hu/RomNet


Ez a cikk archív

„Erőszak és kirekesztettség a romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat tükrében” címmel tartanak holnap konferenciát a Debreceni Egyetemen. Ez pedig annyira nem tetszett a helyi Fidelitasnak, hogy 5 fős „flash-mobot” is szervezett az esemény ellen.

Hirdetmény

A helyi pártaktivisták „Ez nem a CEU, elvtársak”, „A jogszabályok mindenkire vonatkoznak”feliratú transzparensekkel vonultak az egyetem elé. A Fidelitas aktivistái arról nem beszéltek, mit gondolnak a romagyilkosságokról, és mennyire jó ötlet pártpolitikai ügyet kreálni egy erre megemlékező konferenciából.

 

A debreceni Dehir tudósítása szerint a rendezvénnyel a Fidesz helyi ifjúsági szervezetének az a problémája, hogy szerintük „szakmai konferenciának álcázva egyetemi politizálást szerveznek az oktatási intézményben”.

 

Szerintük ezt az bizonyítja, hogy „a pénteki előadók közt találhatjuk Gulyás Józsefet, aki az SZDSZ egyik alapító tagja, s hosszú időn keresztül volt a mostanra már nem létező párt országgyűlési képviselője. Meghívták Kácsor Zsoltot is, aki 15 éven át volt a Népszabadságnak hívott kommunista pártlap propagandistája, s maga is szerepelt Soros fizetési listáján. Részt vesz Kirs Eszter, aki 2013 óta a Magyar Helsinki Bizottság egyik jogi előadója. ” De megemlítik a neves szociológust, Krémer Balázst is, akit Magyar Bálint bértollnokának neveznek, bár azt nem teszik hozzá, mivel igazolják ezt az állításukat, és egyáltalán ez mit jelent.

 

A Fidelitas azt is számon kéri, hogy az esemény moderátora „Ónody-Molnár Dóra, aki szintén az olvasók érdeklődése hiánya miatt megszűnt Népszabadság munkatársa volt”, és arra is utalást tesznek, hogy Ónódy férje 10 éve hol dolgozott.

 

Végül hozzáteszik:

 

Ne legyenek tehát illúzióink, ilyen impozáns balliberális, soros-zsoldos felhozatal mellett fel sem merül a politikamentesség vélelme.

 

Majd a Dehir tudósítása szerint felszólították a konferencia szervezőit, Giczey Pétert, az SZDSZ egyik helyi alapítóját és Iványi Zsuzsannát, a Germanisztikai Intézet igazgatóját, hogy ne politizáljanak az egyetemen.

 

A Fidelitas vádjait több dolog is árnyalja. Egyrészt az SZDSZ lassan 9 éve nem tényező a magyar politikában, de vannak más furcsaságok is. A Fidelitas által megnevezett Giczey Péterről például azt érdemes tudni, hogy a Magyar Narancs egy korábbi cikke szerint ő indította el politikai karrierjében Halász János jelenlegi fideszes államtitkárt, de Giczey akkor is a helyi SZDSZ tagja volt, amikor a párt Kósa Lajost támogatta Debrecenben.

 

A Fidelitas által szintén említett Gulyás József 10 éve valóban az SZDSZ képviselője volt, de ő azért került meghívásra a konferencia szövege szerint, mert ő vezette a roma gyilkosságokat feltáró parlamenti vizsgálóbizottságot. Gulyás azóta többször is publikált az eseménysorról.

 

Kácsor Zsolt a Fidelitas állításaival szemben soha nem dolgozott a Népszabadságnak hívott kommunista pártlap propagandistájaként, hiszen 1990 után került a laphoz, amelyben ilyen pozíció nem létezett, Kácsor debreceni tudósító volt, ahogy Ónody-Molnár Dóra is újságíróként dolgozott a Népszabadságnál.

 

A konferencián egyébként az alábbi témák kerülnek megbeszélésre:

 

 • Miért pont itt, és miért pont ekkor? – A sorozatgyilkosság társadalmi-politikai kontextusa
 • Az állami szervek magatartása, eredményessége a bűncselekmény felderítése.
 • A romagyilkosságok pere
 • A  Gyűlöletbűncselekmény-sorozat utóélete, hatása a nyilvánosságban
 • Áldozati nézőpont – az áldozatsegítés 10 éve
 • A roma és a nem roma származású diákok együttélésének aspektusai: a DE GYGYK Roma Szakkollégiumának integrációs gyakorlata. A levetítésre kerülő film: Take a Smile: a lányok

A programot Dr. Csatár Péter, a debreceni egyetem bölcsésztudományi karának dékánhelyettes nyitja meg.

 

A részletes program itt érhető el.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
 • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

 • Adventi fogadás az államfőnél

 • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

 • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

 • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

 • 100 Tagú Cigányzenekar  Phiren Amenca  Parno Graszt