HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Egy új politikai szövetség alakításába kezd Ács lemondott polgármestere

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2018 Augusztus 08    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attilagaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Polgármesteri megbízatásának utolsó napján egy új politikai szövetség létrehozását kezdeményezte Lakatos Béla, Ács város lemondott vezetője.

Hirdetmény

A Komárom megyei kisváros polgármestere egy hónappal ezelőtt, július 9-én jelentette be, hogy „a politikai támadások, az egyéni érdekek és sérelmek” tönkretették a Komárom megyei kisváros mindennapjait, ezért lemondott a városvezetői megbízatásáról. Az ország egytelen roma származású városi polgármestere 2015-ben kilépett a Fideszből is, mert besokallt, amikor Orbán Viktor arról beszélt nagykövetek előtt, hogy „Magyarországnak az a történelmi adottsága, hogy együtt él néhány százezer romával”, „de mi nem támasztjuk senki felé azt az igényt, nyugati irányba különösen nem, hogy ők is éljenek együtt egy nagyszámú roma kisebbséggel”. A korábban iskolaigazgatóként és tanárként dolgozott Lakatos Béla a Fideszből történ kilépése után azt tűzte ki célul, hogy a többségében cigányok lakta településeken cigány származású polgármesterek is legyenek. Lakatos Béla városi polgármesterként a közfoglalkoztatottak megalázóan alacsony bére elleni tiltakozásként maga is beállt július végén közmunkásnak, és a városrendezésben, utcai takarításban együtt dolgozott az emberekkel.

 

 

Ács polgármestere szerdán, megbízatásának utolsó napján, a Facebookon közzétett felhívásában azt írta, hogy holnaptól megszűnik számára az a teher, hogy meg kelljen felelnie annak az erőnek, amely ma „rátelepedik az önkormányzatiságra és a független gondolkodó vezetőkre”.

 

"Szabadon" szervezhetek egy olyan közösséget, amely országosan is megmutathatja magát, és közös erővel tehet a cigányság helyzetének javításáért. Félreértés ne essék ez egyben az ország helyzetének jobbá tétele is! – írta postjában, hozzátéve, össze kell fogni azokat a roma és nem roma embereket, akik évtizedek óta lelkesen, sokszor minimális erőforrásokkal harcolnak az elesett emberekért vidéken és a városokban.

 

„Véget kell vetni a farkas flóriánok és a helyi lungo dromos kiskirályok uralmának! Olyan cigány embereket kell pozícionálni, akik tesznek vagy akarnak tenni a kizsákmányolt, megalázott és reményvesztett emberekért és családjaikért, mert a cigány közösségeknek példaképekre és segítő kézre van szüksége” – írta Lakatos Béla.

 

A roma politikus korábban elkezdett országjárásával október végére egy „ÚJ REMÉNYT NYÚJTÓ SZÖVETSÉGET” kíván létrehozni, amely meggyőződése szerint a sok százezer kirekesztett roma ember számára jelenthet reményt.

 

„Felhívom a roma értelmiséget és közösségi vezetőket, aktivistákat és politikusokat, polgármestereket és kisebbségi vezetőket, valamint minden jószándékú tenni akaró embert, hogy csatlakozzon ehhez a kezdeményezéshez” – írta arra kérve mindenkit, aki ebben a szövetségen tevékenye részt venne, jelezze csatlakozási szándékát a kisbumbi@hotmail.com címen, és személyesen látogat el hozzájuk.

 

Lakatos Béla szerint az igazi erő a szakmailag felkészült egységben van, és a célja, hogy a jövő évi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választásokon igazi politikai erővé váljanak.  „Hogy ne lehessen csak úgy elzárni a cigány emberek elől az ívóvizet!” - írta felhívásában a lemondott ácsi polgármester, utalva arra, hogy az egész országra elrendelt hőségriadó ellenére a Szabolcs megyei Nyíradony romák által lakott utcájában közműtartozás miatt 21 családnál zárták el a vizet a napokban, így időse kés gyermeke maradtak ivóvíz nélkül.

 

A polgármester a közmunkások között. Fotó: Lakatos Béla közösség oldala

 

Közmunkásként a hőségriadó idején

 

Hidvégi-B. AttilaHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Már kamasz lenne a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt kisfiú

  • Roma hősök – Szimpózium, kötetbemutató és kiállítás Budapesten

  • A romagyilkosságok áldozataira emlékeztek Tatárszentgyörgyön

  • Emléktáblát avattak a romagyilkosságok áldozatainak

  • Romagyilkosságok - Az áldozatokra emlékeztek Budapesten a tizedik évfordulónCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt