HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Nemzetközi Roma Holokauszt Konferencia és Emlékműsor volt Újpesten

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2018 Augusztus 04    Forrás: RomNetgaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Augusztus 2-án, délelőtt az Újpesti Városházán rendezték meg a Nemzetközi Roma Holokauszt Konferenciát. 

Hirdetmény

Az Európai Unió, Európa a Polgárok számára c. program támogatásával az „Eötvös József” Cigány – Magyar Pedagógiai Társaság, az Együttható Egyesület és a romániai Nevo Parudimos civil szervezet rendezésében.

 

A Konferenciát Dr. Molnár Szabolcs Újpest alpolgármestere és Dr. Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselő úr, valamint Molnár István Gábor az Eötvös Társaság elnöke köszöntötte, majd megnyitóbeszédében Langerné Victor Katalin az EMMI helyettes államtitkára, többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy rendkívül fontos, hogy a tudomány emberei foglalkozzanak a témával és következtetéseiket, feltárt új kutatásaikat megismerhesse az érdeklődő közönség.

 

Molnár István Gábor kérdésünkre elmondta, hogy tíz európai országból százhatvanhét fő jött el meghallgatni az előadásokat. A délutáni kulturális programon kétszáz - kétszázötven fő volt jelen a Rácz Gyöngyi Közösségi Központnál, ahol is megemlékeztünk Dráfi József holokauszt áldozatról.

 

Nyitóelőadását Dr. Karsai László professzor az európai cigány holokausztról tartotta. Harmat József kutató: A Romák tömeges kivégzése a Grábler-tónál 1945- ben c. tartotta meg előadását.

 

Landauer Attila eddigi kutatásai során 16 különböző „fogolykategóra” - rövidítéssel azonosított Magyarországról deportált cigányokat, s ily módon bizonyította, hogy nem elég pusztán az „Ung.Zig.”, azaz „magyar cigány” rövidítéssel jelzett személyneveket összegyűjteni a fennmaradt dokumentumokból.

 

Landauer a kutatási feladatok nehézségeinek illusztrálásául előadása végén részletesen mutatta be egy korábban teljesen ismeretlen pápai cigányzenész személyének németországi és hazai levéltári források összevetésével történt azonosítását. Az 1944 novemberében deportált Csukárdi Jenő (1906–1944/45) neve a német forrásokban „Czudkaly Jany” formában maradt fenn, s csupán születési helye és időpontja segítette a kutatót, aki több hetes munkával gyűjtötte össze a forrásokat ezen egyetlen személy életének és tragédiájának megismeréséhez – 1906-os születésétől 1957-es holttá nyilvánításáig. Csukárdi Jenő történetének feltárásával újabb, név szerint ismert áldozattal bővült a magyarországi romaholokauszt története.

 

A záró előadást Grebeldinger Dániel a transznyisztriai deportálások Romániában c. tartotta. – képünkön.

 

A képen: Grebeldinger Dániel előadó, Crisan Gitta tolmács,  Romeo Tiberiade, Craiova polgármesterének tanácsadója és Molnár István Gábor az Eötvös Társaság elnöke.

 

RomNet Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Már kamasz lenne a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt kisfiú

  • Roma hősök – Szimpózium, kötetbemutató és kiállítás Budapesten

  • A romagyilkosságok áldozataira emlékeztek Tatárszentgyörgyön

  • Emléktáblát avattak a romagyilkosságok áldozatainak

  • Romagyilkosságok - Az áldozatokra emlékeztek Budapesten a tizedik évfordulónCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt