2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az ORÖ kiállását várja a rendőri intézkedés után meghalt férfi ügyében Setét Jenő
2018. 07. 19. 00:00

A rendőri intézkedés közben megsérült, majd a kórházban elhunyt békési roma fiatalember ügyében a választott cigány vezetők és tisztségviselők fellépését követeli az Idetartozunk Egyesület vezetője.

A 30 éves Makula István másfél héte súlyosan megsérült egy rendőri intézkedés során, a békéscsabai kórházban pedig újra kellett éleszteni és mesterséges kómában tartották. A férfi családja szerint a rendőrök verték meg intézkedés közben, míg a rendőrség azt állítja, a férfi önkívületben őrjöngött, miután acetonba áztatott cigarettát szívott és eközben sérült meg. A család feljelentés tett az intézkedő rendőrökkel szemben az ügyészségen. A Központi Nyomozó Főügyészség közlése szerint a szegedi regionális osztályuk hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette miatt folytat nyomozást.

 

(A rendőri intézedés közben megsérült roma férfi 9 napig feküdt mesterséges kómában, majd elhunyt)

 

Setét Jenő a RomNet-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: „Döbbenten vesszük tudomásul, hogy ebben a nem mindennapi, felháborodást kiváltó és széles érdeklődést keltő ügyben a roma emberek és közösségek érdekképviseletére hivatott Országos Roma Önkormányzat, és a parlamenti roma kisebbségi szószóló sem szólalt meg, nem találkoztunk közleményükkel, állásfoglalásukkal, cselekvésükkel.”

 

Hozzátette: „Úgy véljük, hogy minimum elvárható lenne, hogy e két intézmény közvetlen tájékoztatást kérjen az illetékes hatóságoktól, hogy ne hagyják magukra ilyen válsághelyezetekben a roma embereket, közösségeket”.

 

Setét Jenő az egyesület nevében részvétét és együttérzését kifejezte az elhunyt Makula István családja, szerettei és hozzátartozói felé, megjegyezte, tudomásuk szerint a szükséges eljárások és vizsgálatok elindultak a család kezdeményezésére, de szükségesnek tartják a további hasonló esetek elkerülése érdekében, hogy a roma érdekképviseletek ellássák a közösség érdekében vállalt feladataikat.

 

HBA

 

 

 

KÖZLEMÉNY

 

Képtalálat a következőre: „setét jenő romnet”

 

 

Az Idetartozunk Egyesület mindenekelőtt őszinte részvétét és együttérzését kívánja kifejezni az elhunyt Makula István családja, szerettei és hozzátartozói felé.

 

Egyesületünk, mint az ország nyilvánossága is a sajtóból értesült arról, hogy Békés megyében, rendőri intézkedés kapcsán Makula István súlyos sérüléseket és bántalmazást szenvedett, majd a kórházban életét vesztette.

 

Döbbenten vesszük tudomásul, hogy ebben a nem mindennapi, felháborodást kiváltó és széles érdeklődést keltő ügyben a roma emberek és közösségek érdekképviseletére hivatott Országos Roma Önkormányzat, és a parlamenti roma kisebbségi szószóló sem szólalt meg, nem találkoztunk közleményükkel, állásfoglalásukkal, cselekvésükkel.

 

Úgy véljük, hogy minimum elvárható lenne, hogy e két intézmény közvetlen tájékoztatást kérjen az illetékes hatóságoktól, hogy ne hagyják magukra ilyen válsághelyezetekben a roma embereket, közösségeket.

 

Tudomásunk szerint a szükséges eljárások és vizsgálatok elindultak, a család kezdeményezésére, de szükségesnek tartjuk a további hasonló esetek elkerülése érdekében, hogy a roma érdekképviseletek ellássák a közösség érdekében vállalt feladataikat.

 

Budapest, 2018. 07. 18.

 

Setét Jenő elnök

sk.