2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az ukrán nagykövet is elítélte a kárpátaljai romák elleni támadást
2018. 06. 25. 00:00

Az ukrán nagykövet elítélte a kárpátaljai cigányok elleni gyilkosságot, és együttérzését kifejezve mécsest gyújtott a meggyilkolt 24 éves Papp Dávidért a RomNet által szervezett megemlékezésen.

A kárpátaljai magyar ajkú cigányok elleni sorozatos támadások áldozatai, köztük a késekkel összeszurkált 10 éves kisfiú melletti szolidaritásként, valamint a szombat éjjel meggyilkolt 24 éves Papp Dávid emlékére néma főhajtásra és gyertyagyújtásra hívta a RomNet a Phiren Amenca és a Kethane Egyesület azokat a romákat és nem romákat egyaránt, akik elítélik a kárpátaljai cigányok elleni erőszakos cselekedeteket. A RomNet főszerkesztője, Hidvégi-B. Attila a megemlékezésen ara hívta el a figyelmet, hogy egész Európában a romák a legkiszolgáltatottabb és legüldözöttebb népcsoport, és az utóbbi években nagyon rossz folyamat indul el a kontinensen, melyek során „szétosztanák, összeírnák, kitoloncolnák, és most már megsemmisítenék a romákat, ezért időben megálljt kell parancsolni mindennek”.


Megemlékezés 1


Hidvégi-B. Attila emlékeztetett ara, hogy Magyarországon 2008 és 2009 között szélsőjobboldali nézeteket vallók előre kitervelt módon összesen 9 településen támadtak romákra, és hat embert meggyilkoltak, köztük egy 5 éves kisfiút. Nyugat-Ukrajnában szintén előzetesen megtervezett forgatókönyv és tájékozódás alapján támadtak a roma táborra botokkal és késekkel. A szombat éjjeli támadásban a Munkácshoz közeli Barkaszóról származó 24 éves Papp Dávidot egy kissel megölték, hasát teljesen felvágva, 19 éves testvérét, Richárdot, egy másik 19 éves fiút, egy 30 éves nőt és egy 10 éves kisfiút szintén megszurkáltak.  A RomNet főszerkesztője azt követelte az ukrán és a magyar hatóságoktól, a titkosszolgálati és rendvédelmi szervektől, állítsák meg időben az erőszakhullámot, mert a cigányok elleni támadások a magyar határtól mintegy 250 kilométerre kezdődtek, amikor is május 9-én, Lviv régiójában gyújtottak fel  egy cigány tábort.


Szolidaritást kell vállalnunk a megtámadott romákkal, éppen úgy, mintha egy erdélyi magyart, vagy egy cigányt, vagy bármely magyarországi lakost atrocitás érne – hangsúlyozta Hidvégi-B. Attila, hozzátéve, ez tesz minket európaivá, demokratává és emberré.

 

Megemlékezés - A Nagykövet


A megemlékezésen a roma áldozat emléke előtt fejet hajtott Ljubov Nepop, Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, valamint a diplomáciai testület teljes tagsága. A nagykövet mélységesen elítélte a romák elleni támadást, amely meggyőződése szerint Ukrajnán kívülről szerveződött erők és akarat mozgat. Megnyugtatónak nevezte, hogy a szombat éjeli támadás elkövetőit, hét szélsőjobboldali fiatalt, valamint a támadás szervezőjét elfogták, és reményét fejezte ki a nagykövet hogy e a cigányok elleni erőszakhullámnak véget tudnak vetni. Ljubov Nepop emlékeztetett arra, hogy az orosz agresszió naponta érezhető országában, és Kelet-Ukrajna elleni támadások ma is tartanak, melynek során vasárnap is életét vesztette egy fiatal katona. „Az ukrán és a roma áldozat ugyanúgy fáj nekünk, emlékezni kell rájuk” – fogalmazott a nagykövet, és a megemlékezésen résztvevő mintegy 70 emberrel, és a nagykövetség dolgozóival, diplomatáival közösen mécseset gyújtott a meggyilkolt Papp Dávidért, majd együtt imádkozott az elhunyt lelki üdvéért a résztvevőkkel.


A megemlékezés részeként az ukrán nagykövet és a RomNet főszerkesztőjével közösen szintén mécsest gyújtott az ukrán háborúban elesettekért.

 

Megemlékezés Megemlékezés 2


A néma főhajtáson a Fővárosi Cigány Önkormányzat vezetője, több roma és nem roma civil szervezet vezetője és polgárjogi aktivista is részt vett.

 

Miroszlav Horvat, az ungvári városi tanács (közgyűlés) képviselője, roma kisebbségi jogvédő szerint a kárpátaljai romák jelenleg nagyon nehéz időket élnek át, mert nincs, aki megvédje őket.  A jogvédő a szombati lembergi (Lviv) romagyilkosság kapcsán a mukachevo.net munkácsi hírportálnak hétfőn nyilatkozva elmondta, hogy felkereste a Munkácshoz közeli Barkaszón a nyugat-ukrajnai nagyvárosban meggyilkolt 23 éves Papp Dávid családját. Szavai szerint a fiú az iskola befejezése után Ukrajna nagyvárosaiba járt pénzt keresni, Lembergben fémhulladék gyűjtésével foglalkozott. A gyilkosság körülményeiről szólva elmondta, hogy támadói felvágták Dávid hasát, és kiontották a beleit. Megjegyezte, hogy Pappék rendes család, helyben mezőgazdasági munkát végeznek napszámban, de gyakran járnak külföldre is dolgozni.


Miroszlav Horvat hangsúlyozta, hogy a kárpátaljai romák nagyon nehéz időket élnek át. "Még soha nem rettegtünk ennyire, mert nincs, aki megvédjen bennünket. Tegnap csak kergettek, vertek, ma pedig már késelnek és gyilkolnak bennünket" - tette hozzá.


A hírportál beszámolója szerint a támadás egyik sérültjét, a 19 éves szernyei Pap Richárdot egy lembergi kórházban szúrt sebekkel ápolják, kezelőorvosa szerint nincs életveszélyben. A fiút a mellkasán, felkarján és a hátán három helyen érték a szúrások.


A lembergi rendőrség közlése szerint a romatábor őrizetbe vett hét támadója a Józan és Dühös Ifjúság nevű neonáci szervezet tagja.     A zaxid.net lembergi hírportál hétfői híre szerint a kárpátaljai romák elleni támadást 16-17 éves középiskolások követték el egy 20 éves fiatal vezetésével. Az ügy kapcsán időközben további 11 személyt vettek őrizetbe Lembergben - számolt be a híroldal.


Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója vasárnap nyilatkozatban ítélte el a kárpátaljai romák ellen elkövetett támadást, aggasztó jelnek nevezve az Ukrajnában rendszeressé vált romaellenes pogromokat, amelyek szerinte az ország "extrémizmusba és idegengyűlöletbe süllyedését" mutatják. A megye első embere bírálta a rendvédelmi szerveket a tétlenségükért, és megjegyezte, hogy az ukrán társadalom egy része hallgatólagos beleegyezéssel veszi tudomásul a romák elleni atrocitásokat. Jelezte, Ukrajna roma lakosságának fele Kárpátalján él.    


Ukrán szakértői vélemények szerint csak idő kérdése volt, mikor torkollnak gyilkosságba az utóbbi hónapokban rendszeressé vált romaellenes pogromok, mert a hatóságok senkit nem vontak felelősségre a korábbi támadások elkövetői közül. Idén ukrán nacionalisták már kétszer támadták meg és égették fel romák ideiglenes táborhelyeit Kijevben, és hasonló pogromokat hajtottak végre Ternopilban, valamint korábban Lembergben is kárpátaljai cigányok ellen. Ezeket a támadásokat az állami támogatásban is részesülő C14 neonáci szervezet és az év elején hatósági közreműködéssel alakult Nemzeti Osztagok félkatonai formáció vállalta magára. 


A lembergi (Lviv) pogrom és romagyilkosság ellen tiltakozva hétfőn Ungváron, a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal épülete előtt romák tüntetést is tartottak. A több tucat tiltakozó lapokat tartott maga előtt, amelyeken ukrán, magyar és orosz nyelven a „Nemet a rasszizmusra!” felirat volt olvasható. A tüntetésen felszólalók ukrán, magyar és orosz nyelven ítélték el a szombat éjjel pogromot. A tüntetőkhöz csatlakozott Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója, aki vasárnap nyilatkozatban ítélte el a kárpátaljai romák ellen elkövetett támadást, aggasztó jelnek nevezve az Ukrajnában rendszeressé vált romaellenes pogromokat, amelyek szerinte az ország „szélsőségességbe és idegengyűlöletbe süllyedését” mutatják.


Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa a Facebook-üzenetében hangsúlyozta: „nem hagyhatjuk büntetlenül a gyűlöletből fakadó bűncselekmények eluralkodását”. Élesen elítélte a kárpátaljai magyar romák elleni pogromot az Egyesült Államok és Kanada. Mindkét ország kijevi nagykövetségén keresztül tett közzé állásfoglalást, hangsúlyozva, hogy – mint fogalmaztak – a rasszista erőszaknak nincs helye Európában.

 

Magyarországi fiatal roma aktivisták levélben megkeresték Járóka Lívia EP-képviselőt, az Európai Parlement alelnökét, akitől azt várták, hogy szót emel a kárpátaljai cigányok elleni támadásért, és arra szerették volna kérni, hogy a helyszínen tájékozódjon az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó országban zajló rasszista esetekről, de a titkársága azt üzente, az alelnök a napokban az Európai Parlamentben Magyarország szempontjából létfontosságú kérdésekről tárgyalnak és szavaznak, és Járóka Líviának kiemelt szerepe van ezeken a tárgyalásokon, így személyesen nem tud reagálni a megkeresésekre.

 

Még június közepén, a Kijevben megtámadott romák ügyében a külügyminisztériumhoz és az ukrán követséghez, valamint nemzetközi jogvédő szervezetekhez fordult az Idetartozunk Egyesület vezetője, azt követelve, az emberi jogok védelme érdekében emeljék fel szavukat, és tiltakozó akciókat szervezzenek.

 

Képtalálat a következőre: „setét jenő ide tartozunk”

 

Setét Jenő, az Idetartozunk Egyesület vezetője a RomNet-hez eljuttatott közleményében akkor azt írta: a gyűlölet-bűncselekményt megvalósító események miatt Magyarország külügyminiszteréhez fordult, kezdeményezve, hogy kérjen tájékoztatást Ukrajna Magyarországon szolgálatot teljesítő nagykövetétől, mind pedig Magyarország kijevi nagykövetétől, illetve az emberi jogok védelme érdekében emelje fel szavát. Hozzátette: levelet írtak Ukrajna magyarországi nagykövetének is, azt kérve, tegyen lépéseket kormánya irányába a sérelmet szenvedettek védelme érdekében.

 

 

 

„Tájékoztatás kértünk továbbá az Európai Roma Jogok Központjától, és jelzéssel éltünk az Európai Antirasszista Mozgalom (EGAM) nevű európai civil szervezet felé is. Az EGAM-tól a tényfeltáró munka elvégzését, és az európai közvélemény mozgósítását, tiltakozó akciók megszervezését kértük” -írta Setét Jenő, megjegyezve, bár Ukrajna nem az Európai Unió tagja, „de meggyőződésünk, hogy az alapvető emberi jogokat a világon mindenütt érvényre kell juttatni, valamint fel kell lépni a faji alapú pogromszerű gyűlölet-bűncselekményekkel szemben”.

 

 

A Dikh Tv közvetítése a megemlékezésről:

https://www.facebook.com/dikhtv/videos/1837057989707972/