HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Csütörtökön kísérik utolsó útjára a cigányság ikonját, Choli Daróczi Józsefet

betűméret csökkentése betűméret növelése
2018 Május 22    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attilagaléria megtekintése


Ez a cikk archív

A cigány tradíciók szerinti szertartás keretében kísérik utolsó útjára a magyarországi cigányság ikonjaként tisztelt Choli Daróczi József írót csütörtökön 14 órakor a Csepeli Temetőben. A roma közélet egyik legismertebb alakjának halála miatt a családtagoknak részvétét fejezte ki Áder János államfő és Balog Zoltán miniszter.

Hirdetmény

A neves közéleti személyiség családja a RomNet-en keresztül tudatja, hogy az életének 79. évében hosszan tartó súlyos betegségben elhunyt cigány író, költő, műfordító, pedagógus, népművelő és újságíró testét katolikus szertatás keretében, a roma hagyományokhoz híven muzsikaszóra, a 100 Tagú Cigányzenekar zenészeinek kíséretében helyezik végső nyugalomra. A gyászszertartás kezdete előtti fél órában Choli Daróczi József ravatala előtt a gyászolók leróhatják kegyeletüket.

 

Choli Daróczi József-elhunyt

 

Az elhunyt családja a RomNet-en keresztül tudatja azt is, hogy Choli Daróczi József temetését megelőző este, 2018. május 23-án szerdán 18 órától a Kossuth Klubban tartanak nyilvános, közös megemlékezést és virrasztást.

 

Áder János köztársasági elnök az elhunyt író családjának küldött részvéttáviratában, amelyet a család a RomNet-hez eljuttatott, azt írta: „Choli Daróczi József alkotói életművével a gyakran törékenynek bizonyuló emberi méltóságnak állított maradandó emléket. Oktatói pályáján a közömbösség elleni küzdelemre, önbecsülésre, közös értékeink elfogadására és megőrzésére tanított”.

 

Az államfő részvétnyilvánítása mellett úgy fogalmazott: Choli Daróczi József „költészete és nevelő munkája nem merül feledésbe, mert mindig lesznek, akik személyes példája nyomán a cigányok és a magyarok egymásrautaltságának gazdag kultúráját tovább éltetik, ás erre tanítanak másokat is”. 

 

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások leköszönt minisztere gyásztáviratában azt írta: Choli Daróczi Józseftől bölcsességet, tudást és emberséget tanulhattunk, cigány és nem cigány magyarok. „Ő volt az, aki egész életében feladatának tekintette a roma testvéreink meggyőzését arról, hogy képesek az értékteremtő életre, alkotásra” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, „felmutatta annak a világnak a kincseit, amelyből jött: a magyarság, a cigányság pótolhatatlanságát, egyediségét, kulturális önrendelkezését Európa közepén”. Choli Daróczi József halála pótolhatatlan veszteség az egész nemzetnek - írta Balog Zoltán.

 

Choli Daróci József cigány író, költő, műfordító, pedagógus, népművelő és újságíró 1939. május 26-án született a Hajdú-Bihar megyei Bedőn. Életének 79. évében hosszan tartó súlyos betegségben 2018. május 12-én, szombat délután hunyt el. A magyarországi cigányság ikonjaként tisztelt, a romák Fekete Koralljának is nevezett Choli Daróci Józsefet a magyarországi cigányság kultúrájának megismertetésében, és ezáltal a magyar kultúra érdekében végzett munkásságára tekintettel az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.

 

Az Országos Roma Önkormányzat szintén gyásztávíratban fejezte ki részvétét.  Az ORÖ a RomNet-hez is eljuttatott távíratában ezt írta:

 

"Tisztelt Gyászoló Család! 

 Mély fájdalommal értesültünk arról, hogy a magyarországi cigányság egyik kiemelkedő egyénisége és közéleti szereplője, Choli Daróczi József már nincs köztünk. Ezúton fejezzük ki együttérzésünket a gyászoló családnak. Emlékét megőrizzük. Nyugodjék békében!

Budapest, 2018. május 22. Országos Roma Önkormányzat"

 

A magyarországi cigányság ikonjaként tisztelt, a romák Fekete Koralljának is nevezett Choli Daróci József temetésének helyszíne: Csepeli temető, Budapest XXI. kerület, II. Rákóczi Ferenc út 270.

Ideje: 2018. május 24. 14 óra.

A nyilvános virrasztás helyszíne: Kossuth Klub, 1088 Budapest, Múzeum u. 7.

Időpontja: 2018. május 23. 18 óra.

 

 

(Áder János államfő gyásztávirata)

 

 

 

(Balog Zoltán miniszter gyásztávirata)

 

 

 

 

Choli Daróczi József fontosabb elismerései:

 

Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje – 1999

Oktatási Minisztérium Apáczai Csere János-díja – 2003

Kisebbségekért Díj – 2005

Budapestért Díj – 1996

Open Society Institute Roma Irodalmi Fődíja - 2003

 

Főbb művei:

 

József Attila: Ars Poetica – fordítás Nagyvilág, 1971, Világosság 1971

Uzhes Jilesa – önálló szerkesztésű antológia – Népművelési Intézet gondozásában 1979.

Fekete korall – Táncsics kiadó gondozásában 1981.

Rom Som– Roma vagyok – művészeti folyóirat

Romano Nyevipe

Amaro Drom Cigány-magyar kisszótár – Feyér Leventével 1981

Lovái nyelvkönyv – Feyér Levetével 1984

Biblia fordítás – Újszövetség 1996

Garcia Lorca: Cigány románcok - fordítás 1996

Pel devlesko bango muj – Isten homorú arcán, 1990

Mashkar le shib dukhades – Nyelvek között fájón, 1994

Újtestamentum          Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2022 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Csendben távozott a tankerületi igazgató

  • „Mostantól inkább hagyjanak élni minket!”

  • Visszaköltözött a csíksomlyói nyomornegyedbe a tűzvész károsultjainak több mint fele

  • Mítosz volt-e a cserdi csoda?

  • Mesébe illő a szegény családból származó bátonyterenyei férfi életútjaCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt