2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tiszteletteljes főhajtás a Bátorság és a Roma Ifjúság Napján a Nehru parton
2018. 05. 16. 00:00

Koszorúzással emlékeztek a holokauszt roma áldozatai és a birkenaui lázadásban meghaltakra a Bátorság és a Roma Ifjúság Napján, május 16-án a budapesti Nehru parton lévő roma holokauszt emlékmű előtt.

Daróczi Ágnes, a Romano Instituto Alapítvány vezetője a megemlékezésen arra hívta fel a figyelmet, hogy a múltra történő emlékezés a romák identitásának megőrzése szempontjából is rendkívül fontos, mert így minden érték és tudás tovább öröklődik. Saját magunk szövetségeseivé kell válnunk, hogy megőrizzük és tovább adjuk a fiatalságnak, a következő generációnak mindazt, ami a romák kultúráját, történelmét és sorstragédiáját jelenti – tette hozzá.

 

Főhajtás a Nehru parton Főhajtás a Nehru parton-Koszorúzás

 

A Roma Produkciós Iroda által szervezett megemlékezésen a Fővárosi Cigány Önkormányzat, az Újpesti Roma Nemzetiségi Önkormányzat, az Idetartozunk Egyesület, a Magyarországi Nemzeti- Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete (ÉKE) , a Phiren Amenca nemzetközi Ifjúsági hálózat, a RomA Produkciós Iroda, valamint a RomNet vezetői és a XIX. Kerületi Önkormányzat roma referense koszorúikkal emlékeztek a roma holokauszt áldozataira.

 

Daróczi Ágnes kisebbségkutató a megemlékezésen felidézte, hogy Auschwitz-Birkenau Cigánylágerének 1944. május 16-án tanúsított ellenállására az European Roma and Travellers Forum 2006-os kezdeményezése alapján emlékeznek Magyarországon és Európa-szerte.

 

Főhajtás a Nehru parton-Megemlékező beszéd  Főhajtás a Nehru parton-Koszorú

 

A történelmi ismeretek szerint 1944. május 16-án a nácik megkísérelték felszámolni a birkenau-i cigány-tábort. A táborban ekkor már több mint 6000 romát tartottak fogva. Május 15-én, a titokban szerveződő ellenállók csoportja figyelmeztette a romákat a nácik tervéről, majd május 16-án a roma foglyok nem jelentek meg a szokásos reggeli névsorolvasásnál és megtagadták az együttműködést az őrökkel. A romák elbarikádozták magukat a barakkokban, betörtek egy raktárba, kalapácsot, csákányt és lapátot ragadtak, a priccsek, hálóhelyek fából készült részeit pedig karóként használták. A gyerekek köveket ragadtak. Amikor az SS őrök megjelentek a táborban, hogy a gázkamrákba vigyék őket, a cigányok megtámadták őket, harcolni kezdetek életükért. A romák az utolsó pillanatig kitartottak. Gyerekek, férfiak és nők egyaránt. Auschwiztban soha nem történt hasonló sem ezelőtt, sem ezután.  Egy roma sem halt meg a gázkamrákban ezen a napon. Az SS részéről döbbenet fogadta az ellenállást, hiszen soha korábban ellenállásra példa nem volt. Az SS visszavonulót fújt a „cigánytáborból“, hogy a felkelés ne terjedjen el Auschwitz más részeiben is, és több emberüket ne veszítsék el.

 

A nácik ezt követően éheztették a foglyokat és közel 3000 romát Buchenwaldba, Ravensbruckbe vagy más táborokba szállítottak. A „cigánytábort“ pár hónappal később 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra számolták fel, egyetlen éjszaka alatt háromezer cigány férfi, nő és gyermek vesztette életét.

 

A Bátorság és a Roma Ifjúság Napjához kapcsolódva május 19-én a Nemzeti Színházban, fejet hajtva a holokauszt roma áldozatai és a birkenaui lázadásban meghaltak emléke előtt, a Roma Produkciós Iroda az ünnepi emlékműsort szervez. Járóka Lívia, az Európai Parlament alelnöke fővédnöksége alatt tartandó rendezvényen beszédet mond Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár és Miranda Vuolasranta, az Európai Romák és Utazók Fórumának elnöke. A Nemzeti Színházban tartandó rendezvényen túlélők vallomásai és irodalmi művek alapján olyan művészek idézik meg a rendezvényen a múltat, mint Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, Snétberger Ferenc Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész.

 

Joka Daróczi János, a  megemlékezést szervező Roma Produkciós Iroda vezetője a RomNet-nek azt hangsúlyozta,  arról, hogy a romák holokausztja miként zajlott, nagyon keveset tudni, hiszen akik ott voltak, akik megjárták a poklot, nem adták tovább a fájdalmakat, nem meséltek erről, ezért kutatni kellett a múltat, azt, hogy mi is történt 74 évvel ezelőtt.

 

Hidvégi-B. Attila - RomNet