2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az ORÖ láthatatlan kampánya 80 millió adóforintból
2018. 04. 06. 00:00

Az ORÖ 80 millió forintot a nemzetiségi listájával kapcsolatos kampányfinanszírozásra, de ebből a pénzből saját honlapjukra egy tájékoztató közleményre sem jutott, hogy kire is szavazhatnak a romák.

Rendkívül hatékony kampányt folytathat az Országos Roma Önkormányzat a saját nemzetiségi listájával kapcsolatban a központi költségvetéstől kapott 80 millió adóforintból, mert a szervezet hivatalos honlapján egytelen betűvel sem tájékoztatják a szavazópolgárokat arról, hogy listát állítottak a vasárnapi választásokra, de azt sem lehet megtudni a weblapukról, hogy ki lehetne a magyarországi cigányság nemzetiségi szószólója.

 

A RomNet az ORÖ honlapján két nappal a választások előtt, péntek délután egyetlen egy mondatot, bejegyzést, közleményt se talált arra vonatkozóan, hogy a roma szervezet nemzetiségi listát állított volna az április 8-i választásokra. A határozatok tárában sem találni azt az önkormányzati döntést, amelyben tudatnák, hogy nemzetiségi listát állítanak. Az ORÖ a múlt év szeptemberétől nem frissítette a közgyűlési határozatának tárát, pedig erre a törvény is kötelezi.

 

 

A roma önkormányzatnak tehát a 80 millió forintos kampánytámogatásból nem maradt annyi pénze, hogy akár egy néhány soros tájékoztatást tegyen ki saját honlapjára. Még annak ellenére sem adnak tájékoztatást, hogy Országos Roma Kulturális és Média Centrum évi sok millió forint támogatást kap az Országgyűléstől.

 

A listavezető, Farkas Félix facebookos közösségi oldalán sem találni egyetlen bejegyzést sem arról, hogy az ORÖ a roma nemzetiség szószólójának jelölte. A mezőkövesdi roma politikus mindössze a szintén a városba élő Tállai András országgyűlési képviselővel, és a NAV elnökével közös kampányrendezvényekről szóló bejegyzéseit, valamint a Fideszt támogató postjait lehet megtalálni.

 

Az Országos Roma Önkormányzat közgyűlése a nemzetiségek közül elsőként, még 2018. február 13-án döntött arról hogy három fős listát állít a 2018-as országgyűlési választásokra. A roma képviselők ismét lemondtak arról a lehetőségről, hogy önálló jogú képviselőt küldjenek kedvezményes mandátummal a törvényhozásban, pedig az ehhez szükséges szavazópolgár már szerepelt a roma nemzetiségi névjegyzékben. Az ORÖ közgyűlése viszont úgy döntött, hogy megelégednek a szószólóval, és a listát az elmúlt négy évben is a szószólói megbízatását ellátó Farkas Félix, a Lungo Drom alelnöke és szóvivője vezetheti. A második helyen pedig Balogh János, az ORÖ elnöke indul, aki mindössze egyetlen szavazattal maradt le Farkas Flórián bizalmasától. A harmadik jelölt pedig szintén egy lungo dromos ORÖ-s képviselő lett Raffai László.

 

A Nemzeti Választási Bizottság március elsején nyilvántartásba is vette az ORÖ nemzetiségi listáját, és a központi kampánytámogatásból összesen 80 millió forintot kaptak. A törvényi rendelkezés szerint a kampányfinanszírozásból a nemzetiségeknek a saját nemzetiségi listájukat kellene népszerűsíteni, és arra biztatni az embereket, hogy kérjék felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe, és szavazzanak a jelöltekre.

 

A romák esetében viszont éppen ellenkampány zajlik, szemben a többi 12 nemzetiséggel. Az ORÖ hivatalvezetője azoknak, akik szerepelnek a nemzetiségi választói évjegyzékben, egy tájékoztató levelet küldött ki, felhívva a figyelmüket, hogy amennyiben nem iratkoznak le a listáról, akkor nem szavazhatnak pártokra. A hivatalvezető több millió forint költségből 19.600 darab levelet küldött ki, ami miatt az ORÖ elnöke fel is mondott Cserháti Tibornénak.

 

A képviselők március 19-én egy rendkívüli közgyűlésen úgy döntöttek, hogy saját maguk között osztják szét a 80 millió forintot, így a 47 képviselő és Farkas Félix listavezető egyforma arányban részesülhet a kampánytámogatásból.  A fejenként járó mintegy másfél millió forintból egyénileg kampányolhatnak. A RomNet úgy tudja, a kampányfinanszírozást egyedül Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke nem vette igénybe.

 

A Facebookon fellelhető bejegyzések szerint az ORÖ képviselőinek döntő többsége az ORÖ-s kampánypénzből a Fidesz országos listáját és egyéni jelöltjeit népszerűsíti, és a kormánypárt melletti kampányrendezvényeket, sztárfellépőkkel romanap jellegű bulikat, ételosztásos rendezvényeket szerveznek.

 

 

A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvétel szerint Balogh János ORÖ-elnök, a nemzetiségi lista második helyzetteje lakóhelyén, a Szabolcs megyei Ibrányban egy rendezvényszervező cégvezetőt arra akart rávenni, hogy abból a 3,5 millió forintból, amit az ORÖ számlájáról utalna át számára, három milliót adjon vissza neki készpénzben. A rendezvényt a cégnek meg sem kellett volna tartani, elég ha „lepapírozza”.

 

A Magyar Nemzet és a feljelentéseiről ismertté vált Tényi István büntetőfelejelentést tett az ügyben, roma fiatalok pedig demonstrációt tartottak az ORÖ Dohány utcai székháza előtt.

 

A RomNet négy évvel ezelőtt arról számolt be, hogy a 2014-es országgyűlési választásokra a Nemzeti Választási Bizottság határozata alapján az Országos Roma Önkormányzat mintegy 101 millió forintot kapott adófizetői pénzből választási kampányra, de valós kampányra utaló tevékenységük akkor is láthatatlan maradt, és a 13 nemzetiség közül egyedül az ORÖ volt az, amely tételesen nem számolt el az adófizetői pénzzel. Az ORÖ négy éve „A törvény által előírt kötelezettségüknek eleget téve” Bence Gáborné, az ORÖ hivatalvezető-helyetteseként és Csala Elvira gazdasági vezetőként a Magyar Közlönyben közzétett dokumentumban mindössze azt tudatta, hogy az ORÖ 101 millió 344 ezer 552 Ft-ot kapott az állami költségvetésből a 2014-es országgyűlési választásokra, és abból 82 millió 813 ezer 375 Ft-ot „egyéb szolgáltatás” jogcímen használtak fel. Az állami költségvetési támogatás fel nem használt összegét, 18 millió 531 ezer 177 Ft a Magyar Államkincstár számlájára visszafizetésre került.

 

Ahhoz, hogy Farkas Félix újabb négy évig a romák szószólója legyen az Országgyűlésben már az is elég, hogy a roma nemzetiségi névjegyzékben szereplők közül egyetlen egy ember érvényesen szavazzon rá. Tehát, ha saját magára voksol, akkor 2022-ig mentelmi joggal, és közel havi egymillió forintos javadalmazással képviselheti a romák. Farkas Félix 2014-től összesen három alkalommal szólat fel az Országgyűlésben.

 

Hidvégi-B. Attila

 

Kapcsolódó cikkek:

/hirek/2014/04/13/az_orszagos_roma_onkormanyzat_101_milliot_kapott_lathatatlan_kampanyara

/hirek/2015/04/13/csak_az_oro_nem_szamolt_el_tetelesen_a_2014-es_kampanypenzevel