HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Az ORÖ nemzetiségi listájának visszavonását követeli a szervezet több képviselője

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2018 Február 16    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attilagaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Az ORÖ keddi közgyűlésén, a romák nemzetiségi listájáról hozott határozat visszavonását kezdeményezi a szervezet több képviselője, mert állításuk szerint csalással és nyomásgyakorlással hoztak döntést a listavezető Farkas Félix személyét illetően, ezért jövő hétre rendkívüli közgyűlést hívnak össze. Azt szeretnék elérni, hogy társadalmi konszenzus alapján szülessen határozat arról, a következő négy évben ki képviselje a magyarországi cigányság érdekeit a törvényhozásban.

Hirdetmény

Mint arról beszámoltunk, kedden, hosszú órákon át zajló egyezkedés és vita után titkos szavazással úgy döntött az ORÖ közgyűlésének többsége, hogy Farkas Félix jelenlegi nemzetiségi szószóló vezetheti majd az Országos Roma Önkormányzat 3 fős nemzetiségi listáját a 2018. április 8-i országgyűlési választáson. A 47 fős grémiumból 46 képviselő vett részt a keddi közgyűlésen. Farkas Félix, a Lungo Drom jelöltjeként 24 szavazatot kapott, így ő lesz a listavezető, akit a 23 szavazatot kapott Balogh János jelenlegi ORÖ-elnök követ, a listán 3. helyen Raffai László lungo dromos ORÖ-s képviselő lesz.

 

ORÖ-közgyűlés

(Az ORÖ keddi közgyűlése, ahol döntöttek a szószólói jelöltről)

 

A döntésről szóló hírt a Facebook közösségi portálon több száz, a roma közösségekhez tartozó szavazópolgár felháborodással fogadta, mert álláspontjuk szerint Farkas Félix az elmúlt négy évben nemzetiségi szószólóként az Országgyűlésben nem a romák érdekeit képviselte. Azon véleményüknek is hangot adtak, hogy Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, romaügyi miniszterelnöki biztos a személyes érdekeit tartva szem előtt ismét beavatkozott a roma közösség jövőjébe.

 

Vajda László és Lakatos Oszkár, az ORÖ képviselői a RomNet-nek pénteken azt mondták: a csalással és befolyásolással hozott keddi döntést követően a roma érdekképviselet felügyelei szervéhez, a fővárosi kormányhivatalhoz fordultak, de mivel a közgyűlés hivatalos jegyzőkönyve még nem érkezett be az állami szervhez, nem tudnak vizsgálatot indítani.

 

Képtalálat a következőre: „vajda lászló lakatos oszkár”

(Vajda László és Lakatos Oszkár)

 

Lakatos Oszkár azt mondta, a zárt ülés közben Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő telefonon több ORÖ tagot is felhívott telefonon, és azzal fenyegette meg őket, ha nem Farkas Félixre szavaznak, akkor hozzátartozóik már másnap elveszíthetik munkájukat a kormányzati háttérintézményeknél. Arról is beszélt, hogy bizonyítva, hogy a jelenlegi szószólóra szavaztak, egymásnak mutatták meg a kitöltött szavazólapot, vagy az arról mobiltelefonnal készített fotót, és azt Farkas Flóriánhoz is el kellett juttatniuk.

 

Dancs Mihály képviselő, a Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke azt mondta, azt szerették volna elérni, hogy változás következzen be a magyarországi cigányság képviseletében, hogy ne egy „diktatórikus rendszer kiszolgálóiként, bólogató Jánosok és Farkas Flórián bábjai legyenek az ORÖ-képviselői. „Mindent elkövettünk, hogy a következő négy évben végre olyan képviselője legyen a magyarországi cigányságnak, aki fel is szólal és tevékenyen részt vesz a romák ügyének szolgálatában” – mondta Dancs Mihály, aki a Magyarországi Cigánypárt (MCP) pártigazgatója is, hozzátéve, 23 képviselőtársával ezért szavaztak Farkas Félix ellen, de nem tudták legyőzni a „fideszes párthűséget”.

 

Képtalálat a következőre: „dancs mihály mcp”

(Dancs Mihály képviselő)

 

Az ORÖ közgyűlésében az MCP elnöke, Horváth József és a párt több tagja is jelen van, akik Dancs Mihály pártigazgatóval azt kezdeményezik, hogy társadalmi közmegegyezés révén szülessen határozat arról, nemzetiségi szószólóként ki képviselje a cigányságot az Országgyűlésben 2018 és 2002 között.

 

„A magyarországi cigányság képviseletének joga nem Farkas Flórián személyes privilégiuma, és nem csak a Lungo Drom létezik ebben az országban. A közös ügyünkbe, sorsunkba mindannyiunknak joga van beleszólni” – mondta Dancs Mihály, kihangsúlyozva, „a magyarországi romáknak kell dönteni arról, hogy ki lehessen a szószóló, ezért meg kell hallgatni a véleményeket, és ez alapján hozni döntést, mert az ORÖ nem egy királyság, hanem a választói akarat közvetítője.”

 

Dancs Mihály úgy fogalmazott: Farkas Félixnél, és az ORÖ más képviselőinél sokkal alkalmasabb emberek is lennének a romák között a szószólói megbízatás ellátására, és véleménye szerint a magyarországi cigányság életében akkor történne pozitív változás, ha Farkas Félix és Farkas Flórián nem jutna a jövőben mandátumhoz semmilyen szinten.

 

„A Roma Polgárjogi Mozgalom, egyben az MCP álláspontja az, hogy a szószólói megbízatást társadalmi közmegegyezés alapján például olyan emberekre kellene bízni, mint Dr. Kállai Ernő volt kisebbségi ombudsman vagy Setét Jenő polgárjogi aktivista” – jelentette ki Dancs Mihály.

 

(Balogh János ORÖ-elnök, aki egyetlen szavazattal maradt alul Farkas Félix mögött)

 

Az ORÖ képviselői jövő hét keddre 13 órára rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezték, hogy a nemzetiségi listáról szóló határozatukat változtassa meg a grémium.

 

Az ORÖ több képviselője is úgy nyilatkozott a RomNet-nek, a megyéjükben élő romák jelezték számukra, hogy akár országos demonstrációra is készek, hogy az önkormányzat vegye figyelembe akaratukat, és még a határidő előtt vonja vissza a szószlóról szóló határozatát.

 

A Lungo Drom korábban kiadott közleményében üdvözölte, hogy ismét Farkas Félixet javasolják a szószólói postra, azt hangoztatva, ők az önkormányzatban továbbra is az „egységet és a szakmai munkát jelentik, szemben a széthúzással és az értelmetlen botránypolitizálással”. Szerintük Farkas Félix az elmúlt négy évben is a roma nemzetiség jogait és érdekeit képviselte a parlamentben, az ORÖ pedig újabb négy évre ad számára felhatalmazást, tovább erősítve a felzárkózáspolitikában betöltött szerepvállalását. A Lungo Drom együttműködik és minden szakmai támogatást megad a vele azonos értékrendet képviselő szószóló számára - írták.

 

Képtalálat a következőre: „farkas félix szószóló”

(Farkas Félix nemzetiségi szószóló)

 

Hidvégi-B. Attila

 

Kapcsolódó cikkek:


http://www.romnet.hu/hirek/2018/02/13/farkas_felix_szoszolokent_ujrazhat_a_parlamentben

http://www.romnet.hu/hirek/2018/02/15/szethuzas_helyett_egyseget_es_szakmai_munkat_szorgalmaz_a_lungo_dromHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Jelölt – Tükörkép a valóságról

  • A Nemzetközi Romanapon

  • Setét Jenő: Egyenjogúságot a roma kultúrának!

  • Mozgolódnak a romák – alakul az új szövetség

  • Beer Miklós: Új Trianon fenyegetCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt