2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szakmai elismerés a cigányok helytörténetének kutatásáért
2017. 12. 10. 00:00

Arany Horgony-díjjal tüntették ki Molnár István Gábor helytörténet-kutatót az újpesti cigányság történetének feltárásában és bemutatásában végzett kiemelkedő tevékenységéért.

Arany Horgony-díjjal tüntették ki Molnár István Gábor helytörténet-kutatót 2017. december 9-én az Újpesti Polgár Centrumban. Az 1995-ben alapított elismerést, a Városvédő Egyesület kétévente ítéli oda annak, aki a város épített, szellemi vagy természeti értékeinek bemutatásában, megmentésében kiemelkedő teljesítményt nyújt. Az Arany Horgony-díjat Szöllősy Marianne történész, az Egyesület elnöke adta át.

 


Molnár István Gábor az újpesti cigányság történetének feltárásában végzett munkája, és annak teljességre törekvő bemutatása, példaértékű a roma közösségek számára. A Rácz Gyöngyi Közösségi Központ aulájában felállított gyűjtemény Magyarországon egyedülálló módon, elsőként mutatja be a város történetét az alapítása óta itt élő cigány családok életén keresztül, minőségi ábrázolással. A történészi szakvélemény szerint: „európai színvonalon, rendkívül gazdag képi és írásos anyaggal”.


A kutatás módszere új koncepciót követett, hiszen a cigányság történetének kialakításában, maguk a cigány családok is szervesen részt vettek. Megfelelő kontraszt ehhez a párhuzamosan zajló levéltári kutatás tudományos munkája, hol felerősítve, hol ellentétesen „látva” a családokban élő történeteket. Így lehetséges, hogy a kutatómunka idáig begyűjtött anyagai, a dokumentumok rendezése és annak módszerei, mind az újpesti cigányság megbecsülését, mind a tudományos szakemberek elismerését egyszerre magáénak tudja. Háromezer fényképet, több száz levéltári dokumentumot és családinterjút gyűjtött fel. A családok szinte kivétel nélkül a kutatás mellé álltak. Molnár István Gábor elmondta, hogy így, velük együtt sikerült megteremteni az újpesti cigányság történetét és fellelhető emlékeinek igen gazdag gyűjteményét. Több publikáció jelent meg a témában, ezek közül kiemelkedő eredmény, hogy Újpest város díszkönyvében is helyet kaptunk 2007-ben. A reprezentatív, bőrkötéses könyvben ugyanakkora terjedelemben, mint a város, már hagyományokkal rendelkező, több évtizedes gyűjtési, kutatott területei, mint azt oktatás, ipar, és épített örökségünk.


A több ezer archív fényképből, levéltári dokumentumból és tárgyi emlékből álló anyag az e célra kialakított kutatószobába került. A kiállítótérben a gyűjtemény 20%-át sikerült elhelyezni. A 2014-ben átadott Újpesti Cigány Helytörténeti Gyűjteményt, Wintermantel Zsolt polgármester és Langerné Victor Katalin az EMMI helyettes államtitkára nyitotta meg, aki  azt mondta: „örömmel ad át olyasvalamit, ahol a cigányság múltja és jövője egyszerre van jelen” – utalva ezzel a Központban működő tanodára is.