2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Farkas Flórián nyomában a hatóságok
2017. 11. 15. 00:00

Az ügyészség közlése szerint tart a nyomozás a Farkas Flórián vezetésével létrejött, majd felszámolt Híd a munka világába program ügyében. A romaügyi balhék miatt a rendőrség három eljárást folytat.

Farkas Flórián mosolyog ránk a Magyar Demokrata címoldaláról. A fideszes parlamenti képviselő, a Lungo Drom elnöke, miniszterelnöki biztos hosszú idő után interjút adott. Sokat nem kockáztatott: mérget vehetett rá, hogy a kormánypárti lapban egyetlen állítása valóságtartamával sem szembesítik.

 

„Semmilyen büntetőeljárás nincs ellenem. Aki mást állít, az hazudik. Ez az ellenzék szánalmas vesszőparipája, csakhogy egyetlen hivatalos szerv sem támasztotta alá” – jelentette ki Farkas meghökkentő magabiztossággal. Azt is mondta, hogy az ellenzéki sajtó olyan időszakok vizsgálataihoz is igyekszik hozzákötni a nevét, amelyekhez már rég semmi köze nincs.

 

A Fővárosi Főügyészség ugyanakkor arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Híd a munka világába programot érintő nyomozás – egyes korábbi sajtóhírekkel szemben – még folyamatban van. A nyomozást a Nemzeti Adó-és Vámhivatal illetékes főigazgatósága végzi, a Fővárosi Főügyészség a nyomozás felügyeletét látja el. A nyomozás jelenlegi határideje 2018. február 24-e, a határidő indokolt esetben tovább hosszabbítható.

 

Emlékeztetőül: a Híd a munka világába foglalkoztatási program Farkas Flórián vezetésével, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) közreműködésével alakult meg, méghozzá abban az időben, amikor Farkas volt az ORÖ elnöke. Az értelmetlen és indokolhatatlan pénzköltéseiről elhíresült program totális csődöt mondott. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szabálytalanságok sorát tárta fel, és visszakövetelte az ORÖ-től a program végrehajtására adott 1,6 milliárd forintot. Más kérdés, hogy a romapolitikai széljárás változásával a kormány végül mentőövet dobott az ORÖ-nek.

 

A Központi Nyomozó Főügyészség is beszámolt lapunknak egy eljárásról, amely az ORÖ-höz, illetve intézményeihez és projektjeihez kötődő ügyekben folyik. A jogcím: hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette. A nyomozást tavaly februárban rendelték el, a jelenleg rendelkezésre álló határidő 2017. december elseje, amely szükség esetén tovább hosszabbítható. Az ügyészség a nyomozásban hat személyt hallgatott ki gyanúsítottként.

 

A rendőrség kérdésünkre közölte, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányságon jelenleg három eljárás van folyamatban: hűtlen kezelés, hivatali visszaélés, csalás bűncselekményének gyanúja miatt. „Az ügyekben gyanúsítotti kihallgatásra nem került sor. A folyamatban lévő nyomozás érdekeire való tekintettel további kérdésére nem áll módunkban válaszolni” – írta a BRFK. (Az adóhatóságtól nem kaptunk érdemi választ.)

 

Egyelőre nyitott kérdés, hogy a parlamenti mentelmi jog védelmét élvező Farkas Flórián jogi felelőssége mennyiben lesz megállapítható, politikai felelőssége azonban vitathatatlan. Bár a konkrét esetekről sem az ügyészség, sem a rendőrség nem árult el részleteket, a sajtóban – egyebek mellett a Népszavában – eddig feltárt ügyek alapján jól látszik: az eljárások némelyike közvetlenül, másik része közvetetten kapcsolódik Farkas Flóriánhoz.

 

Titokban készített hangfelvételek bizonyítják, amit amúgy mindenki tud, aki csak kicsit is járatos a roma közéletben: a Fidesz elvárásainak megfelelően a háttérből még mindig Farkas Flórián irányítja a romapolitikát. (Farkas már régóta nem volt az ORÖ elnöke, de egy felvétel szerint még tavaly is ő osztotta ki a tisztségeket.)

 

Néhányan azok közül, akik a Lungo Drom színeiben szereztek mandátumot az országos önkormányzatban, szembefordultak Farkas Flóriánnal. Ezzel együtt is az ORÖ-ben a Lungo Dromnak van a legnagyobb frakciója. Farkas Flórián már csak a Lungo Drom elnökeként sem mondhatja, hogy neki már nincs köze az ORÖ vitatott ügyeihez.

 

Végképp nem mondhat ilyet miniszterelnöki biztosként. Feladatköre szerint figyelemmel kellene kísérnie a „roma társadalmi integráció fejlesztését szolgáló hazai és európai uniós támogatási programokat" és „azok felhasználását" is. Persze: az, hogy még mindig miniszterelnöki biztos lehet, elsősorban nem Farkas Flóriánt, hanem az őt kinevező és a posztján megtartó Orbán Viktor kormányfőt minősíti.

 

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke elsőként hívta fel a közvélemény figyelmét a Híd a munka világába program botrányos pénzköltéseire, több feljelentést is tett gazdasági visszaélések miatt. Lapunknak elmondta: biztosra veszi, hogy Farkas Flórián „ezt nem úszhatja meg”. A kormánynak Hadházy szerinte az a célja, hogy jövő tavaszig elhúzza az ügyeket, és az újabb botrányok csak a parlamenti választás után törjenek ki.

 

Czene Gábor