2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Balog Zoltán: A roma felzárkózás közös ügy
2017. 11. 07. 00:00

A roma felzárkózás közös ügy, sokkal fontosabb annál, hogy csak a romákra bízzuk, és olyan fontos ügy, amely a romák nélkül nem fog menni - jelentette ki Balog Zoltán a Roma Koordinációs Tanács ülésén

Balog Zoltán azt mondta: nem fogadják el, hogy a romák kizárólag áldozatok Magyarországon, akiknek mindenkinek segíteni kell, és azt sem fogadják el, hogy a romák bűnösök. "Úgy gondoljuk, hogy a romák is aktív, felelős állampolgárok vagy azzá tehetők, ha komolyan vesszük egymást és partnerek vagyunk" - tette hozzá.

 

 

Fotó: Fényes Gábor

 

 

A miniszter hangsúlyozta azt is, a roma felzárkózás egyik alapvető kritériuma a folyamatosság, az, hogy ne kelljen négyévente újratervezni, újraalakítani. Balog Zoltán elmondta: romaügyben olyan előrelépések történtek az elmúlt években, amelyekre régóta, talán a rendszerváltás óta nem volt példa Magyarországon. Mintegy 800 ezer fővel csökkent a szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben élők száma 2013 óta - közölte. További jelentős lépésként beszélt arról, hogy három év alatt a felsőoktatásban részt vevő romák aránya megduplázódott.

Ugyanakkor ezek mellett rámutatott arra is, hogy foglalkozni kell a korai terhességek és a korai iskolaelhagyások számának növekedésével. Balog Zoltán szólt arról is, fennáll az a veszély, hogy a következő európai uniós támogatási ciklusban nem lesznek külön romaprogramok, hanem a migránsok integrációs programjának a részei lesznek. Ezt nem tartják elfogadhatónak - jelentette ki.

 

 

Fotó: Fényes Gábor

 

 

A miniszter emlékeztetett: a Roma Koordinációs Tanácsot 2011-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a cigányság hatékony felzárkózásának előmozdítása érdekében lehetőséget biztosítson a párbeszédre és az együttműködésre. A testület a felzárkózás-politikában szerepet vállaló egyházi és civil szervezetek képviselőinek aktív részvételén keresztül a civil, az egyházi és szakértői szférát is széles körben reprezentálja.

 

Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló azt hangsúlyozta: a roma felzárkózás a társadalom összes tagjának az ügye. A kormány ma mindent megtesz a cigányság felzárkózásáért.

 

Balog Zoltán a beszédeket követően a testület új tagjainak, szakpolitikai testületek vezetőinek, képviselőinek átadta a megbízóleveleiket.

 

Az ülést megelőzően Balog Zoltán három civil szervezet - a Khetanipe a Romák Összefogásáért Egyesület, a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület, valamint a Napkerék Egyesület - vezetőjével írt alá együttműködési nyilatkozatot.

 


Fotó: Fényes Gábor

 

A miniszter azt mondta: a felzárkózás ügyében a partnerség azt jelenti, hogy egymás nélkül, "a másik feje felett nem döntünk", ezért vannak a roma szervezetek, viszont a társadalom döntéshozóinak a megjelenése elengedhetetlen.

 

A három szervezetben közös, hogy különböző nagyvárosokban tesznek sokat a helyi roma közösségért és különösen a fiatalokra koncentrálnak - mondta.

 

Balog Zoltán közölte azt is, hogy a dokumentumok aláírásának az is üzenete, hogy nincsenek kizárólagosságok, a roma politikában mindenkivel együttműködnek, akit erre tapasztalatai feljogosítanak és hajlandó együttműködésre.

 

(MTI)