2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Orbán: Egy cigány embertől is lehet bocsánatot kérni, nem szégyen az
2017. 10. 31. 00:00

Az Országgyűlés hétfői ülésén este Orbán Viktortól is kérdeztek az ellenzéki képviselők, aki megragadta az alkalmat, és Balog Zoltánhoz hasonlóan kiállt Farkas Flórián mellett.

Orbán: Egy cigány embertől is lehet bocsánatot kérni

A jobbikos Mirkóczki Ádám bírálta, hogy Balog Zoltán emberierőforrás-minisztere a Lungo Drom hétvégi születésnapi rendezvényén dicsérte a szervezetet, és méltatta, hogy Farkas Flórián hiteles, botránymentes vezető. Az sem botrány, hogy büntetőeljárások tömkelege zajlik ellene – vetette fel (hibásan, mivel Farkas Flóriánt egyelőre nem gyanúsították meg, csak egy 1,6 milliárdos csalás miatt nyomoznak az általa irányított, Híd a munka világába nevű program ügyében), és aggályosnak nevezve a helyzetet. Az ellenzéki politikus szóvá tette, hogy Farkas Flóriánt mintaként állítják be és ő felelhet az integrációért.

 

 

Orbán le is csapta a magas labdát: azt mondta, ahhoz, hogy egymásnak feltett kérdésre válaszolni tudjon, a minimális szabályokat be kellene tartani, ugyanakkor a Jobbik képviselője valótlanságot állított, mivel ahhoz, hogy bármely parlamenti képviselővel szemben nyomozás folyjon, először a mentelmi jogot kell felfüggeszteni, márpedig ilyen nem történt. (A nyomozások az ORÖ programjaival kapcsolatban zajlanak.) Azt kérte: Mirkóczki Ádám kérjen bocsánatot Farkas Flóriántól, amiért alaptalanul vádolta meg.

 

„Higgye el Mirkóczki úr, egy cigány embertől is lehet bocsánatot kérni, nem szégyen az”

 

– mondta Orbán, aki mind a Lungo Dromnak, mind a Jobbiknak azt tanácsolta, hogy tartsák be a törvényeket, és akkor nem lesz baj. Orbánt, aki a viszonválaszban sem reagált többet, Farkas Flórián a Parlamentben ülve hallgatta végig – írja az Index.

 

Orbán: Értelmiségi elemzői és zsurnalisztikai műfajú találgatás, hogy veszélyes, ha Magyarország kimarad az eurózónából

 

A szocialista Burány Sándor az euró bevezetésének lehetséges és optimális időpontjára kérdezett rá a miniszterelnöknél. Szerinte a szemünk láttára alakul ki egy kétsebességes Európa, aminek a magját szerinte az eurózóna tagállamai alkotják. Utalva a forint sebezhetőségére óriási veszélynek nevezte, ha Magyarország ebből kimarad, ezért az MSZP a mielőbbi bevezetés mellett áll.

 

Orbán Viktor fontosnak nevezte a kérdést, de ő úgy ítélte meg, nem biztos, hogy előállhat a képviselő által leírt lehetséges szituáció, bár nem is zárható ki. „Szerintem ilyen nyomás ma nincs” – mondta, a felvetést értelmiségi elemzői és zsurnalisztikai műfajú találgatásnak minősítette. Az unió előtt ugyanis nincs egyetlen olyan komoly dokumentum sem, ami elindíthatná az országot a gyors csatlakozás útján – mondta.

 

 

Orbán Viktor azonnali kérdésre válaszolt az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. október 30-án. Balra Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes.Fotó: Kovács Attila / MTI / MTVA

 

 

Azt viszont elismerte, hogy minden olyan uniós tagállam, ami az eurózónán kívül van, egy pénzügyi válság esetében inkább sebezhető, mint egy a zónához tartozó ország, ezért kulcskérdésnek nevezte a forint stabilitása szempontjából az államadósság csökkentését. A tapasztalatok szerint egy csatlakozás akkor lehet sikeres, ha az ország reálgazdasága közel került a megcélzott közösség gazdasági szintjéhez, Magyarországnak ugyanakkor a nyugdíjasok nagy száma miatt arra is figyelni kell, hogy a járadékok, de a bérek se értéktelenedjenek le a belépéssel – mondta.

 

Orbán: Volner János belegyalogolt páros lábbal a tanárokba

A jobbikos Volner János arra kérdezett rá Orbánnál, hogy milyen országot épít a kormány. Szerinte a kabinet a saját embereit ültette sok pozícióba, és emiatt meg az oligarchák térnyerése miatt 600 ezer alacsony bérű ember hagyta el az országot. Bírálta az oktatás színvonalát, az egészségügyi ellátást, az EU-s források felhasználását, és azt, hogy „a politikai teljesítmény hiányát egy elképesztő hazugsággyárral próbálja ellensúlyozni a kormány”.

 

Orbán Viktor azt mondta: „Magyar Magyarországot építünk.” Szerinte az a cél, hogy mindenki, aki tud és akar, az dolgozhasson, és meg is érje dolgozni. 740 ezer új munkahely jött létre, a pénzügyeink rendben vannak, alacsony az államháztartás hiánya, folyamatosan csökken az államadósság és idén 4 százalék felett lesz a gazdasági növekedés – mondta. A kormány szerinte a nyugdíjak reálértékét is megőrizte, idén nyugdíjprémiumot is fizet. Mindezt úgy foglalta össze, hogy olyan országot építünk, ami kiáll a nemzet egészéért, amiben mindenki tehet előre minden évben legalább egy lépést, ami a saját lábán áll, és képes megvédeni a külső határait.

 

 

Fotó: Kovács Attila / MTI / MTVA

 

 

Volner János erre azt mondta: „Az ország jövőjét a tantermekben döntik el azok a tanárok, akik az elmúlt évek leggyengébb teljesítményét nyújtják az önök által kidolgozott tanterveknek és az önök által vezetett oktatási rendszernek köszönhetően.” „Ön hetet-havat összehord, fogalmam sincs, mit kérdez” – mondta erre Orbán, aki szerint ha már Volner „belegyalogolt páros lábbal a tanárokba, akkor hadd utasítsam ezt vissza”. Lehet, hogy az iskolákban nem minden tökéletes, és a teljesítmény ingadozó, de ez Orbán szerint nem jogosítja fel a politikust és pártját, hogy így beszéljen a magyar pedagógusokról.

 

Orbán: A kormány többgenerációs Magyarországban gondolkodik

Schmuck Erzsébet arról beszélt, hogy ma Magyarországon 2,6 millióan kapnak nyugdíjat vagy nyugdíjszerű ellátást, miközben a minimálnyugdíj összege változatlan évek óta, 28 500 forint. Szerinte szégyen, hogy ma Magyarországon vannak, akik 100 euró, azaz 30 ezer forint alatti nyugdíjat kapnak, ami arra sem elég, hogy az idős emberek a rezsit kifizessék belőle. Felidézte a javaslatukat is, ami arról szólt, hogy a 28 500 forintot 50 ezer forintra emeljék, és megkérdezte, Orbán hajlandó-e ezt megszavazni?

 

Orbán Viktor azt mondta, a 28 500 forint egy számítási alap. A kormány teljesítette ígéretét, hogy minden nyugdíjasnak segítenek, és garantálják, hogy a nyugdíjak értékét megőrizzék – mondta. Orbán szerint ez a legkisebb nyugdíj esetében is így van, ezt betartották, és nincs Magyarországon olyan ember, aki a kormányzásuk kezdete óta ne rendelkezne olyan nyugdíjjal, ami legalább olyan mértékben nőtt, mint az infláció volt. Azt mondta, a vállalásukat a jövőben is teljesíteni fogják. Azt ígérte, ha úgy látják, van másik módszer a számítási alap meghatározására és szabályozására, akkor rendelkezésre állnak ennek szakmai megvitatására. Azt is elmondta, hogy ma Magyarországon 110 ezer forint az átlagnyugdíj havonta.

 

 

Fotó: Kovács Attila / MTI / MTVA

 

 

Azt is állította, hogy a kormány többgenerációs Magyarországban gondolkodik, bármi is legyen az. Úgy tartják helyesnek, ha a szülők, nagyszülők megkapják azt az elismerést, amit munkájukért, a gyermekek felneveléséért megérdemelnek – mondta.

 

Orbán: Szél Bernadett ne keltsen olyan hangulatot, mintha az orvosok és ápolók „halálgyárakban” dolgoznának!

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje szóvá tette, hogy Orbán egy logisztikai központ átadásán elismerően szólt a magán-egészségügyről. Szerinte az emberek nem fizethetnek kétszer, a befizetett adók és járulékok után joggal várják, hogy időben és jó ellátást kapjanak. Aki teheti, igénybe veszi a magán ellátást, de az emberek kétharmadának nincsenek megtakarításai – vetette fel.

 

Orbán erre azt válaszolta, hogy már az ellenzéki párt neve egy átverés, mert most, hogy Ron Werbert leszerződtették, és nyilvánvaló valótlanságokat mond a Ház előtt, így nem lesz más a politika. Azt kérte, ne keltsen olyan hangulatot, mintha az orvosok és ápolók „halálgyárakban” dolgoznának, az első mindig a tisztelet hangja legyen. Szerinte minden polgárnak joga van és lehetősége lesz arra, hogy állami keretek között esélyt kapjon a gyógyulásra. „Semmifajta magánosítást nem támogatok” – mondta. Kitért arra is, hogy jó néhány betegségcsoportnál vannak olyan várólisták, amiknek rövidebbnek kellene lenniük, és erőfeszítéseket kell tenni a csökkentésükre. „Az élet nem velünk kezdődött” – utalt arra, hogy korrekt lenne összevetni a korábbi listákat a mostani állapotokkal. (MTI, Index)