HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

„Senkiházi emberek ülnek az ORÖ-ben”

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2017 Október 12    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attilagaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Botrányos közjátékokkal tarkítva tudta megtartani sajtótájékoztatóját az ORÖ három képviselője, mert a hivatalvezető a roma szervezet székházába sem akarta őket beengedni. Állásfoglalása szerint ott ugyanis csak akkor lehet a médiát tájékoztatni, ha az a szervezet álláspontját, vagy érdekeit közvetítik.  A képviselők a hivatali alkalmazottaktól azt követelték, hívjanak rendőrt, majd hangos szóváltás után ismét kiteregették a cigány képviselt szennyesét. Lakatos Oszkár szerint „Senkiházi emberek ülnek az ORÖ-ben”, de ennek most véget kívánnak vetni.

Hirdetmény

Vajda László még október 9-én írásban jelezte Cserháti Tibornénak, az Országos Roma Önkormányzat hivatalvezetőjének, hogy pénteken, három nappal később sajtótájékoztatót kíván tartani a szervezet Dohány utcai székházában. A hivatalvezető viszont írásban azt a tájékoztatást adta az ORÖ tanácsnokának, hogy az Önkormányzat helyiségeit nem bocsáthatják rendelkezésére, figyelemmel arra, hogy a képviselő által kezdeményezett sajtótájékoztatón elmondandók az ő véleményét fogják tükrözni, és „amennyiben a tájékoztatóra az Önkormányzat épületében kerülne sor, a közvéleményben azt a hamis látszatot keltené, hogy az ott elhangzottak az Önkormányzat véleményével egybeesnek, az Ön nyilatkozatai az Önkormányzat nyilatkozatai. Egyben tájékoztatom, hogy a 2017. szeptemberében az Önkormányzat elnökségének állásfoglalása alapján az épületben sajtótájékoztatót az elnökség előzetes tájékoztatása után lehet tartani az önkormányzat határozatinak szellemében” - írta Cserháti Tiborné.

 

 

A képviselők szerint a hivatalvezető megsértette a sajtó és szólásszabadságot, korlátozták jogaik gyakorlásában, ezért feljelentést tesznek Cserhátiné ellen.

 

Az elutasító döntésre minden bizonnyal az is hatással lehetett, hogy a sajtótájékoztató fő témája az volt, hogy a hivatalvezető törvénytelenül tölti be megbízatását, ugyanis rá a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényt kellene alkalmazni, közgyűlési határozat elfogadásával, nem pedig egyszerű munkaszerződéssel foglalkoztatni. Vajda László és Lakatos Oszkár, ellenzékinek számító lungo dromos képviselők azt is problémásnak tartják, hogy a hivatalvezető 70 éves, nyugdíjellátást kap, és ezzel párhuzamosan teljes állású foglakoztatottként kapja a fizetését, holott egyik járandóságáról le kellett volna mondania. Éppen ezért kezdeményezik a törvényesség helyreállítását, a hivatalvezető azonnali menesztését, és ezért rendkívüli közgyűlés összehívását indítványozták.

 

Pongó Ignác felhívta a figyelmet arra, hogy az ORÖ elnöke május 31-én tartott közgyűléséről kizárták a nyilvánosságot, ezért a fővárosi kormányhivatal a súlyos jogszabálysértés miatt a testületi ülés megismétlésére szólította fel a közgyűlést, de az előírt 30 napos határidőben foglaltaknak a mai napig nem tettek eleget. Pongó Ignác, aki az pénzügyi ellenőrző bizottság elnöke is volt korábban, kijelentette, az ORÖ törvénytelenül működik, mert  a szabálytalanul tartott közgyűlés miatt még most sincs érvényes mérlegbeszámolója és költségvetése a szervezetnek, így az állami normatív támogatást is jogtalanul veszik fel, illetve utalja a Magyar Államkincstár számukra.

 

 

Vajda László kijelentette, sürgős változtatásra van szükség, ezért elsőként az elnököt és a hivatalvezetőt „le kell cserélni”, és olyan embert kel találni az önkormányzat irányítására, akik valóban a cigányságot, és nem Farkas Flóriánt, vagy a saját érdekeiket, anyagi hasznukat képviselik. Lakatos Oszkár szóvá tette, hogy az ORÖ-nek évente kötelezően négy rendes közgyűlést kell tartania, de ebben az évben, október közepéig csak egyetlen szabályosan lefolytatott testületi ülést tartottak.

 

Pongó Ignác szerint az időhúzás valójában már a 2018-as választásokról szól, mert most a „beígérés, a kivásárlás időszaka zajlik” a képviselők között. Most egy stabil, 24 fős többséget szeretne megteremteni Balogh János Farkas Flórián segítségével a 47 fős testületben, hogy a jövő évi országgyűlési választásokra az ORÖ nevében olyan nemzetiségi listát tudjon felállítani, amely kizárólag a romaügyi miniszterelnöki biztosnak, és szövetségesének, nem pedig a cigányságnak kedvez. Nem beszélve a 100 milliós kampánypénzről és egyéb anyagi járandóságokról, amihez szintén csak bizonyos emberek férnek majd hozzá – jegyezte meg.

 

Berényi László, a Lungo Drom alelnöke, az ORÖ „Farkas Flórián oldalán álló” képviselőcsoportjának vezetője végig hallgatta az „ellenzéki” képviselők díszteremben tartott sajtótájékoztatóját, majd az épület aulájában válaszolt az újságírók kérdésére. A már felszámolás alatt álló Híd a munka világába nevű foglalkoztatási szövetkezet volt elnök-vezérigazgatója azt mondta, a Vajda László és társai által tett nyilatkozatok ártanak a cigányságnak, és a romák társadalmi integrációs törekvésének, és meggyőződése, hogy mindez csak önös politikai indíttatásból történik. Berényi László úgy véli, a hangulatkeltő képviselők a Lungo Dromtól kapták amandátumukat, ezért ha nem értenek egyet a szervezet politikai és szakmai stratégiájával, akkor adják vissza azt.

 

Kijelentette, a hivatalvezető munkájával meg annak elégedve, mert rendbe rakta a korábbi pénzügyi és gazdálkodási hibákat, az alkalmazotti státuszában sem látnak törvénytelenséget, és meggyőződése, hogy most jelenleg „nagyon szabályosan működik” a testület.

 

 

Arra a kérdésre, hogy a felügyeleti szerv mégis súlyos jogsértéseket talált a május végi közgyűlésben, úgy válaszolt, a soron következő testületi ülés majd korrigálja azt. A hivatalvezetőt menesztő rendkívüli közgyűlés összehívására utalva jelezte, az ORÖ elnöke majd a szervezeti és működési szabályzatban foglaltak alapján fog intézkedést hozni. Berényi László kijelentette, Farkas Flórián nem tagja az ORÖ testületének, így nincs és nem is lehet befolyással a szervezet munkájára.

 

HBA

 

 

 

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt