HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Cigány tematikájú könyv-, és kézirattár létrehozását tervezik Újpesten

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2017 Augusztus 16    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attilagaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Egyedülálló, kizárólag cigány tematikájú írások gyűjteményéből olyan könyvtár létrehozását tervezik Újpesten, amelyet kutatók, vagy csak a téma iránt érdeklődő olvasók is használhatnak.

Hirdetmény

A kutatók és a nagyközönség számára is elérhető könyv, folyóirat, kézirat és egyéb kisnyomtatvány gyűjtemény alapjait tették le a napokban az adományozók, a téma iránt elkötelezett közéleti emberek, művészek Budapesten a Rácz Gyöngyi Közösségi Központban.

 

Molnár István Gábort, mint az egyik adományozót kérdeztük a cigány könyvtár létrehozásával kapcsolatban.

 

Képtalálat a következőre: „molnár istván gábor”


Romnet: Milyen inditatásból gondoltál a könyvtár létrehozására?

Molnár István Gábor: Az ötletet sokan sokféleképpen kitalálták már előttünk. Helyesen.  A cigányság kulturális és szellemi, művészeti alapintézményeinek tervezése, vágya az első generáció cigány értelmiségének megfogalmazásában is meg volt, meg van a mai napig. Édesanyám négy éve elhunyt, ő a hetvenes évek elejétől gyűjtötte, bár nem módszeresen a cigányokról szoló könyveket. Volt idő, amikor a korabeli újságokból is kivágta a cikkeket. Akkurátusan tollal ráírva a dátumot.  Így halála után rám maradt több száz könyv, és ami még érdekesebb több száz különböző kézirat, levél és tanulmány, feljegyzés formájában. Már életében is megfogalmazódott benne, hogy lehetne a köz számára elérhetővé tenni ezt az anyagot, esetleg tovább fejleszteni.

 

Romnet: Jelenleg miből áll a könyvtár állománya?

Molnár István Gábor: Elsődlegesen a magyar nyelvű és magyarországi kiadású, cigány tematikájú dokumentumok, a könyvtár állományához tartozó kiadványok messze túlnyomó többsége ebből fakadóan magyar, illetve kisebb számban – Magyarországon megjelent – cigány nyelvű anyag. Mindezeken túlmenően azonban angol, német és szlovák nyelvű könyvek is helyet kaptak a gyűjteményben. A roma könyvtár állományához jelenleg több mint nyolcszáz, különböző könyv, számos egyéb dokumentum, valamint folyóirat tartozik. A gyűjtemény bő nyolcszáz feldolgozott könyve – a folyóiratok nélkül – közel százötvenezer oldal. Az állomány gerincét az elmúlt közel négy évtizedben kiadott, cigányokról szóló, tudományos szakmunkák jelentik, de ezek mellett igen jelentős számban vannak a gyűjteményben cigány szerzőktől származó, illetve a cigányságról szóló, szépirodalmi művek is. A hazai cigány vers- és prózairodalom minden fontos alkotójának például Csemer Géza, Choli Daróczi József, Holdosi József, Jónás Tamás, Kovács József Hontalan, Lakatos Menyhért, Nagy Gusztáv, Orsós Jakab, Osztojkán Béla művei megtalálható; számos esetben dedikált kötetekként. Kifejezetten jelentős a Kárpát-medencei cigánykutatás valóban minőségi szerzőinek jelenléte a gyűjteményben; bizonyos szerzők például Diósi Ágnes, Kemény István, Nagy Pál, Szuhay Péter és tudományos műhelyek pl. Kemény-iskola esetében pedig gyakorlatilag teljesnek tekinthető. A roma könyvtár tartalmaz minden, Magyarországon megjelent cigányokról szóló forráskiadványt; ezek együttes oldalszáma: 4577 oldal. A gyűjtemény kiemelten értékes részei továbbá a hazai megjelenésű, cigány tematikájú kiadványsorozatok. Ezek közül a legfontosabbak, a szekszárdi székhelyű, egykori Romológiai Kutatóintézet két sorozata, a (1) Studia Minoritatum és a (2) Romológiai Kutatóintézet Közleményei; a már ugyancsak megszűnt Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Programiroda/Közalapítvány (3) Cigánynak lenni Magyarországon sorozatcím alatt kiadott jelentései; a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutatócsoportjának (4) Ciganisztikai Tanulmányok sorozata; valamint egyedüli, máig létező kiadványsorozatként a Magyar Néprajzi Társaság által gondozott (5) Cigány Néprajzi Tanulmányok. E sorozatok összesen 61 kötetének teljes oldalszáma: 11956 oldal.

  

Romnet: Kik adták össze az anyagot?

Molnár István Gábor: Landauer Attila kisebbségkutató az induló köteteket megduplázta, kiegészítette. Jónás Judit színművésznő a prózai és szépirodalmi részt adta hozzá, majdhogynem hiánytalanul. Nagy Pál történész tudományos anyaggal egészítette ki a gyűjteményt. Zsigó Jenő a Roma Parlament volt elnöke is jelentős kötetekkel és az Amaro Drom c. újság bekötött számaival járult hozzá. Csóka János Pál a Fővárosi Roma Önkormányzat elnöke hetven kötettel, Kathy Horváth Lajos a FROKK igazgatója húsz kötettel gyarapította a könyvtárt. Kalla Éva és Szuhay Péter muzeológustól, Orsós Anna tanszékvezetőtől és Varga Ilona rádiós újságírótól is kaptunk anyagot. Raduly István az OM nyugalmazott osztályvezetője jelentős archív kézirat dokumentum gyűjteményt bocsájtott rendelkezésünkre. Újpest Önkormányzatától pályázaton nyertünk kétszázezer forintot állománygyarapításra, amellyel végigjártuk a kiadókat és megvásároltuk az elérhető köteteket. Így lett nyolcszáz különböző, ha a duplumokat számoljuk több mint ötezer kötet. Ha máshol is van ilyen kezdeményezés a dupla példányok – egymás közti – cseréjével fejleszthetnénk a társ könyvtárak állományait. Akár egy kisebb fajta hálózat is kialakulhat. Kollégám által digitálisan feldolgozott könyvészeti adatokat, mint: ISBN, szerző, kiadó, cím, rövid tartalom szintén átadható, nem kéne újra jókora munkával begépelni. 

 

Romnet: Mik a további tervek?

Molnár István Gábor: Szeretnénk egy mindenki számára elérhető modern cigány könyvtárt. Úgy értem, hogy az érdeklődő, akár kutató számára interneten megnézhető állományt érdeklődési köre szerint szűrni tudja és ha eljön fizikálisan is egybe lássa át a néprajzból, történelemből, nyelvből, szépirodalomból megjelent valamint a kéziratban hozzá fellelhető anyagot. Természetesen folyamatosan gyűjtjük, elfogadunk és vásárolunk hozzá. A kereskedelmi forgalomba nem került, kis példányszámban kiadott köteteket elég nehéz fellelni, aki tud kallódó könyvről esetleg komplett anyagokról, kérem, hogy jelezze felénk. Jó lenne, ha jönne egy új generáció, akik a megfelelő szakmai felkészültség mellett alázattal állnának hozzá a különböző tudományterületekhez. Havonta vagy kéthetente szellemi műhely is működhetne, ahol az érdeklődők és kutatók kicserélhetnék tapasztalataikat.

 

 

 

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Már kamasz lenne a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt kisfiú

  • Roma hősök – Szimpózium, kötetbemutató és kiállítás Budapesten

  • A romagyilkosságok áldozataira emlékeztek Tatárszentgyörgyön

  • Emléktáblát avattak a romagyilkosságok áldozatainak

  • Romagyilkosságok - Az áldozatokra emlékeztek Budapesten a tizedik évfordulónCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt