2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Példás összefogás a végtagjait amputált 3 éves kisfiúért
2017. 06. 22. 00:00

Széles körű összefogással remény mutatkozik arra, hogy megfelelő körülmények között gyógyulhat fel az a hároméves kisfiú, akinek végtagjait agyhártyagyulladása miatt amputálni kellett.

Szinte futótűzként terjedt az a kétségbeesett jajkiáltás, amit a 27 éves apuka tett közzé néhány napja a Facebook közösségi oldalon. A még csak 3 éves Lakatos Viktorka szüleivel és két testvérével Pesterzsébeten a családok átmeneti otthonában élt, mert február végén felmondták albérletüket, és a szerény körülmények között élt család nem tudott hova költözni. Az apa, aki 16 éves korától él Budapesten, és azóta minden egyes nap becsületesen dolgozik, nem keres annyit, hogy újra lakást tudjon bérelni, ezért kénytelenek voltak beköltözni a szociális intézmény mindössze 7 négyzetméteres szobájába.

 

Az édesapa elmondása szerint május közepén a kisfia belázasodott, 40,3 fokra szökött fel a láza. Az orvosi ügyelet azt tanácsolta, lázcsillapítót használjanak. Bár a láza visszaesett, reggelre már a lábán és kezén foltok, véraláfutások keletkeztek, ezért a 27 éves édesapa az otthon szomszédságában lévő mentőállomásra vitte be ölben a gyermekét, hogy vizsgálják meg, segítsenek rajta. A mentősök nem akarták fogadni, azt mondták, menjenek a háziorvoshoz. Végül az ügyeletes mentőápoló megnézte a kisfiút, majd azonnal a Heim Pál Gyermekkórházba vitték, ahol az orvosok azonnal közölték a diagnózist: agyhártyagyulladás. A gyermek két hétig volt altatásban, de a végtagjaiban leállt a vérkeringés, ezért előbb a kezéről az ujjait, majd később térd fölött mindkét lábát amputálni kellett.

 

A 3 éves Viktorka szívszorító története szinte futótűzként terjedt a Facebook közösségi oldalon, és a teljes magyar sajtó is felfigyelt az estre.  A Bangó Tamás által készített videót három nap alatt több mint negyedmillióan nézték meg, továbbá a Dikh Tv, Zsiga Ottó, a Rigó Rádió alapítója, Kamarás István, az Opre Roma Párt elnöke, a Parno Graszt együttes, és ismert közéleti személyiségek, köztük Mága Zoltán hegedűművész is felajánlotta segítségét.

 

Sokan próbáltak együttérzésük és szolidaritásuk mellett segítséget nyújtani, a bajba jutott család által megadott bankszámlaszámra sokan utaltak kisebb összegeket, hogy hozzájáruljanak a kisfiú gyógykezeléséhez, és ahhoz, hogy felépülése után megfelelő körülmények közzé kerülhessenek.

 

A hároméves kisfiú melletti szolidaritás és a segíteni akaró szándék egy eddig példátlan összefogásra ösztönözte az embereket. Romákat és nem romákat egyaránt.

 

A Dikh Tv vezetője, Balogh Elek közbenjárására Juhász Lajosné, Pesterzsébet alpolgármestere ígéretet tett arra, hogy bár az önkormányzat a család korábbi szociális bérlakás iránti kérelmét elutasította, a megváltozott körülményekre tekintettel néhány héten belül mégis lakást kaphatnak. A Balogh Elekkel történt telefonbeszélgetés során az alpolgármester azt mondta, csütörtökön is megtekintett egy olyan, az önkormányzat tulajdonában lévő lakást, amely megfelelő lakhatási körülményt biztosítana a végtagok nélkül gyógyuló kisfiúnak és családjának, ha kikerülhet a kórházból.

 

A Facebookon közzétett videót látva egy budapesti vállalkozó is jelentkezett, aki felajánlotta, hogy amennyiben az önkormányzat biztosítja a szociális lakást, saját költségén teljes körűen felújítja és akadálymentesíti azt. Horváth Elemér az agyhártyagyulladásos kisfiú szüleinek a Dikh Tv-ben tette meg felajánlását, és egy általa átadott összeggel is támogatta a családot.

 

Dikh Tv - Online Gipsy Tv fényképe.

(Horváth Elemér átadja támogatását és felajánlását a családnak a Dikh Tv szerkesztőségében) 

 

 

Cégek és magánszemélyek is jelentkeztek, hogy a kisfiú számára felépülése után ingyenesen biztosítanak protézist, és az ahhoz szükséges rehabilitációs költségeket is vállalják.

 

Zsiga Ottó, Kökény Attila énekes, a Dikh Tv, a RomNet több szervezet és magánszemély közreműködésével egy jótékonysági koncertet szervez, amelynek teljes bevételét a kisfiú rehabilitációs gyógykezelésére, és a család lakhatási körülményeinek megoldására ajánlanak fel.

 

A kisfiú apukája csütörtök kora este azt mondta, gyermeke állapota stabil, a Bethesda Gyermekkórházban a nap folyamán átesett egy plasztikai műtéten, további operációk várnak még a kisgyermekre, de az orvosok azt mondták, Viktorka felépülhet, bár hosszú rehabilitációs időszak vár még rá. Ha az amputáció utáni sebek és a bőrplasztikai hegek gyorsan gyógyulnak, akkor egy hónap múlva, amennyiben megfelelő körülményeket tudnak a kisfiúnak biztosítani, elhagyhatja a kórházat.

 

Az ujjait és mindkét lábát elvesztett kisgyermeket nem tudják, és nem is szeretnék visszavinni a 7 négyzetméteres anyaotthonba szülei, ahol egyébként legtovább csak jövő év márciusáig maradhatnának.

 

A 27 éves édesapa és a kisfiú édesanyja a RomNet-en keresztül is köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítséget nyújtottak számukra. „Hálásan köszönöm azoknak, akik anyagilag támogattak minket, vagy megosztották bejegyzésünket, és akik imádkoztak gyermekemért, értünk. Remélem, ezt a sok jóságot egyszer én is viszonozni tudom majd az embereknek valahogyan, akár munkával, akár bármi mással” – mondta az apa, aki minden egyes forintot a kisfiú gyógyulására, a lakhatási körülményeik megteremtésére fog fordítani.

 

 

 

A család közeli hozzátartozójuk nevére: Csehné Horváth Andrea névre gyűjtött támogatást. Aki segíteni tud, az itt is megteheti:

Bankszámlaszám: OTP Bank: -11773205-00340856.

Külföldi utalás esetén: HU40 1177 3205 0034 0856 00000000.

 

Hidvégi-B. Attila

 

 

Dikh Tv - Online Gipsy Tv fényképe.