2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A holokauszt roma áldozataira emlékeznek a Nemzetiben
2017. 05. 24. 00:00

Az auschwitzi és a birkenaui koncentrációs tábor áldozataira, és az ottani lázadásra emlékeznek május végén a Nemzeti Színházban rendezendő, 371 csillag című előadással.

A Nemzeti Színház előadása leginkább fiataloknak szól – mondta Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában. “Hiszen ebben a táborban gyerekek, fiatalok, idősek voltak együtt.

 

De a fiatalok voltak a legharciasabbak és a legbátrabbak, mi pedig szeretnénk ennek az egyedülálló bátorságnak emléket állítani. Auschwitzban nem volt olyan, hogy a fogva tartottak fellázadtak volna. Az elszántság és az élni akarás, az élet szeretete mutatkozik így meg.”

 

A 371 csillag című gálaest a Nemzeti Színházban egy emlékezés az az auschwitz-birkenaui lágerben történt lázadásra. A 371 csillag azt jelenti, hogy ennyi gyermek született az auschwitz-birkenaui itt és ugyanennyit gyilkoltak meg. Arról, hogy a romák holokausztja miként zajlott, nagyon keveset tudni, hiszen akik ott voltak, akik megjárták a poklot, nem adták tovább a fájdalmakat, nem meséltek erről.

 

Kutatni kellett a múltat, azt, hogy mi is történt 73 évvel ezelőtt.”  – tette hozzá Joka Daróczi János szervező.


Az előadás, a zene, a tánc, az irodalom talán képes feloldani, hogy ne harag legyen bennünk a történtek kapcsán, hiszen ez már a ma válasza, aminek örülnünk kell.  A tudás gyarapítása és az emlékezés fontos – hangsúlyozta a gála szerezője.

 

Nemzeti-Meghívó