HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Nyomoz a rendőrség az ORÖ-t felügyelő Kormányhivatal ellen

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2017 Május 08    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attila


Ez a cikk archív

Hivatali visszaélés gyanújával nyomozást rendelt el a Budapest Főváros Kormányhivatal ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Korrupciós és Gazdaság i Bűnözés Elleni Főosztálya, mert az Országos Roma Önkormányzat törvényességi felügyeletét ellátó kormányzati szerv részrehajlóan eljárva, nem szankcionálta a roma érdekképviseleti szervezet törvényességi rend helyreállítására vonatkozó utasítások elmaradását – értesült a RomNet hétfőn. Megtudtuk azt is, a fiktív megyei ORÖ-s irodák miatt szintén nyomozás zajlik, amely miatt heteken belül legalább 20 gyanúsítotti kihallgatásra kerülhet sor.

Hirdetmény

A RomNet korábban többször is beszámolt arról, hogy az ORÖ törvényességét felügyelő Kormányhivatal részrehajló vizsgálatokkal és megállapításokkal segíti és segített a roma érdekképviseleti szervezet olyan irányú törekvéseit, amelyek Farkas Flórián érdekei szolgálják.  Hegedüs István elnöki pozíciójából történi elmozdítási kísérletekkor volt példa arra is, hogy késő este, a beadvány érkeztetése után alig két órán belül adtak ki állásfoglalást. Más esetekben viszont a törvényesség ellenőrzésére vonatkozóé észrevételezésekkel, vizsgálatokkal kapcsolatos ügyintézéssel, az állásfoglalások kiadásával nem siettek. Csak abban az estben telt hosszú hetekbe és hónapokba, ha Farkas Flórián ellenzéki képviselői fordultak a felügyeleti szervhez. Például Makai István képviselő két évvel ezelőtt kért törvényességi ellenőrzést az önkormányzattal szemben, amelyet azóta sem végeztek el. Vajda László képviselő még a múlt év novemberében György István kormánymegbízottal személyesen is tárgyalt , amelynek hatására a Kormányhivatal vezetője belső vizsgálatot folytatott le, és az egyre gyűrűződő ORÖ-s botrány elől menekülve, házon belül próbálták eltussolni az ügyet. A kormánymegbízott azonnali hatállyal áthelyeztette egy másik osztályra a nemzetiségi önkormányzatok, főkét a roma szervezetek felügyeletével foglalkozó referensét, Pálinkás Máriát, pedig munkatársuk már hosszú évek óta dolgozott ezen a területen és ismerte a fővárosban tevékenykedő roma szervezeteket és vezetőiket.

 

http://www.romnet.hu/hirek/2016/11/25/dagad_az_oro-s_botrany_a_kormanyhivatal_elore_menekul

 

A fiktív megyei irodák 50 milliós csalási ügyében is nyomoznak

 

Az ORÖ elnöke, Hegedüs István és hivatalvezetője, Dr. Buri Edina  2016. február 16-án lemondott tisztségéről, és másnap Lakatos István lungo dromos képviselőt választották meg az ORÖ ideiglenes elnökévé, és Csala Elvirát bízták az a hivatal vezetésével. A szervezet élére Farkas Flórián romaügyi miniszterelnöki biztos személyes közbenjárására és ráhatására az MCF akkori elnökét, Balogh Jánost választották meg. Lakatos István és Balogh János, valamint az akkori Hivatalvezető, Csala elvire február elsejei visszamenőleges hatállyal havi 200 ezer forintos összeggel megbízási szerződéseket kötöttek a Hegedüs István leváltását támogató képviselőkkel. Ezekről a szerződésekről korábban szintén többször beszámoltunk.

 

Képtalálat a következőre: „balogh jános orö”

(Balogh János Hegedüs István leváltása után nyilatkozik. Mögötte Lakatos István elnökhelyettes)

 

A fiktív megbízási szerződések ügyben Vajda László és Lakatos Oszkár  tett feljelentést tavaly május 19-én, és az eljárást az ORÖ ellen a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál már 2015 februárjától zajló, jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanújával indított nyomozáshoz kapcsolták.

 

A RomNet birtokába került hétfői rendőrségi határozatból kiderült, hogy a fiktív megbízási szerződések ügyében  zajló nyomozást az adóhatóságtól áttették a BRFK-ra, és a hűtlen kezelés és más bűntettek miatt jelenleg itt zajlik az eljárás. A tényállás szerint az ORÖ jelenlegi vezetői és az akkori hivatalvezető 67 esetben törvénytelenül kötött megbízási szerződéseket magánszemélyekkel, érdekvédelmi szervezetekkel, magáncégekkel, megyei irodák működtetésére mindenfajta felhatalmazás és közgyűlési döntés nélkül, amely által összeférhetetlenség is fennáll, és ezzel az Országos Roma Önkormányzatnak 50 millió forintos kárt okoztak.

 

Képtalálat a következőre: „balogh jános orö”

(Balogh János a megyi irodák létrehozásáról szóló közgyűlésen)

 

A tavalytól már havi 450 ezer forintból működtetett fiktív megyei irodákkal kapcsolatban a hatóságok a RomNet főszerkesztőjét az elmúlt hónapokban tanúként többször is kihallgatta, de a 47 tagú testület több képviselőjét is sorozatos tanúkihallgatások alapján már beidézték. A már kihallgatott képviselők közül hat képviselő is úgy nyilatkozott, hogy az ügyészségi felügyelet alatt zajló nyomozásnak várhatóan még május hónapban több mint 20 gyanúsítottja lehet.

 

Az ORÖ korrupciós ügyeiben a kormányhivatal is besározódott


A RomNet birtokába került rendőrségi dokumentumból az is kiderült, hogy ehhez a fiktív megyei irodákkal kapcsolatosan zajló rendőrségi nyomozáshoz csatolta a BRFK Tényi István által az ORÖ törvényességi felügyeletét ellátó Budapest Főváros Kormányhivatal ellen tavaly novemberben tett feljelentését is. A tényállás szerint a Kormányhivatal levélben ugyan felszólította Balogh János ORÖ-elnököt a törvényességi rend helyreállítására, de annak az elnök azóta sem tett eleget. „Ennek ellenére a Kormányhivatal nem szankcionált, részrehajlóan járt el, ami felveti a hivatalis visszaélés bűntettének gyanúját” – olvasható a rendőrségi határozatban.

 

Az N1Tv két héttel ezelőtt egy tényfeltáró riportot készítetett arról, hogy az ORÖ 47 tagú képviselőtestületében hat olyan képviselő is van, akiknek 60 napon túli köztartozása van, ennek alapján már méltatlansági eljárást kellett volna lefolytatnia velük szemben a szervezetnek, de nem tették. A televízió beszámolója szerint az egyik képviselőt, Dógi Jánost pedig jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek, ami miatt a törvényi rendelkezés értelmében szintén meg kellett volna fosztani a képviselőt mandátumától, de a szervezet egyetlen alkalommal sem tett eleget törvényi kötelezettségének, mentegetve így képviselőjét.

 

Vajda László képviselő úgy nyilatkozott az N1Tv-nek, hogy már több alkalommal is tett észrevételezést, beadványt a méltatlanná vált képviselők miatt a Kormányhivatal felé, de az ORÖ törvényességi felügyeletét ellátó állami szerv nem tett lépéseket. A ripoert megjelenése után a be- és feljelentéseiről ismert Tényi István közérdekű bejelentést tett, kérve a Kormányhivatalt, törvényességi felügyeleti ellenőrzést tartson az Országos Roma Önkormányzat ügyében.

 

Hidvégi-B. Attila

 

Kapcsolódó cikkek:

http://www.romnet.hu/hirek/2015/12/07/harom_kepviselot_fosztott_meg_mandatumatol_az_oro_kozgyulese

http://www.romnet.hu/hirek/2016/10/23/milliokat_keresnek_az_oro_kepviseloi

http://www.romnet.hu/hirek/2016/07/11/mintegy_150_millio_forintot_koltott_iden_az_oro_fiktiv_irodak_mukodtetesere

http://www.romnet.hu/hirek/2016/05/11/kepviseloinek_szervezi_ki_az_allami_mukodesi_tamogatast_az_oro)

 

http://www.romnet.hu/hirek/2016/07/11/mintegy_150_millio_forintot_koltott_iden_az_oro_fiktiv_irodak_mukodtetesere

 

http://www.romnet.hu/hirek/2016/04/27/lex_farkas_florianHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Hégető Honorka-díjat kapott a 444 romagyilkosságokról szóló filmje

  • Törött hegedű kíséretében adtak át petíciót cigánymuzsikusok az EMMI-nél

  • Lakatos Mónika vette át a Womex életműdíját

  • Új időszak kezdődhet a roma felzárkoótatásban

  • Pusztul az a budai villa, amit Farkas Flórián sofőrje vett megCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt