HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Végbúcsút vettek Puporka András klarinétművésztől

betűméret csökkentése betűméret növelése
2017 Február 23    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attilagaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Zenésztársak, rokonok, barátok és tisztelők százai vettek végtisztességet Puporka András klarinétművésztől, a 100 Tagú Cigányzenekar szólamvezetőjétől csütörtökön a budapesti Új köztemetőben.

Hirdetmény

A számtalan kitüntetéssel jutalmazott neves zenész méltósággal viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után 2017.  február 7-én hunyt el. Puporka Andrástól a zenésztársak nevében Beke Farkas Nándor, a 100 tagú Cigányzenekar elnök-managere búcsúzott, azt hangoztatva, a kivételes tudású klarinétos és tárogató-művész nemcsak kimagasló zenei tudásával, hanem korszakalkotó, egyedi stílusával is a fiatal nemzeték példaképévé vált, és az utókor számára követendő példát, örökérvényű hagyományt teremtett.

 

Az elmúlt negyedszázadban Puporka András főként a Magyar Örökség-díjas 100 Tagú Cigányzenekarban muzsikált, de megszámlálhatatlan rádiós és televíziós felvételek, valamint több önálló szólista lemezei is őrzik zenei munkásságát. Zenei hagyatékát fia, Tolna András előadóművész, a nótaéneklés koronázott királya őrzi és viszi tovább.

 

Beke-Farkas Nándor „igazi világfiként” emlékezett zenészbarátjára, akivel több ezer fellépésen szerepelt együtt a világ számos országában Felidézte, Puporka András 1949-ben született Bükkszéken. Három éves korától kezdett érdeklődni a zene iránt. A klarinét hangszeren való kiteljesedését befolyásolta korábban végzett hegedű és zongora tanulmánya is. A zene legszélesebb spektrumába folytatott tanulmányokat és működött közre a dixielandtól a klasszikus zenéig. Első tanítómestere hegedűn édesapja, klarinéton Fejes Imre művész úr volt, aki a Párizsi Operaháznál volt szólamvezető klarinétos és ezen kívül megszámlálhatatlan gyönyörű magyar nóta szerzője is. 1967-ben előadóművész vizsgát tett. A művészi pályafutása ideje alatt az ország leghíresebb cigányprímásaival és hangszeres művészeivel játszott együtt.

 

Így pl. Lakatos Sándorral, Járóka Sándorral, Ifj. Járóka Sándorral, Horváth Zsuzsával. Az a megtiszteltetés érte, hogy a Duna Intercontinental éttermében módja volt játszani a világ leghíresebb klarinét királyának Benny Goudmannek, aki saját klarinétjának kicsinyített változatával ajándékozta meg.

 

A Kozma utcai Új köztemető ravatalozójában a cigányzenész hagyományok szerint zenésztársai muzsikaszóval búcsúztatták Puporka Andrást, majd kedvenc nótáit játszva kísérték végső nyughelyére.

 

A 67 éves korában elhunyt cigányzenész sírgödrét hatalmas koszorúk és csokrok borították.

 

HBA

 

További képek a galériában:

http://www.romnet.hu/galeriak/2017/02/23/vegbucsut_vettek_puporka_andras_klarinetmuvesztol

 

 

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2022 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Sok a fertőzött a Kassa-vidéki romatelepeken, a rendőrség felügyeli a karantént

  • Elhunyt Rafael Gyula, az ORÖ képviselője

  • Autót kaptak a nógrádi roma polgárőrök

  • „Közmű híján a boltban veszik az áramot” – képriport Szendrőről

  • Portré Orsós LajosrólCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt