2024 March 19., Tuesday/Bánk, József napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Végbúcsút vettek Puporka András klarinétművésztől
2017. 02. 23. 00:00

Zenésztársak, rokonok, barátok és tisztelők százai vettek végtisztességet Puporka András klarinétművésztől, a 100 Tagú Cigányzenekar szólamvezetőjétől csütörtökön a budapesti Új köztemetőben.

A számtalan kitüntetéssel jutalmazott neves zenész méltósággal viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után 2017.  február 7-én hunyt el. Puporka Andrástól a zenésztársak nevében Beke Farkas Nándor, a 100 tagú Cigányzenekar elnök-managere búcsúzott, azt hangoztatva, a kivételes tudású klarinétos és tárogató-művész nemcsak kimagasló zenei tudásával, hanem korszakalkotó, egyedi stílusával is a fiatal nemzeték példaképévé vált, és az utókor számára követendő példát, örökérvényű hagyományt teremtett.

 

Az elmúlt negyedszázadban Puporka András főként a Magyar Örökség-díjas 100 Tagú Cigányzenekarban muzsikált, de megszámlálhatatlan rádiós és televíziós felvételek, valamint több önálló szólista lemezei is őrzik zenei munkásságát. Zenei hagyatékát fia, Tolna András előadóművész, a nótaéneklés koronázott királya őrzi és viszi tovább.

 

Beke-Farkas Nándor „igazi világfiként” emlékezett zenészbarátjára, akivel több ezer fellépésen szerepelt együtt a világ számos országában Felidézte, Puporka András 1949-ben született Bükkszéken. Három éves korától kezdett érdeklődni a zene iránt. A klarinét hangszeren való kiteljesedését befolyásolta korábban végzett hegedű és zongora tanulmánya is. A zene legszélesebb spektrumába folytatott tanulmányokat és működött közre a dixielandtól a klasszikus zenéig. Első tanítómestere hegedűn édesapja, klarinéton Fejes Imre művész úr volt, aki a Párizsi Operaháznál volt szólamvezető klarinétos és ezen kívül megszámlálhatatlan gyönyörű magyar nóta szerzője is. 1967-ben előadóművész vizsgát tett. A művészi pályafutása ideje alatt az ország leghíresebb cigányprímásaival és hangszeres művészeivel játszott együtt.

 

Így pl. Lakatos Sándorral, Járóka Sándorral, Ifj. Járóka Sándorral, Horváth Zsuzsával. Az a megtiszteltetés érte, hogy a Duna Intercontinental éttermében módja volt játszani a világ leghíresebb klarinét királyának Benny Goudmannek, aki saját klarinétjának kicsinyített változatával ajándékozta meg.

 

A Kozma utcai Új köztemető ravatalozójában a cigányzenész hagyományok szerint zenésztársai muzsikaszóval búcsúztatták Puporka Andrást, majd kedvenc nótáit játszva kísérték végső nyughelyére.

 

A 67 éves korában elhunyt cigányzenész sírgödrét hatalmas koszorúk és csokrok borították.

 

HBA

 

További képek a galériában:

/galeriak/2017/02/23/vegbucsut_vettek_puporka_andras_klarinetmuvesztol