2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Hamisításra kényszerítették az ORÖ munkatársát
2016. 11. 24. 00:00

Tovább gyűrűzik a botrány az Országos Roma Önkormányzat gyanús jegyzőkönyve körül. A dokumentumot Farkas Flóriánnak küldték ellenőrzésre.

Tovább gyűrűzik a botrány az Országos Roma Önkormányzat gyanús jegyzőkönyve körül. Az atv.hu csaknem egy hónapja, október 28-án számolt be arról, hogy közokirat-hamisítás gyanúja miatt feljelentették Balogh Jánost, a szervezet elnökét és három munkatársát.

 

Történt ugyanis, hogy május utolsó napjaiban közgyűlést tartott az Országos Roma Önkormányzat egy kisvárdai étteremben. A szabályok szerint minden ilyen rendezvényről jegyzőkönyvnek kell születnie, melyet négy hitelesítő aláírással le kell adni az illetékes kormányhivatalnál.  

 

Hamisításra kényszerítették az ORÖ munkatársát

Balogh János ORÖ-elnök

 

A szóban forgó jegyzőkönyvet a roma önkormányzat illetékeseinek csak harmadik nekifutásra sikerült leadniuk, ennek okairól itt olvashat bővebben. Igen ám, csakhogy a közokiratnak számító dokumentumot több képviselő szerint meghamisították, ezért is született feljelentés az ügyben.

 

Szavaztak, csak nem a valóságban

De miért van ekkora felhajtás egy jegyzőkönyv körül, miért fontos ezzel foglalkozni? Azért, mert a kormányhivatal által elfogadott példányban az is szerepel többek között, hogy Balogh János elnököt a képviselők megerősítették pozíciójában.

 

A közgyűlésen készült hangfelvétel ezzel ellentétben teljesen másról árulkodik:


a vezetés számára kínos napirendi pontokat egész egyszerűen átugrották az ülést lebonyolítók, nem szavaztak róluk. A jegyzőkönyvben mégis határozatba foglalták és határozati számokkal látták el ezeket.

Így történhetett, hogy 27 igen és 13 nem szavazattal, 0 tartózkodás mellett elfogadták a képviselők, hogy nem folytatnak le méltatlansági eljárást a februárban kinevezett elnök ellen, és pontosan ugyanilyen arányban „döntöttek” a többi pontról is.

 

Kényszerítették

A jegyzőkönyv írója cikkünk megjelenése után vállalta, hogy hamis dokumentum született, erről árulkodik az atv.hu birtokába került nyilatkozata. Ebben büntetőjogi felelőssége tudatában kijelenti, hogy az ORÖ hivatalvezetője utasította arra, hogy írja meg a májusi közgyűlés jegyzőkönyvét.

 

Mivel nem volt jelen a kisvárdai közgyűlésen, nem akarta elvállalni a dokumentum elkészítését. „Õ azzal fenyegetett meg, hogy ha nem csinálom meg, amit kér, vagy, ha valakinek elmondom, hogy velem íratta, akkor megbízásos jogviszonyomat a jövőben nem tartja fenn” – írja.

 

Hozzáteszi, hogy a jegyzőkönyvet nem a hangfelvétel alapján kellett megírnia, hanem a hivatalvezető által lediktált szöveg alapján.


„Ameddig a 36 oldalas anyagot meg nem írtam, addig nem hagyhattam el az irodát!” – nyilatkozta. Annak ellenére, hogy elvégezte az utasításokat, megszűnt a jogviszonya.

Farkas Flóriánnak írták?

A jegyzőkönyv körüli visszásságokra Vajda László, a Lungo Drom Zala megyei elnöke hívta fel a figyelmünket októberben, és ő az egyik képviselő, aki feljelentést tett az ügyben – ami miatt azóta meg is indult a nyomozás. 

 


a kisvárdai közgyűlésA kisvárdai közgyűlés
A történetnek – a hamisítás mellett – van egy másik meredek szála. Vajda László azt állítja, hogy egy, a birtokukba került levelezés szerint


Balogh János megbízásából egyeztetésre megküldték a kisvárdai jegyzőkönyvet Farkas Flórián részére.

A képviselő szerint a miniszterelnöki biztosnak magyarázatot kell adnia: milyen érdeke fűződött ahhoz, hogy tudja, mi szerepel a jegyzőkönyvben.

 

„Felröppent hírek”

Kerestük az ügyben a roma önkormányzatot, kérdéseinket – miként az egy hónapja megjelent cikkünknél – ezúttal is e-mailben tettük fel. Nem érkezett válasz, ellenben az MTI-nek szerda délután kiadtak egy közleményt, melyben a következőt írják:

 

„Az Országos Roma Önkormányzathoz az elmúlt hetekben megjelent, fent említett sajtóhírekkel összefüggésben semmilyen írásos megkeresés, vagy hivatalos értesítés nem érkezett sem feljelentésről, sem rendőrségi nyomozás indulásáról. Ennek értelmében az Országos Roma Önkormányzat a felröppent hírekre hivatalos megkeresés hiányában nem kíván reagálni.”

 

Próbáltuk elérni Farkas Flórián miniszterelnöki biztost, hogy valóban megküldték-e neki ellenőrzésre a jegyzőkönyvet, de ezúttal sem jártunk sikerrel.