HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Rendőrségi nyomozás az ORÖ-nél

betűméret csökkentése betűméret növelése
2016 November 19    Forrás: Magyar Nemzet-Horváth Csaba László


Ez a cikk archív

Közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Budapesti Rendőr-főkapitányság az Országos Roma Önkormányzatnál a szervezet májusi, rendkívüli közgyűlésén történtek miatt – értesült a Magyar Nemzet. 

Hirdetmény

A kihelyezett kisvárdai ülés után Lakatos Oszkár és Vajda László roma politikusok fordultak a rendőrséghez, állításuk szerint ugyanis a közgyűlésről készült hivatalos jegyzőkönyv nem egyezik azzal, ami valójában elhangzott az ülésen, amelyről egyébként hangfelvétel is készült.

 

Fenyegetés, nyomásgyakorlás

Ráadásul a képviselők szerint a jegyzőkönyv megírására az ORÖ egyik olyan alkalmazottját utasította a szervezet, aki részt sem vett a május 25-én tartott közgyűlésen. Erről – büntetőjogi felelőssége tudatában – írásban is nyilatkozott az ORÖ azóta már elbocsátott munkatársa. A tanúk előtt tett nyilatkozatot a képviselők lapunknak is eljuttatták. Ebben az egykori alkalmazott azt állítja, hogy mivel nem vett részt a kihelyezett ülésen, ellenvetéssel élt a jegyzőkönyv megírása ellen. Azonban nyomást gyakoroltak rá, s állítása szerint azzal fenyegették meg, hogy ha nem végzi el a feladatot, nem tartják fenn tovább megbízásos jogviszonyát, ezért végül vállalta a munkát. Hozzátette, a jegyzőkönyvet nem a saját hivatali számítógépén kellett elkészítenie, a leírt szöveg további sorsáról pedig nem tájékoztatták. Mindezek ellenére az ORÖ június végén szerződést bontott vele.

 

A jegyzőkönyvvel a roma szervezet törvényességi felügyeletét ellátó Budapest Főváros Kormányhivatalának is problémája akadt. Igaz, nem tartalmi kifogást emeltek. A hivatal lapunknak adott tájékoztatása szerint az Országos Roma Önkormányzat a májusi üléséről készült jegyzőkönyvet nem terjesztette fel a törvényi határidőn belül. Mint írták, emiatt törvényességi felhívást bocsátottak ki a jogsértő mulasztás megszüntetésére, amelynek eredményeként a felhívásban meghatározott határidőn belül a szervezet megküldte a jegyzőkönyvet a kormányhivatalnak. Figyelemre méltó, hogy a hivatal válasza szerint a jegyzőkönyv valóságtartalmát nem is vizsgálhatják, ugyanis közokiratnak minősül, így tartalmát a kormányhivatalnak „el kell fogadnia”.

 

Nem a kormányhivatal tett feljelentést

Ugyanakkor a lapunk birtokába került hangfelvétel szerint a kormányhivatal igenis vizsgálta a jegyzőkönyv tartalmát, illetve az ülésen rögzített hangfelvételt, és arra jutott, hogy a kettő nem egyezik meg. A hivatal munkatársa mindezt telefonon erősítette meg a roma politikusoknak, és – tájékoztatása szerint – a főnökeinek is megmondta.

 

Mindezek ellenére nem a kormányhivatal, hanem a roma önkormányzat képviselői tettek feljelentést közokirat-hamisítás miatt. De erősen megkérdőjelezi a kormányhivatal vezetésének szavahihetőségét az is, hogy kérdésünkre tagadták, hogy bármely minisztériummal egyeztetnének a kisebbségi szervezetnél folytatott vizsgálatok esetében. Ám a birtokunkba került felvételeken elhangzik, hogy az Emberi Erőforrások Miniszté­riuma és a Belügyminisztérium mellett a Miniszterelnökséggel is egyeztetett a hivatal az ORÖ-t érintő kérdésekben.

 

Farkas áll a háttérben?

A fideszes György István kormánymegbízott által vezetett hivatal nem először bánik kesztyűs kézzel a roma önkormányzattal. Az állami szervezet tavaly márciusban jelentette, hogy törvényességi, felügyeleti vizsgálatot kezdeményezett a cigány önkormányzat 2011 és 2014 közti működésével összefüggésben. Vagyis azt az időszakot vizsgálják, amikor Farkas Flórián – jelenleg miniszerelnöki biztos – vezette a roma önkormányzatot. A hivatal azonban nem sieti el az eljárást. Mint megtudtuk, a vizsgálat máig sem zárult le, noha csaknem két éve kezdődött.

 

Bár a miniszterelnöki biztos hivatalosan nem kötődik a roma önkormányzathoz, időről időre felmerül, hogy valójában ő irányítja a szervezetet a háttérből. Ezt támasztja alá az a levél is, amelyet Balogh János ORÖ-elnök megbízásából küldött a szervezet Farkas Flóriánnak. A levél a szóban forgó kisvárdai közgyűlésről készült, vélhetően hiányos jegyzőkönyvet tartalmazta.

 

A humántárca, a Belügyminisztérium és a Miniszterelnökség is egyeztetett a fővárosi kormányhivatallal.

 

Farkas Flórián és Balogh János

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 11. 19.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt