HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

56-os Emlékoszlop a cigány forradalmároknak

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2016 November 06    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

2016. november 4. Dilinkó Gábor festőművész, szabadságharcos részére állított Emlékszobát az „Eötvös József” Cigány – Magyar Pedagógiai Társaság és az Újpesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat. 

Hirdetmény

Az Emlékszobában elhelyezésre került egy fából faragott emlékoszlop az 56-os cigány forradalmárok emlékére. A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta. Molnár István Gábor a cigány önkormányzat elnöke elmondta, hogy az 56-os forradalomban résztvevő szabadságharcosok között számos cigány ember harcolt a magyar szabadság ügyéért. Köztük Dilinkó Gábor későbbi festőművész is. Az emlékszoba ötletét az adta, hogy a forradalmár, majd későbbi elítélt, itt született. Két tabló az Ő életéből mutat fel villanásnyi ismereteket, kettő tabló az újpesti 56-os krónikát és korabeli fotókat tartalmaz.

 

Emlékszoba

 

Elhelyezésre került egy égerfából, szabadkézi faragással készült oszlop is, amely az összes cigány forradalmárnak állít emléket. Szemből fölül a cigányság kerékszimbóluma látható, melynek nyolc küllőjében a Phralipe szó lett felvésve, amely cigányul testvériséget jelent. Alatta az 1956-os felírat, melynek számai a térben különböző szögben megdöntve lettek kifaragva. Lejjebb a lyukas zászló, alatta négy kisebb kerék szintén térben döntött formában. Legalul egy – Újpest címerében is megtalálható – vasmacska, amelynek másik értelmezése a cigányság Magyarországon való letelepedése, „lehorgonyzása”. A sötétre pácolt, faragott mű utal a vasúti talpfákra is, melyhez az újpesti szegkovács cigányság verte egykoron a sínszegeket.

 

A szobrot Csóka József „Dodi” készítette, aki háromhetes tervezés után két hónap alatt faragta ki a motívumokat. A szobor leleplezését követően átadásra kerületek az Újpest cigányságáért díjak, melynek idei díjazottjai: Csóka József „Dodi” és Békés Bence voltak. Az Emlékszoba és az emlékoszlop az újpesti Rácz Gyöngyi Közösségi Központban 1043 Budapest, Tél utca 52-ben megtekinthető.

 

RomNetHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Farkas Flórián nevében ígértek pénzt, mégsem őt gyanúsítják vesztegetéssel

  • Józsefváros vezetése akadályozza a kerületi roma kampányt

  • Kellenek a tanodák, mert a fiatalok kötődéseket is kaphatnak bennük

  • Vádat emeltek a solti cigány önkormányzati vezető ellen

  • Gazdag cigányok elleni rablógyilkosságra készültekCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt