HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

56-os Emlékoszlop a cigány forradalmároknak

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2016 November 06    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

2016. november 4. Dilinkó Gábor festőművész, szabadságharcos részére állított Emlékszobát az „Eötvös József” Cigány – Magyar Pedagógiai Társaság és az Újpesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat. 

Hirdetmény

Az Emlékszobában elhelyezésre került egy fából faragott emlékoszlop az 56-os cigány forradalmárok emlékére. A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta. Molnár István Gábor a cigány önkormányzat elnöke elmondta, hogy az 56-os forradalomban résztvevő szabadságharcosok között számos cigány ember harcolt a magyar szabadság ügyéért. Köztük Dilinkó Gábor későbbi festőművész is. Az emlékszoba ötletét az adta, hogy a forradalmár, majd későbbi elítélt, itt született. Két tabló az Ő életéből mutat fel villanásnyi ismereteket, kettő tabló az újpesti 56-os krónikát és korabeli fotókat tartalmaz.

 

Emlékszoba

 

Elhelyezésre került egy égerfából, szabadkézi faragással készült oszlop is, amely az összes cigány forradalmárnak állít emléket. Szemből fölül a cigányság kerékszimbóluma látható, melynek nyolc küllőjében a Phralipe szó lett felvésve, amely cigányul testvériséget jelent. Alatta az 1956-os felírat, melynek számai a térben különböző szögben megdöntve lettek kifaragva. Lejjebb a lyukas zászló, alatta négy kisebb kerék szintén térben döntött formában. Legalul egy – Újpest címerében is megtalálható – vasmacska, amelynek másik értelmezése a cigányság Magyarországon való letelepedése, „lehorgonyzása”. A sötétre pácolt, faragott mű utal a vasúti talpfákra is, melyhez az újpesti szegkovács cigányság verte egykoron a sínszegeket.

 

A szobrot Csóka József „Dodi” készítette, aki háromhetes tervezés után két hónap alatt faragta ki a motívumokat. A szobor leleplezését követően átadásra kerületek az Újpest cigányságáért díjak, melynek idei díjazottjai: Csóka József „Dodi” és Békés Bence voltak. Az Emlékszoba és az emlékoszlop az újpesti Rácz Gyöngyi Közösségi Központban 1043 Budapest, Tél utca 52-ben megtekinthető.

 

RomNetHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ösztöndíj a cigány értelmiségért

  • A romák is a Fidesz-KDNP jelöltjeit fogják támogatni

  • Romagyilkosságok - Tíz éve történt a nagycsécsi támadás

  • A SOMNAKAJ NOVEMBERBEN UTOLJÁRA A NEMZETI SZÍNHÁZBAN

  • Ösztöndíj pályázat roma fiataloknakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt