HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Meggyilkolt cigányok emlékére állítottak kopjafát Rinyaújlakon

betűméret csökkentése betűméret növelése
2016 Október 31    Forrás: sonline.hu


Ez a cikk archív

Kopjafát avattak Rinyaújlakon a II. világháborúban meggyilkolt cigányok emlékére: a Rinyamenti Hátrányos Helyzetű Emberek Egyesülete állíttatta, Domonkos Tamás faragta.

Hirdetmény

Szászfalvi László országgyűlési képviselő, Peti Csaba rinyaújlaki polgármestere és Balogh Imremegyei roma elnök mellett Kalányos István roma jogvédő beszélt a Holokauszt cigány áldozatairól. Elmondta: a Holokauszt – cigány nyelven Porajmos – elpusztítást, elnyeletést jelent. A zsidók mellett cigányok tízezrei pusztultak el a lágerekben: az Auschwitz- Birkenaui lágerben kialakított, úgynevezett „Zigeunelager”-t 1944.augusztus 3-ra virradó éjjel számolták fel.


Több mint háromezer embert teherautókon a krematóriumokhoz szállítottak, agyonlőttek gyereket, felnőttet, s egész éjjel dolgoztak a kazánok, mert a nácik reggelre nyom nélkül szerették volna eltüntetni a mészárlás nyomait. Manapság szinte mindennaposak a romákat érintő atrocitások, jóllehet a magyarországi romák sem akarnak mást, mint  boldogan élni, emberhez méltó körülmények között felnevelni a gyerekeit. A romák elleni erőszakot, előítéleteket még ma is érezzük. Nem volt olyan régen, amikor a világsajtó arról cikkezett, a médiák arról tájékoztattak bennünket, hogy szélsőségesek Molotov-koktélokkal gyújtogattak fel cigányok lakta házakat Magyarországon.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Száműzött roma művészet

  • Meghalt Bogdán László, Cserdi polgármestere

  • Lemondott az FCÖ elnöke

  • Csóka János Pál lett az FCÖ elnöke

  • Jövő pénteken temetik el Bogdán Lászlót, Cserdi polgármesterétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt