2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Meggyilkolt cigányok emlékére állítottak kopjafát Rinyaújlakon
2016. 10. 31. 00:00

Kopjafát avattak Rinyaújlakon a II. világháborúban meggyilkolt cigányok emlékére: a Rinyamenti Hátrányos Helyzetű Emberek Egyesülete állíttatta, Domonkos Tamás faragta.

Szászfalvi László országgyűlési képviselő, Peti Csaba rinyaújlaki polgármestere és Balogh Imremegyei roma elnök mellett Kalányos István roma jogvédő beszélt a Holokauszt cigány áldozatairól. Elmondta: a Holokauszt – cigány nyelven Porajmos – elpusztítást, elnyeletést jelent. A zsidók mellett cigányok tízezrei pusztultak el a lágerekben: az Auschwitz- Birkenaui lágerben kialakított, úgynevezett „Zigeunelager”-t 1944.augusztus 3-ra virradó éjjel számolták fel.


Több mint háromezer embert teherautókon a krematóriumokhoz szállítottak, agyonlőttek gyereket, felnőttet, s egész éjjel dolgoztak a kazánok, mert a nácik reggelre nyom nélkül szerették volna eltüntetni a mészárlás nyomait. Manapság szinte mindennaposak a romákat érintő atrocitások, jóllehet a magyarországi romák sem akarnak mást, mint  boldogan élni, emberhez méltó körülmények között felnevelni a gyerekeit. A romák elleni erőszakot, előítéleteket még ma is érezzük. Nem volt olyan régen, amikor a világsajtó arról cikkezett, a médiák arról tájékoztattak bennünket, hogy szélsőségesek Molotov-koktélokkal gyújtogattak fel cigányok lakta házakat Magyarországon.