2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Egy nyíregyházi lakodalmas teremben tartott szégyenteljes közgyűlést az ORÖ
2016. 10. 27. 00:00

Obszcén szavak kíséretében ma is hozta a szokásos alpári stílusát az ORÖ közgyűlése, és természetesen a megvásárolt voksok most is felborították az előre eltervezett forgatókönyvet.

„Ti mennyiért szoptátok le a Hegedüsnek a faszát?” – válaszként így kiabált teli torokból az Országos Roma Önkormányzat MCF-es képviselőnőjének a Roma Polgárjogi Mozgalom egyik képviselője a szervezet csütörtöki közgyűlésének kezdetén arra reagálva, hogy az ellenzéki szerepet betöltő asszony szerint sok képviselőtársa havi 450 ezer forintos fizetésért „kinyalja Balogh János elnök valagát”. Bár a cigányság legfőbb közjogi testületének kihelyezett ülését a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város egyik külvárosi éttermének lakodalmas termében tartották, a hangulat nem volt sem vidám, sem emelkedett, csak a szokásos vita, a veszekedés, az alpári stílus emlékezetett arra, hogy egy ország legnagyobb lélekszámú kisebbsége által választott szervezet közgyűlésén vagyunk.

 

ORÖ-közgyűlés-Nyíregyházán

 

Várható volt, hogy a heves viták most sem maradnak el, mert az obszcén szavak, a fenyegetések és az ordibálások már velejárói egy ORÖ-s közgyűlésnek. Azok, akiknek volt már szerencséje részt venni ilyen eseményen, jól tudják, hogy akár több órás csúszásokkal, sorozatos egyeztetetések és frakcióülések után kezdődhet meg a tanácskozás, és csak az utolsó utáni pillanatban dől el, hogy melyik oldalnak van meg a többsége, és az elnök meg tudja-e nyitni a határozatképes közgyűlést. Hol vannak már azok a „szép idők”, amikor még székdobálások, orrcsonttörések is előfordultak egy-egy testületi ülésen, igaz, az érintett képviselők azóta jelentős időt töltöttek a börtönben, vagy a hatóságok elől bujkálnak a mai napig is. Sok képviselő ma is visszasírja Kolompár Orbánt, aki jó tanárnak bizonyult „a politikai stratégiák” megalkotásában és kivitelezésében.

 

Bár az Országos Roma Önkormányzatnak Budapesten van a székháza, a testületi ülést Balogh János mégis ismét a saját megyéjébe hívta össze, így az elnöknek kellett a legkevesebbet autóznia a város melletti Ibrányban lévő lakóhelyéről. Más képviselőknek viszont közel ezer kilométert kellett oda-vissza autózniuk, ha élni akartak képviselő jogaikkal. Igaz, ennek is megvan a maga trükkje és hátsószándéka, mert ha a képviselő nem írja alá a jelenléti ívet, nem számíthat útiköltség-térítésre sem. Mint arról már korábban beszámoltunk, a Balogh János vezette önkormányzat ilyen jogcímen közel 10 millió forintot fizette ki ebben az évben a képviselőknek.

 

Varga Zoltán Szabolcs megyei roma politikus, aki nem tagja a jelenlegi testületnek, tüntetést, míg az ORÖ ellenzéki vezéralakja, Vajda László sajtótájékoztatót meghirdetett a kihelyezett közgyűlést megelőzően annak az étteremnek az udvarára, ahol az ORÖ az idei év második rendes közgyűlését hívta össze. Mivel a törvény szerint egy évben négy rendes testületi ülést kell tartania a szervezetnek, december végéig legalább két találkozót kell megtartania Balogh János elnöknek, mert az évközben tartott rendkívüli üléseket ebbe a kvótába nem számolhatják bele. A csütörtökön történt esemény-sodratok viszont ezt kétségessé teszik, mert a jelenlegi „hatalomnak” csak az utolsó pillanatban megvásárolt és átállított hat képviselővel sikerült többséget elérniük, és így 26 fővel határozatképességet felmutatniuk.

 

ORÖ-közgyűlés-Nyíregyházán-sajtótájékoztató  ORÖ-közgyűlés-Nyíregyházán-egyeztetések

 

Amíg a Balogh Jánost támogató képviselők zárt ajtók mögött „frakcióztak”, Vajda László sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az önkormányzat sorozatos törvénysértéseket követ el, és számos ügyben zajlik nyomozás, de mindez a képviselőket nem zavarja, mert a bűncselekmény-gyanús ügyletek tovább folytatódnak. A Lungo Drom Zala megyei vezetője azt mondta, nincs bizalmuk Balogh János elnökben, ezért bizalmatlansági indítványt kívánnak előterjeszteni ellene, és hét másik képviselő esetében arra kérik a közgyűlést, hogy hosszú hónapokon át fennálló köztartozásaik miatt állapítsák meg a méltatlanságot, és kezdeményezzék az érintett képviselők mandátumfosztását. Vajda László ehhez elő is készítette napirendi javaslatait.

 

Lakatos Oszkár Heves megyei lungo dromos elnök arról beszélt, hogy a képviselőket havi 450 ezer forintos fizetéssel vásárolta meg az elnök, amit a szerinte törvénytelenül működő Intézményhálózat keretösszegéből finanszíroznak, és rokonokat, családtagokat alkalmaznak a nem létező irodákban. Megjegyezte, Balogh János elnök saját lányát és élettársát alkalmazza a lakóhelyén, Ibrányban, és a cigányság képviseletét ellátó iroda nem más, mint az ORÖ vezetőjének tulajdonában lévő pizzázó.

 

Varga Zoltán felháborodásának hangot adva azt hangsúlyozta, hogy Szabolcs megyében az ORÖ összesen 7 „megyei irodát” működtet az ORÖ több mint havi 3 millió forintból, de a romák azt sem tudják ezek az ingatlanok hol vannak, kihez fordulhatnak ha segítségre lenne szükségük. A roma politikus, aki egyébként az ORÖ-elnök, Balogh János által vezetet MCF vezetőségi tagja, tiltakozott amiatt is, hogy a megyei irodák vezetői egyetlen esetben sem hívták össze a megyei civil szervezeteket, vagy nemzetiségi önkormányzatokat tanácskozás, vagy tájékoztatás céljából. Vajda László és Varga Zoltán azt is felrótta az ORÖ elnökének, hogy az október 2-ai kvótanépszavazással kapcsolatban az ORÖ nem tájékoztatta a 800 ezer fős cigányságot arról, hogy a szervezet milyen álláspontot képvisel, és a nem szavazatra, vagy a távolmaradásra, esetleg az érvénytelen voksolásra biztatják-e a roma származású választópolgárokat. A mutyizások miatt némák és süketek maradtak – mondták.

 

Az önkormányzat képviselőurai és hölgyei, valamint hozzátartozóik is kioktatták és megfenyegették a RomNet tudósítóját a napokban közölt, milliós keresetüket firtató tényfeltáró cikksorozat kapcsán. Miután több képviselőnek is segítettünk túllendülni az olvasási és értelmezési nehézségein, szemünkre rótták, hogy a havi 450 ezer forintos keresetük egyébként nem sok, és különben is, Hegedüs István idejében egyetlen fillért sem kaptak, így ne sajnáljuk tőlük ezt a fizetést, hiszen az nem a romák, hanem a magyar állam pénze. Többük szerint valótlanul állítottuk, hogy feleségeiket alkalmazták volna havi többszázezer forintos fizetéssel, majd miután szembesültek a tényadatokkal, rágalmazási és becsületsértési pert, volt aki „testi fenyítést” helyezett kilátásba a cikk írójával szemben. Az egyik képviselő, Raffai László fia felhívta a figyelmünket arra, hogy valótlanul állítottuk, hogy képviselő édesapja élettársi kapcsolatban állna Gáspár Szilviával, a pénzügyi ellenőrző bizottság elnökével, ugyanis az Abonyban lakó képviselő, aki már dédnagyapa, van felesége, és Gáspár Szilvia „csak a nője”. (A nem kelőképpen leellenőrzött információk alapján közölt információk miatt az érintettek elnézését kérjük, és korábbi cikkünket is ennek megfelelően kiegészítjük.)

 

 

A Dikh Tv munkatársait sem kímélték a képviselők, és az finom kifejezés, hogy egyáltalán nem nézték jó szemmel azt, hogy az Oinline tv forgat a közgyűlésükről.

 

Addig, amíg a kioktatásokat és a szitkokkal egybefűzött megjegyzéseket hallgatta a RomNet tudósítója és a Dikh Tv stábja, a két táborra szakadt képviselőcsoport „egyfolytában egyeztetett” Farkas Félix parlamenti roma nemzetiségi szószólóval közösen. A feszültséget növelte, hogy az elnök támogatói nem tudtak többséget felmutatni, így határozatképtelenség miatt be kellett volna rekeszteni az ülést. Hegedüs István korábbi ORÖ elnök szerint „erősen odaálltak” mellé a képviselőtársai, és a többszöri számolgatások után 24 fővel többség mutatkozott feléjük. Három képviselő jelezte, hogy nem tud részt venni az ülésen, így a 47 fős testületből a többséghez már 23 fő is elegendő lett volna. A többségükben bízó ellenzéki képviselők ezért aláírta a jelenléti ívet, és amikorra a szükséges létszám már meglett a határozatképességhez, az„erős odaállás” és a már sokadszorra letett „hűségeskü” néhány lépés megtétele után köddé vált, és a volt elnök mögül hirtelen hat képviselő is „átállt” az elnöki táborhoz. A jelenléti ívet végül 38 képviselő írta alá a megjelent 44 képviselő közül.

 

Több képviselő is elmondta a közgyűlésen jelenlévő újságíróknak, hogy azzal fenyegették őket, ha „nem szavaznak oda”, akkor nem kapják meg az Intézményhálózathoz kapcsolt havi támogatásukat, míg másokat újabb fizetéssel, minisztériumi szerződéssel és „ajándékkal” próbálták meggyőzni a helyes döntésről. Volt olyan képviselő, annak ellenére áll át a mások táborba, hogy az ellenzéki oldalon lévő képviselővel egy autóval érkeztek a Dunántúlról, így a haza utat már külön tették meg. Az egyik hajdúsági képviselő pedig úgy fogalmazott, „személyes érdekem azt kívánja”, hogy most odaszavazzak, pedig a képviselőnek napokkal korábban a „borítás” volt a kifejezett célja, és a testület feloszlatását szerette volna elérni.

 

ORÖ-közgyűlés-Nyíregyházán-a képviselők

 

Az átrendeződés után az elnököt támogató tábor bizalma megnőtt, mér sokkal vidámabban és felszabadultabban szólogattak be az ellentábor tagjainak, akik látva a fejetlenséget, otthagyták az ülést, és elindultak haza. Hegedüs István és képviselőtársai szájából kiénekelték a sajtot, így a hoppon maradt képviselők egy része még megvárta az ülés megnyitását, majd ők is távoztak.

 

Balogh János elnök az ülést az előre meghirdetett időpont után fél órával, 13:30-kor megnyitotta, majd rendkívül nehézkes számolás következett. Nem tudták megállapítani hányan is vannak, mert előbb 22, majd 24, majd 27 és 28 főt is számoltak, ezért név szerint kellett megszámolni a képviselőket.  Többszöri nekifutásra végül sikerült megállapítani, hogy 26 fővel határozatképesek, és az elnöki pulpitusnál ülő Farkas Félix parlamenti szószóló bólintására gyorsan, kevesebb, mint negyedóra alatt lezavarta a 13 napirendi pontot tárgyaló közgyűlést.

 

Hidvégi-B. Attila