HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Az Emmi további milliókat fizet a Farkas Flórián-féle alapítványnak

betűméret csökkentése betűméret növelése
2016 Augusztus 17    Forrás: Index


Ez a cikk archív

29. Korrupcióinfóját tartotta az LMP-s Hadházy Ákos: ezúttal a teljesen eltűnt Farkas Flóriánról, illetve az általa alapított Oktatási és Továbbképző Központ Alapítványról, az OTKÁ-ról volt szó.

Hirdetmény

A politikus azon túl, hogy megjegyzi, hogy az immáron teljesen eltűnt, érdemi munkát nem igazán végző Farkas továbbra is megkapja a képviselői fizetése mellé az évi 12 milliós miniszterelnöki biztosi fizetést, a hozzá köthető alapítvány továbbra is 10 milliós támogatást kap az Emmitől.

 

Annak ellenére, hogy maga az Emmi követel vissza az ORÖ-től 1,6 milliárd forintot, amit Farkas Flórián elnöksége alatt tüntetett el a roma önkormányzat a Híd a munka világába nevű programon keresztül. Annak ellenére, hogy hangfelvételeken beszél Farkas és embere arról, hogy többek között az OTKA lesz az új kifizetőhely a baráti roma képviselőknek, támogatóknak, barátoknak, rokonoknak, illetve, hogy az ORÖ vagyonát kimenekítenék többek között az OTKÁ-ba. Annak ellenére, hogy utóbbi ügyében már a NAV is nyomoz.

 

Hadházy

 

Hadházy szerint nagyon valószínű, hogy csak Farkas Flóriánt és embereit fizetik ki megint, hiszen 10 millióból vállalnák a mentorhálózat kiépítését, miután 6 milliárdos "Út a szakmaválasztáshoz" projekt is csúfos kudarcot vallott, ahol végül annak tizede ment csak a mentorok és diákok díjazására. (Hadházy egy korábbi feljelentése szerint a hátrányos helyzetű gyermekek ösztöndíjára szolgáló 6 milliárd forintból 102 milliót kaptak a fiatalok és a tanárokhoz is csak 75 millió jutott el.) És kapja ezt az újabb 10 milliót a Farkas-féle alapítvány mentorhálózatra azután, hogy a botrányos Híd a munka világába projekt keretében létrehozott, ugyanezt a nevet viselő, Farkas által alapított szövetkezet mentorhálózata is látványosan Farkas emberiből állt, az ő kifizetésüket intézte azon keresztül, ő maga beszélt arról már két évvel ezelőtt is, hogy oda teszi be őket teljes állásba.

 

Hadházy megjegyzi, az OTKA eléggé tétlennek tűnik, sőt azt mondja, a honlapja szerint olyan, mintha nem is csinálnának semmilyen érdemi munkát: a programokat, tanfolyamokat bemutató oldalak üresek, az alapítványt elérni pedig nehezen, csak egy űrlapot kitöltve lehet. Pedig Hadházy szerint lehetett volna dicsekedni az 52 millió forintból a Bács-Szakma Non-Profit Közhasznú Zrt-vel megcsináltatott 12 családi nappal. 2015 végén, amikor már javában tartott a botrány, rendezvényenként 4,2 milliót költöttek abból a fentebb említett 6 milliárdos "Út a szakmaválasztáshoz" ösztöndíjprogramból, amiből épp csak az ösztöndíjak kifizetése ment nehézkesen, ha ment egyáltalán.

De ugyanebből a pénzből költöttek 46 milliót az OTKA és a Lungo Drom VIII. kerületi folyamatosan bezárt székházának felújítására. A képviselő szerint az OTKA közhasznúsági jelentéséből kiderül, 2014-ben 500 millió forint brüsszeli pénzt bíztak az alapítványra, amiből többek között Farkas Flórián szülőfalujában, Tiszaroffon hoztak létre Családi Erőforrás Központot 130 millióból, illetve 200 milliót költöttek személyi kifizetésekre.

 

Romnet egyébként hétfőn írta meg, hogy a NAV hivatalosan is nyomozni kezdett az ORÖ ellen, mert gyanítható , hogy a szervezet saját képviselőknek menti ki vagyonát, mielőtt ráomlana a roma önkormányzatra az 1,6 milliárd visszafizetésének terhe. A lap azt írja, az ORÖ a Híd a munka világába projekt keretében az Emmi vizsgálata szerint jelentősen túlárazva, a program szempontjából alkalmatlan ingatlanokat átadta a korábban Farkas Flórián által alapított és vezetett foglalkoztatási szövetkezetnek.

 

„A roma önkormányzat a Mentorhálózatán keresztül mindemellett havi 450 ezer forintot fizet saját képviselőinek a 32 megyei iroda fenntartására, amelyekben látható és érdemi munkát nem végeznek, az alkalmazottak pedig havi 200-250 ezer forintos bért is kapnak. Irodafenntartást és megbízási szerződést viszont csak a Farkas Flóriánhoz közel állá képviselők, és a miniszterelnöki biztos által kijelölt új elnök, Balogh János emberei kaptak idén februártól, visszadátumozott szerződéssel, és ezeket az összeget az elmúlt 7 hónapban folyamatosa át is utalták" - írja a lap, és hozzáteszi, az irodák bérleti díját túlnyomó többségében a képviselők saját bankszámlájára utalják, a képviselők pedig saját családtagjaikat alkalmazzák havi 200 ezerért. 

 

A Romnet korábban egy olyan hangfelvételt is közzétett, amin minden bizonnyal valóban Farkas Flórián és embere, az ORÖ volt gazdasági vezetője, Bence Gáborné beszélnek arról, hogy bár az ORÖ-vel most gondok vannak, de az OTKÁ-t és a Híd a munka világába szövetkezetet felturbózzák, és onnan kapják majd a baráti képviselők, ismerősök, rokonok továbbra is a pénzt.

 

"A Szövetkezet az OTKA és a Lungo Drom legkésőbb április közepére lesz olyan állapotban, hogy bármilyen háborúban nem csak ti és a képviselők, akik velünk dolgoznak, de azok a barátok segítők, családtagok, akiknek ígértük, és rajta voltak a listán, bekerülnek a rendszerbe, és abban is biztos vagyok hogy nem is egyszeri lesz az a juttatás" − mondja Farkas.


Bence Gáborné a felvételek szerint arról beszél a Farkashoz hű képviselőknek, hogy az OTKÁ-hoz, a szövetkezethez kell rendelni az ORÖ-től a feladatokat, társult intézményeket, mert nem lehet tudni, mi lesz az ORÖ-vel, és kifizetni ezeket az embereket az ORÖ-n keresztül már nem tudja. De mindenki nyugodjon meg, ha esetleg visszakerülne majd az ORÖ-höz, minden megy majd tovább, addig is menjenek az OTKÁ-ba az új szerződéseket aláírni. Az egyik legszebb rész a felvételen, amikor arról beszél, hogy az ösztöndíj programok keretében beszerzett számítógépeket kiviszik majd a szövetkezethez tartozó (szerk.: valódi munkát nem végző) irodákba az ellenőrzések idejére, hogy lássák, hogy fel vannak rendesen szerelve.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani Design

  • Hidvégi-B. Attila: Ó évi gondolatok az új évre

  • Vizsgálat a cserdi polgármester ügyébenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt