HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Roma holokauszt - Magyar fiatalok indultak Lengyelországba a nemzetközi megemlékezésre

betűméret csökkentése betűméret növelése
2016 Augusztus 01    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Több mint ötven fiatal indult el hétfő reggel Budapestről Lengyelországba a roma holokauszt 72. évfordulója alkalmából tartandó nemzetközi ifjúsági megemlékezésre.

Hirdetmény

Herfort Marietta, a megemlékezést szervező Phiren Amenca (Járj velünk!) Nemzetközi Hálózat és a ternYpe - Nemzetközi Ifjúsági Hálózat magyarországi koordinátora a Blaha Lujza téren tartott sajtótájékoztatón a csoport indulása előtt elmondta: augusztus 1. és 6. között a Dik I na Bistar (Nézd és ne feledd!) jelszó jegyében emlékeznek Krakkóban és Auschwitz-Birkenauban a roma holokauszt áldozataira. Az esemény keretében tematikus konferenciákat, szemináriumokat és workshopokat rendeznek, majd a roma holokauszt nemzetközi emléknapján, augusztus 2-án koszorúzást tartanak az egykori birkenaui lágerben lévő emlékmű előtt.

 

Kiemelte, azt szeretnék, ha az eseménynek identitás- és közösségformáló ereje lenne.  Felidézte, 2014-ben a 70. évfordulón hasonló jellegű, egy héten át tartó megemlékezést rendeztek, amelyen Európa húsz országából több mint ezer fiatal vett részt. 

 

Felolvasta a 70. évfordulón megfogalmazott üzenetet, amely az emlékezés mottója lett. Ebben az szerepel, hogy a mai fiatalok az utolsó generáció, amelynek még élő kapcsolata van a holokauszt túlélőivel, ezért nekik kell emlékeztetniük a borzalmakra a következő nemzedéket, és figyelmeztetni arra, hogy a kirekesztés, a szélsőséges ideológia, a diszkrimináció hová vezethet.

 

Hidvégi-B. Attila programkoordinátor közölte, idén Európa 17 országából csaknem ötszáz fiatal lesz jelen a hatnapos megemlékezésen Lengyelországban.

 

Elmondta, a magyar csoporttal részt vesz a rendezvényen a Romano Glaszo - Emberi Hang Művészeti Csoport, amelynek tagjai a lengyelországi magyar kulturális évad programjának keretében - a Balassi Intézet és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával - a krakkói Galicia Zsidó Múzeumban bemutatják A halálra táncoltatott lány című táncballadát.

 

A magyarországi zarándokcsoporttal együtt utazik a 81 éves Forgács József "Bandi", aki gyermekként élte át a holokausztot. Arra kérte a fiatalokat, hogy adják tovább a történetét a következő generációknak, hogy többé ne történhessen meg az, amit neki át kellett élnie annak idején.

 

A roma holokauszt nemzetközi emléknapja augusztus 2-a. A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban néhány óra alatt több mint háromezer roma embert gyilkoltak meg. Az Európai Parlament 2015. április 15-én tartott plenáris ülésén határozatban mondta ki a második világháború alatti roma holokauszt történelmi tényét.

 

 

Résztvevők a megemlékezésre tartó zarándokút indulása előtt tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Blaha Lujza téren. MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

MTI

 

D_MTZ20160801006

(Budapest, 2016. augusztus 1. Forgács József "Bandi" romaholokauszt-túlélő (j) és Herfort Marietta, a Phiren Amenca koordinátora a roma népirtás 72. évfordulója alkalmából Krakkóban és Auschwitz-Birkenauban rendezendő megemlékezésre tartó zarándokút indulása előtt tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Blaha Lujza téren 2016. augusztus 1-jén. MTI Fotó: Máthé Zoltán)

 

Phiren Amenca - Forgács József

(Budapest, 2016. augusztus 1. Forgács József "Bandi" romaholokauszt-túlélő fiatalokkal beszélget a roma népirtás 72. évfordulója alkalmából Krakkóban és Auschwitz-Birkenauban rendezendő megemlékezésre tartó zarándokút indulása előtt tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Blaha Lujza téren 2016. augusztus 1-jén. MTI Fotó: Máthé Zoltán)Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt