2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Titkosszolgálati módszerekkel figyeltetik az ORÖ képviselőit?
2016. 07. 04. 00:00

Az adatvédelmi hatósághoz fordul több ORÖ-s képviselő, mert állításuk szerint titkosszolgálati módszerekkel figyeltetik őket a hivatalvezetővel, aki korábban a titokvédelmi miniszter munkatársa volt.

Több képviselő is azzal kereste meg a RomNet-et, hogy az ORÖ vezetői folyamatos ellenőrzés alatt tartják a képviselői mobiltelefonokat és elektronikus postafiókjukat. A híváslistákat, az sms-forgalmakat és az e-maileket ellenőrzik, így az elnök, Balogh János és Farkas Flórián naprakész információval rendelkezhet arról, ki kivel, és milyen gyakran tartja a kapcsolatot, illetve milyen hosszasan beszélgetnek. Többek szerint a telefonos beszélgetéseket is rögzíthetik.

 

Lehallgatás

 

Vajda László képviselő szombaton az ORÖ mind a 47 képviselőjének egy körlevelet küldött, amelyben jelezte, Péterfalvi Attilához, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökéhez fordul, mert az Országos Roma Önkormányzat Balogh János elnök által kineveztetett hivatalvezetője, dr. Cserháti Judit és legfőbb bizalmasa, Mogyorósi Andrea elnöki asszisztens a hivatali dolgozók és a képviselők híváslistáit és elektronikus leveleit ellenőrizteti. Az ORÖ képviselője mindezt jogszerűtlennek tartja, mert az ilyen jellegű adatkezeléshez nem járultak hozzá, és véleménye szerint ez bűncselekmény. Feltette a kérdést, kinek a felhatalmazása, vagy megbízatása alján végeznek titkos adatgyűjtést az ORÖ dolgozóiról és a képviselőiről?

 

Az ORÖ hivatalvezetője lányával közösen 2013-ban - házipénztárba befizetve - összesen 30 millió forintos törzstőkével alapított egy céget Cserháti Nóra Consulting Kft néven, amelynek tevékenységi körei között - a cégbírósági adatok idén május 13-án módosíott adatai szerint – a személybiztonsági tevékenység, a biztonsági rendszer szolgáltatás, és a nyomozás is fellelhető.

 

Cserháti Nóra egyébként a Facebook közösségi oldalán a napokban adminisztrátort, közigazgatási szakembert, irattárost és titkárnőt keresett „cégéhez”, de mint azt a RomNet megtudta, a dolgozókat valójában a roma önkormányzatban alkalmaznák, és az állásra többen is jelentkeztek a szervezet Dohány utcai székházában.

 

ORÖ

 

A RomNet megtudta azt is, hogy az Országos Roma Önkormányzat jelenlegi hivatalvezetője, Cserháti Tiborné, az Országgyűlés Hivatala Bizottsági Főosztályának általános osztályvezető-helyettese volt, és a titkosszolgálati módszerekkel rögzített, az MDF politikusait érintő, elhíresült UD Zrt. ügyben többször is kihallgatták Szilvásy György akkori titokvédelmi miniszter közvetlen munkatársaként. Cserháti Tiborné jelen volt az Országgyűlés Alkotmányügyi és a Nemzetbiztonsági Bizottságának 2008. szeptember 24-én, az Országgyűlés épületében tartott zárt ülésén is, ahol meghallgatták Szilvásy György minisztert az adatvédelmi és titkos megfigyelési ügyben. Az eredetileg 2088-ig államtitokká minősített, de 2011. február 8-án feloldott titkosított jegyzőkönyv szerint a bizottsági ülésen Cserhátiné az Országgyűlés Hivatalát képviselte.

 

Ebben az ügyben egyébként idén márciusban jogerősen bűnösnek mondta ki Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt az UD Zrt.-üggyel összefüggésben folyó büntetőügyben a Fővárosi Törvényszék. A volt MDF-es politikusokat társtettesként elkövetett kényszerítésben találták bűnösnek és megrovásban részesítették őket.

 

Cserháti Juditot idén május 25-én, az ORÖ Kisvárdán tartott kihelyezett közgyűlésén választották meg hivatalvezetőnek, de az ülés jegyzőkönyveit a többi más határozattal, így a múlt évi mérlegbeszámolóval együtt, még a mai napig nem küldték el a szervezet törvényességi felügyeletét ellátó Budapesti Kormányhivatalhoz. Úgy tudjuk, az új hivatalvezetőt Balogh János elnök hozta a roma önkormányzatba, és a posztra egyedüli pályázóként terjesztette a közgyűlés elé, miután az MSZP-s politikustársától és „földijétől”, az egykori pénzügyminisztertől, Veres Jánostól kért segítséget. Cserhátiné álláspályázatát több képviselő is törvénytelennek tartja, mert a posztra nem a törvényi feltételeknek megfelelően írták ki a pályázatot.

 

Több képviselőtől úgy értesült a RomNet, hogy a múlt héten tartott kibővített elnökségi ülésen több, Farkas Flórián oldalán álló lungo dromos képviselő kiabálva azzal fenyegették meg a Balogh János elnök bizalmasának számító hivatalvezetőt, hogy hamarosan rendkívüli közgyűlést tartanak, és leváltják a posztjáról.

 

A titkosszolgálattal szoros kapcsolatban álló, vagy állt emberek egyébként a Fővárosi Cigány Önkormányzatban is megfordultak már.  Mint arról korábban beszámoltunk, az egyébként nem roma származású Nagy Sándor, aki 2014-ben a Magyarországi Összefogás Roma Rom Szervezet színeiben szerzett mandátumot, majd szövetséget kötött a Lungo Drommal tagja, majd elnökhelyettese lett a fővárosi roma érdekképviseletnek. Tarlós István idén március 2-től Nagy Sándort, a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettesét romaügyekért felelős főpolgármesteri megbízottnak nevezte ki.

 

 Hidvégi-B. Attila