2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Pozitív elbírálásban bízhatnak a romák
2016. 05. 12. 00:00

Mohácsi Viktória szerint az új kanadai kormány alatt nagyobb arányban adják meg magyarországi romáknak a menekültstátust, mint korábban.

Mohácsi Viktória a torontói roma közösségi központban

 Mohácsi Viktória a torontói roma közösségi központban - Reuters

 

 

 

 

 

Érezhetően megnőtt azoknak a magyar romáknak az aránya, akik sikeresen folyamodnak menedékért Kanadában a Justin Trudeau vezette új kanadai kormány hatalomba lépése óta – osztotta meg lapunkkal saját tapasztalatait Kanadából Mohácsi Viktória, volt SZDSZ-es európai parlamenti képviselő. A jogi aktivista (aki saját kérelmének az ügyében több éve várja, hogy döntés szülessen) arról számolt be, hogy gyakran tolmácsol Magyarországról érkezett menedékkérőknek, akiknek nagy része továbbra is Miskolc környékéről érkezik. Az elmúlt időszakban közülük szinte mindenkinek megítélték a menekültstátust.

 

Mint ismert, Magyarországot az előző, Stephen Harper vezette konzervatív kormány alatt felvették az úgynevezett biztonságos demokráciák listájára. Az ezen a felsoroláson található államokból érkezők kérelmét a kanadai hatóságok korábbi, átlagban ezer nap helyett negyvenöt nap alatt bírálják el. A roma és egyéb jogvédő szervezetek által erősen kritizált változás része volt az is, hogy jelentősen megkurtították a menedékkérelmük elbírálására váróknak járó juttatásokat (többek közt az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésüket).

 

Magyarországot 2012-ben többek közt azután ismerte el biztonságos demokráciaként Kanada, hogy a megelőző években hazánkból érkezett a legtöbb menedékkérelem (2011-ben ezeknek a száma elérte a 4 400-at), a jogosnak ítélt kérelmek aránya ugyanakkor nagyon alacsony volt. Az esetek döntő többségében (több mint 90 százalékában) a kérelmeket végül elutasították, időközben visszavonták azokat vagy félbehagyták a folyamatot a kérvényezők. A bevándorlási szabályok szigorítása után a kérelmek száma szinte azonnal a töredékére esett vissza.

 

Ezen belül ugyanakkor a sikeres menedékkérelmek aránya elkezdett növekedni. Míg 2009–2010-ben két százalék körül mozgott, 2013-ban ez az arány 20, 2014-ben 35, 2015 első felében pedig 68 százalék volt. A szakértők szerint ez a változás többek közt azért is következett be, mert Kanada erős kampányt folytatott, hogy nyomatékosítsa: nem fogad el alaptalan kérelmeket. 2013 elején például Miskolcon is megjelentek a kanadai követség óriásplakátjai, amelyekben az ország menekültügyi rendszerének szigorodására hívták fel a helyiek figyelmét. Ennek köszönhetően már csak azok folyamodtak a védett státusért, akiknek ügye alaposan elő volt készítve. A 2015 novemberében hatalomra lépett liberális kormány, az előző vezetéshez képest, kifejezetten bevándorlásbarátnak tűnik. Túl azon, hogy jelezte, tízezer szíriai menekült befogadását tervezi 2016 végéig, többek közt arról is döntött, a menekültrendszeren belüli egészségügyi ellátást visszaállítja a 2012 előtti szintre.

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 11.

Új romaügyi biztost neveztek ki a kormányba Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Sztojka Attilát nevezte ki egy kormányhatározatban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Ötfős titkárságot is kap.

Közzétette: RomNet – 2021. augusztus 5., csütörtök