HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A Roma Rendőrök demonstrálnak pénteken a Sándor-palota előtt

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2016 április 06    Forrás: romnet-HBA


Ez a cikk archív

Az úgynevezett „érpataki modell” ellen tart tiltakozó megmozdulást a roma rendőrök egyesülete a nemzetközi romanapon, majd egy petíciót is átadnak a köztársasági elnöknek pénteken a Sándor-palotában.

Hirdetmény

A Roma Rendőrök Országos Egyesületének két vezetője, dr. Horváth Ferenc és Villás Lajos egy hónappal ezelőtt az érpataki modellel és közelmúltban zajló tiszavasvári üggyel kapcsolatban a köztársasági elnökhöz fordult beadvánnyal.  A nyugállományú rendőrtisztek kezdeményezéséhez március elsejétől több száz magánszemély és civil szervezet csatlakozott.

 

Dr. Horváth Ferenc és Villás Lajos a RomNet-nek azt mondták: az államfőnek címzett beadványukban arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy az Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester nevéhez fűződő úgynevezett „érpataki modell” egy agresszív, az államszervezet működését negatívan befolyásoló, az érdekeiket védeni nem tudó szegények, de főként romákkal szemben, szélsőjobboldali politikai háttérrel szervezetett akció, amelyet egyre több településen terjesztenek ki.

 

Villás Lajos és Dr. Horváth Ferenc

 

A rendőrtisztek arra kérték Áder Jánost, vizsgálja meg, hogy a Magyarországon elhíresült kezdeményezés hogyan illeszkedik a demokratikus jogrendünkhöz, külön figyelmet fordítva az érpataki emberek életviszonyaira, a Tiszavasvárin jelenleg is zajló közállapotokra. Felidézték, a napokban is folyamatban van a cigányok által sűrűn lakott településrészek éjjel-nappal történő bejárása, a cigányok zaklatása azok részéről, akik elkötelezett hívei az érpataki modellnek, és magukat „közösségrendező fontharcos államférfiaknak” nevezik.

 

Dr. Horváth Ferenc tájékoztatása szerint a nemzetközi romanapon, pénteken reggel 9 órakor adják át az államfő megbízottjának a Sándor-palotában a több száz ember által aláírt íveket, majd a Köztársasági Elnöki Hivatal előtt, a Szent György téren egy figyelemfelkeltő demonstrációval összekötött sajtótájékoztatót tartanak.

 

A Roma Rendőrök Országos Egyesületének elnöke azt mondta: azt várják el a köztársasági elnöktől, hogy hozza Magyarország polgárainak tudomására: „a demokratikus államberendezkedés elvei- és jogelvei védenek minden magyar állampolgárt, de különösen az érdekérvényesítő képességgel nem rendelkező mélyszegénységben élő embereket (közöttük a cigányokat) attól a civil alapon szervezett agressziótól, amit az érpataki modell képvisel”.

 

Álláspontja szerint az érpataki modellnek nevezett, Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester nevével fémjelzett, és a Jobbik által politikailag támogatott elgondolás és gyakorlati megvalósítás veszélyezteti a nemzet egységét, az államszervezet demokratikus működését. Úgy vélik, mindez alkalmas arra, hogy a településeken érintetteket zaklatásnak kitéve, velük szemben a joggal visszaélve, kényszer és fenyegetés alkalmazásától sem riadva vissza, a fasizmus totalitáriusságára, vagy a kommunista korszak önkényére történő hasonlatossággal megalázzanak, majd félelmüket kihasználva irányítsanak gyenge érdekérvényesítő képességű, kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket (főként cigányokat), önkormányzati segédlettel, uralmi pozícióból.

 

Dr. Horváth Ferenc kijelentette: az országban egyre nagyobb teret nyerő jelenség már olyan szintre ért, hogy az államszervezet működése felett őrködő legfőbb közjogi méltóságnak kell megszólalnia.

 

Dr. Horváth Ferenc


Mint arról már korábban beszámoltunk,  a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Roma Nemzetiségi Önkormányzat alelnöke, Galyas József, és a Roma Polgárjogi Mozgalom Szabolcs és Borsod megyei szervezetének elnöke, Balogh Mihály és Dancs Mihály beadványa alapján törvényességi felhívással élt a Szabolcs megyei kormányhivatal a Tiszavasvári önkormányzata felé a városi képviselőtestület és a Becsület Légiója közötti együttműködési megállapodás miatt.

 

A roma érdekképviseleti szervezetek azt kérték a megyei kormányhivataltól, állapítsák meg, a 2016. február 15. napján elfogadott Tiszavasvári Város Önkormányzata és a Becsület Légiója Egyesület közötti együttműködési megállapodás az egyenlő bánásmódról szóló törvénnyel ellentétes, ezáltal sérti Magyarország Alaptörvényét és bocsássanak ki törvényességi felhívást a vonatkozó határozati rendelkezések képviselő-testületi hatályon kívül helyezése iránt.

 

A be-, és feljelentéseiről elhíresült Tényi István a Becsület Légiója Egyesület ügyében, valamint az érpataki modell keretében a tiszavasváriban tartott „önkéntes rendfenntartó tevékenység” miatt közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése gyanújával március végén szabálysértési feljelentést tett a rendőrségen, ezzel egy időben a Szabolcs megyei főügyészséghez, az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, és a Nyíregyházi Törvényszékhez fordult törvényességi ellenőrzést kérve.

 

Az Egyenlő Bánásmód Hatóságtól azt kéri, állapítsák meg a zaklatás tényállását, a 2016. február 15. napján elfogadott Tiszavasvári Város Önkormányzata és a Becsület Légiója Egyesület közötti együttműködési megállapodásra vonatkozóan az egyenlő bánásmód követelményének megsértését, és tiltsák el a két szervezetet a további jogsértéstől, valamint az EBH 1 millió forint bírság megfizetésére kötelezze az eljárás alá vont szervezetet.

 

Hidvégi-B. Attila

 

Kapcsolódó cikkek:

http://www.romnet.hu/hirek/2016/03/01/az_erpataki_modell_elleni_tiltakozo_beadvany

http://www.romnet.hu/hirek/2016/03/24/tiszavasvari_tenyi_istvan_az_ugyeszseghez_es_az_ebh-hoz_fordult

http://www.romnet.hu/hirek/2016/03/21/tiszavasvari_torvenyessegi_felhivassal_elt_a_megyei_kormanyhivatal

 

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt