2024 April 16., Tuesday/Csongor napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Beer püspök lényegében kimondta, hogy az egyház szegregál
2016. 03. 29. 00:00

"Ahol átvettünk iskolákat, ott a környékről elszívjuk a nem cigány gyermekeket, akiknek aránya tehát növekszik az állami iskolákban. Ez engem is nagyon bánt, hiszen egyik szívügyem a cigányság ...

Terjedelmes interjút adott a 168 Órának Beer Miklós  katolikus püspök, a váci egyházmegye vezetője.

Az interjúban rákérdeztek a közoktatás hibáiról, a tanárok mozgalmáról alkotott véleményére, illetve arra is, hogy az egyház komoly szerepet vállal a szegregációban, azaz a cigány gyerekek elkülönített oktatásában.

 

Beer Miklós

Fotó: 

 

Beer úgy fogalmazott, "nyilvánvaló, hogy nagyon sok hiba történt az oktatásügyben". A tanító szakmában szerinte mindig küszködni kell az adott korszak uralkodó szokásaival, az adott kormányzat nevelési elveivel. És mindig vissza kell térni a legfontosabb sarokpontokhoz: a gyermek iránti türelemhez, az áldozatos figyelemhez és persze a szeretethez. "Kétségtelen, hogy sok hiba történt. A központosítás nyilvánvalóan túlzott volt, a helyi igényektől elszakadtak a döntési jogkörök." Beerben az az elmúlt napok eseményei mégis ambivalens érzéseket váltottak ki, szerionte ugyanis a hasonló problémákat tárgyalóasztalnál kell megoldani, mert egy civilizált társadalomban a párbeszéd a konfliktusok rendezésének módja. Amikor ilyen fontos ügyről van szó, "nem szabad, hogy az indulatok elsodorjanak minket. Tehát a tüntetés arrogáns felhangjai engem nagyon bántottak" - fogalmazott.

A romák felemeléséért következetesen kiálló püspököt arról az L. Ritók Nóra nevéhez fűződő állításról is megkérdezték, amely szerint az egyházi iskolák elutasítják a cigánygyerekeket, és ezzel úttörők a szegregációban. Beer szerint igaza van a gyermekszegénység ellen küzdő aktivistának, "az egyházi iskolák az elitképzés felé vették az irányt". Amennyire tudja, ő mindig elmondja, "hogy a felvétel során bizonyos számban, bizonyos arányban ki kellene nyitni a kaput a romák előtt".

Beer hozzátette, hogy ez is sokkal bonyolultabb kérdés, mint amilyennek első ránézésre látszik. Az egyházak ugyanis a jelenlegi iskoláik legalább felét nem akarták átvenni, de a polgármesterek erőltették a váltást. "Tény viszont: ahol átvettünk iskolákat, ott a környékről elszívjuk a nem cigány gyermekeket, akiknek aránya tehát növekszik az állami iskolákban. Ez engem is nagyon bánt, hiszen egyik szívügyem a cigányság nyomorúságának enyhítése, az iskolák szegregálódása pedig éppen az ellenkező irányban hat" - fogalmazott.