2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Így vettek 200 millióért használhatatlan irodát Farkasék
2016. 03. 24. 00:00

Jóval a piaci ár felett vett Budapest egyik legdrágább kerületében egy nehezen megközelíthető épületet az ORÖ, amely eleve alkalmatlan volt a pályázatban vállat funkciók betöltésére.

 

Így vettek 200 millióért használhatatlan irodát Farkasék

 

Múlt héten írtunk arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma milyen szabálytalanságokat tárt fel az Országos Roma Önkormányzat gödöllői, pécsi, salgótarjáni és zalaegerszegi irodái bejárása során, melyeket a Híd a munka világába projekt keretein belül vásároltak. Beázott mennyezetek, megrepedt főfalak, nehezen megközelíthető és túlárazott épületek – gyakorlatilag használhatatlanok a tízmilliókért felkutatott és megvásárolt ingatlanok, derült ki abból a minisztériumi jegyzőkönyvből, amely az atv.hu birtokába került.

 

A portálunk által megismert dokumentumok szerint az Országos Roma Önkormányzat korábban azt vállalta, hogy kialakítja a roma felzárkóztatási projekt ellátásához szükséges infrastruktúrát:

8 irodát létesít (1 központi és 7 regionális), biztosítja azok felszerelését, berendezését, továbbá megteremti a feladatellátás technikai feltételeit.

 

Olcsóbban vették, drágább lett

Mint megírtuk, idén januárban beengedték az újságírókat a Híd a munka világába szövetkezet hírhedt, Gellérthegy utcai központi irodájába. A budai ingatlanba a projektet hirdető plakátok és szóróanyagok tömkelege fogadta a látogatókat, az irodák üresek voltak, a székek pedig még be voltak csomagolva. A sajtó munkatársai – fűtés nem lévén – télikabátban járták be az épületet. Már akkor látszott, hogy nincs minden rendben az ingatlannal. 


Nézzük, konkrétan milyen szabálytalanságokat tártak fel az Emmi munkatársai.

 

A Gellérthegy utcai ingatlan értékbecslésében az szerepel, hogy az iroda megközelíthetősége mind autóval, mind tömegközlekedéssel kiváló, 50-100 méterre helyezkedik el a megállóktól. Ezzel szemben a minisztérium ellenőrei azt állapították meg a január végén elvégzett helyszíni szemle során, hogy az ingatlan fizikai elhelyezkedése és megközelíthetősége nem szolgálja a pályázati útmutatóban megfogalmazott célokat.

 

A jelentés szerint az iroda közösségi közlekedési eszközökkel nehézkesen közelíthető meg, messze vannak a buszmegállók, lépcsőkön és erős emelkedőkön kell közlekedni. És bár parkolókat is vásároltak az épülethez, azokat valószínűleg csak a munkatársak használhatták volna, akadálymentesített parkoló pedig a közelben sincsen. További súlyos milliókat kellene arra is költeni, hogy mozgáskorlátozottak is használni tudják az épületet.

 

A központinak szánt irodáért egyébként 205 millió forint plusz áfát fizetett az Országos Roma Önkormányzat.

 

A birtokunkba jutott értékbecslés szerint az ingatlan 210 millió forintot ért a vizsgált időszakban, így első ránézésre jó üzletet csináltak a vétellel.

Csakhogy a minisztériumi jegyzőkönyvből kiderült, hogy az értékbecslő az ár kialakítása során beleszámolta teraszok, előlépcsők és lépcsők területét is, ami rögtön 12-13 százalékot dobott az áron. Magyarán sikerült venni Budapest egyik legdrágább kerületében egy nehezen megközelíthető ingatlant, tízmilliókkal a piaci ára felett.  

 

Kamu felújítások több mint 20 millióért?

Az ingatlan állapota is hagy kívánnivalót maga után. Vajda László, az Országos Roma Önkormányzat elnökségi tagja korábban tartott egy sajtótájékoztatót az irodaházban, ahol többek között arról beszélt, hogy az épületben 26 millióért végeztek felújításokat.

 

vajda lászlóVajda László


Ez a jelek szerint nem sikerült olyan jól, az Emmi jelentése szerint így sem hozták használható állapotba az irodát, nem alkalmas a pályázatban vállat funkciók betöltésére.

Az ajtók egy része megsérült, a konyhában elvált a faltól a csempe, az álmennyezeten beázások nyomai láthatók, a szőnyegpadlót pedig tönkretették a folttisztítás során. A jegyzőkönyv szerint a helyszíni bejárások után megállapítható, hogy olyan költségek is elszámolásra kerültek, amik nem voltak jogosak, ezért szabálytalansági gyanú bejelentésére került sor.

 

Például nem igazolható, hogy valóban megszűntették-e a beázást, és a gyengeáramú kábelezést sem hajtották végre. Ennek kiderítéséhez nem is kell Sherlock Holmesnak lenni: a munkához ugyanis meg kellett volna bontani a padlószőnyeget, de egyértelműen látszik, hogy ez nem történt meg. Az sem állapítható meg, hogy valóban lefestették-e a falakat, vagy, hogy felújították-e a biztonságtechnikai berendezéseket, pedig ezeket az összegeket mind elszámolták.

 

Milliók háttértanulmányokra

Arról szintén írtunk, hogy egy, az atv.hu birtokába jutott szerződés szerint Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat korábbi elnöke egy ócsai céget bízott meg 2013 májusában azzal, hogy kutassák fel a központi és regionális irodáknak megfelelő ingatlanokat, továbbá készítsék el az értékbecsléseket. A roma önkormányzat pályázati pénzből összesen 5.683.250 forintot fizetett ezért a tevékenységért a vállalkozónak.

 

farkas flóriánFarkas Flórián

 

Kifizettek továbbá 10.033.000 forintnyi összeget egy budapesti cégnek azért, hogy készítsen el egy háttértanulmányt „Központi és regionális irodák informatikai infrastruktúra programja” címen.

 

Szintén a miniszteri biztos megrendelt egy háttértanulmányt a projektirodák állapotfelmérésére és felújítási költségbecslésére, valamint a budapesti központi iroda értékbecslésére, 5.435.600 forintért.

Ugyancsak Farkas Flórián bízott meg egy szolnoki székhelyű céget, hogy készítse el a már említett 8 iroda belsőépítészeti és bútorozási tervét, bruttó 9.779.000 forintért. A szerződést szintén 2013 májusában kötötték meg, a számlát pedig ugyanazon év októberében teljesítették is. Egy másik birtokunkba jutott szerződés alapján a projektirodákba bruttó 31.189.625 forint értékben rendeltek bútorokat, a dokumentumot szintén Farkas Flórián írta alá.

 

Visszakérik a pénzt

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma március 8-án közölte: szabálytalanságok gyanúja miatt elállt az Országos Roma Önkormányzattal a Híd a munka világába projektről kötött szerződéstől. A kedvezményezetteknek vissza kell fizetniük a lehívott támogatási összegeket, mintegy 1,6 milliárd forintot.

 

Az atv.hu birtokába jutott több tucatnyi szerződés, melyet a Híd a munka világába keretein belül kötött meg az Országos Roma Önkormányzat.

 

Az általunk idáig feldolgozott szerződések együttes értéke nagyjából 300 millió forintot tesz ki, a dokumentumok 80 százaléka háttértanulmányok elkészítésére ad felhatalmazást.

További figyelemreméltó tény, hogy az általunk megismert 24 nagy összegű szerződésből 19-et Farkas Flórián írt alá – nagyjából 220 millió forint értékben, a többit pedig az Országos Roma Önkormányzat akkori hivatalvezetője, Dobóvári Ildikó.